Cât de eficiente sunt analgezicele locale în tratamentul durerii?

©

Autor:

Cât de eficiente sunt analgezicele locale în tratamentul durerii?
Medicamentele cu aplicație locală împotriva durerii există pe piață într-o gamă diversă - gel, unguent, sau cremă, și fie răcoresc, fie încălzesc zona afectată. De asemenea, acestea pot conține substanțe active farmacologice ca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), sau substanțe naturale cum este capsaicina - un extract din ardei iute. Pentru pacienții debusolați de diversitatea acestor produse, o analiză Cochrane a reunit toate meta-analizele cercetărilor anterioare, pentru a trage o concluzie asupra eficienței analgezicelor topice.

Cercetările au inclus 13 meta-analize Cochrane a 206 studii clinice cu aproximativ 30.700 de participanți, evaluând beneficiile și efectele secundare ale analgezicelor cu aplicaței locală pentru o gamă de afecțiuni. Comparația s-a făcut între aplicarea unui medicament și aplicarea unei substanțe placebo (perfect identice cu medicamentul, doar fără substanța activă).

Potrivit rezultatelor, produsele AINS sub formă de gel s-au dovedit a fi eficiente în durerile acute: diclofenac, ketoprofen și piroxicam (substanțele active). Acestea au redus intensitatea durerii la cel mult jumătate în 70-80% din cazuri, adică cu 40-60% mai mult decât substanțele placebo. Forma de gel este importantă, deoarece aceleași medicamente sub formă de cremă sau unguent nu au același efect.

În privința durerilor musculo-scheletale cronice, diclofenac și ketoprofen gel ameliorează suferința după aproximativ două săptămâni la un procent de persoane doar cu 15-20% mai mare decât placebo.

Produsele conținând capsaicină (8%) sunt eficiente pentru aproximativ 10% din pacienți - acestea au redus intensitatea durerii la cel mult jumătate în nevralgia postherpetică.

Pentru multe alte produse de acest gen (unele AINS, remediile din plante, salicilații, cremele mentolate) nu sunt suficiente dovezi ale eficacității în tratamentul durerii.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 30-05-2017 | creare: 30-05-2017 | Vizite: 1710
Bibliografie
1. Rub on pain products – what you need to know, link: https://theconversation.com/rub-on-pain-products-what-you-need-to-know-78057
2. Topical analgesics for acute and chronic pain in adults - an overview of Cochrane Reviews, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD008609.pub2/abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost descoperite riscurile medicamentelor care reduc durerea
  • Studiu: opțiuni alternative noi pentru tratamentul durerilor severe
  • Dispozitivele implantabile pot ameliora durerea fără medicamente, conform unui nou studiu
  •