Schiatul scade riscul de apariție a depresiei şi a demenței vasculare
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu recent, efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Lund, arată că incidenÈ›a pentru depresie ÅŸi demență vasculară este semnificativ redusă în grupul persoanelor care practică schi. AcelaÅŸi studiu contestă cercetări anterioare, deoarece nu susÈ›ine ipoteza conform căreia sportul reduce riscul de apariÈ›ie a bolii Alzheimer. Analizele realizate de cercetători nu indică faptul că activitatea fizică afectează procesele moleculare care provoacă boala Alzheimer, nefiind evidenÈ›iate diferenÈ›e semnificative în ceea ce priveÈ™te incidenÈ›a bolii la persoanele din grupul de control, comparativ cu cele practicante de schi.
Asocierea între riscul redus de depresie ÅŸi practicarea de schi a fost descoperită în urma unei comparaÈ›ii efectuate la două decenii distanță între un grup de control ÅŸi grupuri de schiori care au participat la Vasaloppet, o cursă anuală de schi de fond pe distanÈ›e lungi. Conform rezultatelor finale ale anchetei, în grupul de schiori, ce număra aproximativ 200.000 de persoane, au existat cu 50% mai puÈ›ine persoane afectate de demență vasculară. Înainte de apariÈ›ia actualei cercetări, au existat suficiente dovezi care atestau faptul că schiorii de la Vasaloppet au riscuri reduse de a suferi un atac de cord.
Din totalul de 197.685 de persoane din grupul de schiori, doar 223 au dezvoltat demență, dintre care 40 au fost diagnosticate cu demență vasculară ÅŸi 86 cu boala Alzheimer. Pe de altă parte, în populaÈ›ia generală (grupul de control, ce număra 197.684 de persoane), 319 au dezvoltat demență, 72 primind diagnostic de demență vasculară. Pentru a putea confirma rezultatele, cercetătorii de la Universitatea din Lund au refăcut studiul într-un grup mai restrâns, de doar 20.000 de subiecÈ›i, concluziile finale fiind aceleaÈ™i: schiatul reduce riscul de demență vasculară ÅŸi de depresie, dar nu ÅŸi riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sedentarismul la adolescenți duce la slăbirea oaselor (studiu)
- Oamenii aleargă natural cu cea mai eficientă viteză din punct de vedere energetic
- Faceți sport, indiferent de vârstă: exercițiile fizice realizate la vârste înaintate atenuează îmbătrânirea epigenetică
- Riscurile pentru sănătate ale dopării
- Sportul ca ultima speranța în ameliorarea sau vindecarea creierului??
- Mișcarea fizica ajuta la creier?
- Voi faceți sport/mișcare ?Va ajuta la psihic?
- La ce ajuta miscarea?
- Puteți face sport/mișcare?