Schimbare dramatică de situație pentru copiii născuți de mame în vârstă

©

Autor:

Schimbare dramatică de situație pentru copiii născuți de mame în vârstă
Față de 40 de ani în urmă, copiii care se nasc azi din mame mai în vârstă au mai multe șanse să aibă rezultate mai bune la testele cognitive decât copiii cu mame mai tinere. Aceasta este concluzia cercetărilor conduse de London School of Economics and Political Science (LSE) și Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR), publicate în revista International Journal of Epidemiology.

Această schimbare de situație se datorează profilului femeii mature contemporane, care decide să aibă un copil. Aceste femei sunt de multe ori mai avantajate decât femeile tinere - spre exemplu, sunt mai educate, este mai puțin probabil să fumeze în timpul sarcinii și au o carieră stabilă. Însă lucrurile nu stăteau așa și în trecut.

În plus, tot mai multe femei trecute de prima tinerețe nasc primul copil și, în medie, primul copil are rezultate mai bune la testele de aptitudini cognitive. În schimb, în trecut, femeile care nășteau la o vârstă înaintată aveau deja doi, trei copii.

Cercetătorii au analizat datele a trei mari studii longitudinale din Marea Britanie: National Child Development Study din 1958, British Cohort Study din 1970 și Millennium Cohort Study din 2001. Aptitudinile cognitive ale copiilor au fost studiate la vârsta de 10-11 ani.

În studiile tip cohortă din 1958 și 1970 copiii cu mame de vârstă 25-29 ani au avut rezultate mai bune decât cei cu mame de 35-39 de ani. În studiul din 2001 rezultatele au fost inversate. Totuși, se menționează că numărul de copii a fost mai mic.
În momentul în care cercetătorii au luat în considerare caracteristicile socio-economice ale mamei, diferențele între studii au dispărut.

„Este primul studiu care analizează schimbările de-a lungul timpului în aptitudinile cognitive ale copiilor născuți din mame mai în vârstă, precum și motivul acestor schimbări. Aptitudinile cognitive sunt un predictor important pentru bunăstarea copiilor mai târziu în viață, în ce privește realizările educaționale, cariera și sănătatea”, a spus Dr. Alice Goisis, autoarea studiului.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 14-02-2017 | creare: 14-02-2017 | Vizite: 2027
Bibliografie
Dramatic turnaround in cognitive abilities of children born to older mothers, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-turnaround-cognitive-abilities-children-born.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina după 40 ani - riscuri la copil
  • Vârsta tatălui influențează sănătatea nou-născuților
  • Cea mai potrivită vârstă pentru a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum