Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare
Un nou studiu condus de Harvard T. H. Chan School of Public Health a analizat efectul recomandării ghidurilor americane cu privire la dieta mediteraneană pentru reducerea incidenței bolilor cardiovasculare. Ei au descoperit că există o semnătura metabolică, aceasta putând influența răspunsul metabolic și identifica aderența fiecăruia la această dietă, care nu este aceeași la toate persoanele.
Dieta mediteraneană este bazată pe consumul regulat de fructe, legume proaspete, fructe de mare, nuci, ulei de măsline, și un consum scăzut de carne roșie, mâncare procesată, de grăsimi saturate și dulciuri. Dieta poate preveni riscul apariției unei boli din sfera cardiovasculară, însă s-a observat că răspunsul metabolic poate varia de la persoană la persoană, iar acest lucru pare să fie determinat de particularitățile metabolismului fiecăruia.
În studiul prezent a fost evaluată amprenta metabolică a 6, 868 de participanți din Spania și Statele Unite. S-a înregistrat aderența și răspunsul metabolic al fiecăruia pentru dieta mediteraneană cu ajutorul unor chestionare aplicate, apoi s-a verificat unde apare riscul bolilor cardiovasculare. Amprenta metabolică formată din 67 de metaboliți (mici particule rezultate în urma proceselor metabolice din organism) care au fost măsurați în sânge, a putut arăta măsura în care a fost urmată dieta de către participanți și reacția organismului la ea. Același studiu a demonstrat că semnătura metabolică poate să estimeze riscul la care este supusă o persoană de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Amprenta metabolică și metaboliții care o alcătuiesc ajută oamenii de știință pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice prin care acționează și beneficiile dietei mediteraneene pentru persoanele cu boli metabolice complexe. În viitor acest lucru va putea ajuta la dezvoltarea dietelor personalizate și realizarea profilului metabolic. Practic, cu ajutorul acestui studiu, impactul dietei mediteraneene asupra organismului uman a fost analizat la nivel molecular.
sursa: Science Daily
Dieta mediteraneană este bazată pe consumul regulat de fructe, legume proaspete, fructe de mare, nuci, ulei de măsline, și un consum scăzut de carne roșie, mâncare procesată, de grăsimi saturate și dulciuri. Dieta poate preveni riscul apariției unei boli din sfera cardiovasculară, însă s-a observat că răspunsul metabolic poate varia de la persoană la persoană, iar acest lucru pare să fie determinat de particularitățile metabolismului fiecăruia.
În studiul prezent a fost evaluată amprenta metabolică a 6, 868 de participanți din Spania și Statele Unite. S-a înregistrat aderența și răspunsul metabolic al fiecăruia pentru dieta mediteraneană cu ajutorul unor chestionare aplicate, apoi s-a verificat unde apare riscul bolilor cardiovasculare. Amprenta metabolică formată din 67 de metaboliți (mici particule rezultate în urma proceselor metabolice din organism) care au fost măsurați în sânge, a putut arăta măsura în care a fost urmată dieta de către participanți și reacția organismului la ea. Același studiu a demonstrat că semnătura metabolică poate să estimeze riscul la care este supusă o persoană de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Amprenta metabolică și metaboliții care o alcătuiesc ajută oamenii de știință pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice prin care acționează și beneficiile dietei mediteraneene pentru persoanele cu boli metabolice complexe. În viitor acest lucru va putea ajuta la dezvoltarea dietelor personalizate și realizarea profilului metabolic. Practic, cu ajutorul acestui studiu, impactul dietei mediteraneene asupra organismului uman a fost analizat la nivel molecular.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-05-2020 | creare: 26-05-2020 | Vizite: 632
Bibliografie
'Metabolic signature' can determine adherence to Mediterranean diet, help predict CVD risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200514143535.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Publicitatea la alimente tip junk food, asociată cu excesul caloric la adolescenți
- Pâinea albă versus pâinea neagră – un nou tip de pâine, mai sănătos, creat de cercetători
- Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică
- Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni