Semne că ai putea avea probleme cu tiroida

©

Autor:

Semne că ai putea avea probleme cu tiroida

Tiroida are un rol exponențial în organismul uman, numeroase procese metabolice fiind reglate de hormonii tiroidieni, responsabili de creșterea metabolismului bazal și cu un rol esențial în procesele de creștere și diferențiere tisulară și celulară. Funcțiile acestei glande sunt reglate printr-un mecanism de feedback hipotalamo-hipofizo-tiroidian. (1)

Pentru a putea produce hormoni, tiroida folosește iod. Tocmai din acest motiv, atunci când cantitatea de iod consumată zilnic scade sub valorile recomandate, pot apărea anumite tulburări tiroidiene. În regiunile de pe glob în care există deficit de iod iar aportul zilnic de iod al oamenilor scade sub 25 ug există o prevalență mult mai mare a unor afecțiuni ale tiroidei, precum gușa sau nodulii tiroidieni. Un exemplu elocvent este scos în evidență de studiile efectuate în Germania, în regiunile în care exista un deficit major de iod. În urma scanării cu ultrasunete a peste 90.000 de persoane s-a constatat faptul că 33% dintre aceștia prezintă gușă sau noduli pe tiroidă. Nodulii cu o dimensiune mai mare de 1 cm au fost depistați la 12% dintre pacienții incluși în studiu. (2)

Tulburări tiroidiene apar și atunci când cantitatea de iod consumată este mai mare decât în mod normal. Hipotiroidismul atrofic primar, tiroidita lui Hashimoto sau tirotoxicoza cauzată de boala lui Graves sunt afecțiuni care apar atunci când există un consum prea mare de iod, în mod regulat.

Nodulii tiroidieni, împreună cu gușa, hipertiroidismul, hipotiroidismul sau cancerul tiroidei sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni ale glandei tiroide și pot fi asociate atât cu un consum scăzut sau crescut de iod (ce conduce la o deficiență sau un exces de hormoni tiroidieni), cât și cu anumite afecțiuni. (1) (2)

Anumite simptome, resimțite în mod constant, pot fi un semn că ne confruntăm cu o anumită tulburare tiroidiană

Scăderi sau creșteri neintenționate în greutate, chiar dacă există un aport caloric normal. Atunci când se produce o creștere în greutate care nu poate fi justificată, hipotiroidismul este afecțiunea cel mai adesea responsabilă pentru această problemă, în timp ce scăderea bruscă în greutate este asociată cu hipertiroidismul.

Sensibilitatea crescută la rece este unul dintre simptomele hipotiroidismului, în timp ce o sensibilitate crescută la cald poate semnaliza o creștere a secreției hormonale (hipertiroidism).

Stările anxioase, oboseala accentuată, tremurul mâinilor, transpirațiile sau insomniile, uneori puse pe seama unei depresii sau ale unei anxietăți generalizate, pot fi cauzate de hipertiroidism. Atunci când există suspiciunea existenței unor probleme de ordin neurologic, această suspiciune poate fi confirmată doar după excluderea posibilității existenței unei dereglări hormonale cauzate e o activitate improprie a tiroidei. (3) (4)

Dureri musculare de o intensitate scăzută apar atât la persoanele care suferă de hipotiroidism, cât și la cele care se confruntă cu hipertiroidism. În mod normal, durerile nu devin severe dacă există un tratament al tulburării tiroidiene, administrat cu promptitudine. (5)

Disfagia (dificultatea de a înghiți) reprezintă unul dintre simptomele care pot apărea atunci când se evidențiază noduli tiroidieni de dimensiuni mari, capabili să comprime esofagul. În astfel de cazuri poate fi implicat și nervul laringeal recurent, comprimat de asemenea, lucru ce va duce la o răgușeală și la modificări ale vocii. (6)

Părul poate deveni fragil și uscat, dar poate chiar și să cadă, atunci când există o afecțiune a tiroidei.

Probleme intestinale, precum constipația dureroasă și severă sau diareea reprezintă un simptom al multor afecțiuni, inclusiv al hipertiroidismului. (3)

Problemele menstruale, valorile crescute ale colesterolului, aritmia, pielea uscată sau slăbiciunea musculară sunt alte câteva dintre semnele care ar putea dovedi faptul că există o problemă cu tiroida. (3) (4)

La copii sau la tineri, semnele care anunță eventuale probleme cu tiroida sunt altele, precum: creșterea lentă în înălțime, o întârziere în dezvoltarea dinților permanenți, întârzierea pubertății. Atunci când apare la copilul mic, hipofuncția tiroidiană poate provoca chiar și cretinismul. (4)


Data actualizare: 17-12-2018 | creare: 17-12-2018 | Vizite: 4032
Bibliografie
(1) Tyyroid disorder, link: https://www.medicinenet.com/thyroid_disorders/article.htm#what_are_thyroid_disorders
(2) The epidemiology of thyroid disease, link: https://academic.oup.com/bmb/article/99/1/39/298307
(3) Hyperthyroidism (overactive thyroid), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism
(4) Hypothyroidism (underactive thyroid), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism
(5) Understanding muscle pain and weakness in thyroid disease, link: https://www.verywellhealth.com/muscle-and-joint-pain-with-thyroid-disease-3231813
(6) Thyroid Cancer, link: https://www.medicinenet.com/thyroid_cancer
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Insuficiența tiroidiană
  • Viața pacienților cu afecțiuni tiroidiene este afectată chiar și după stabilirea unui tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum