Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei
©
Autor: Redacția ROmedic
O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume È™i oleaginoase poate reduce riscul de apariÈ›ie a depresiei, conform unui studiu publicat în jurnalul BMC Medicine.
AnumiÈ›i nutrienÈ›i benefici întâlniÈ›i în alimente joacă un rol esenÈ›ial în prevenirea apariÈ›iei unor afecÈ›iuni ale întregului organism, dar È™i în menÈ›inerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanÈ›i È™i s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar È™i riscul de apariÈ›ie a depresiei.
La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdeÈ›urile È™i oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană È™i una alternativă.
Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.
Progresul bolilor depresive a fost încetinit È™i în funcÈ›ie de viteza adoptării noului stil de viață È™i cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă È™i integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil È™ansele de apariÈ›ie a depresiei, comparativ cu un nivel lent È™i redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.
Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.
Sursa: Medical News Today
AnumiÈ›i nutrienÈ›i benefici întâlniÈ›i în alimente joacă un rol esenÈ›ial în prevenirea apariÈ›iei unor afecÈ›iuni ale întregului organism, dar È™i în menÈ›inerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanÈ›i È™i s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar È™i riscul de apariÈ›ie a depresiei.
La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdeÈ›urile È™i oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană È™i una alternativă.
Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.
Progresul bolilor depresive a fost încetinit È™i în funcÈ›ie de viteza adoptării noului stil de viață È™i cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă È™i integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil È™ansele de apariÈ›ie a depresiei, comparativ cu un nivel lent È™i redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.
Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 18-09-2015 | creare: 18-09-2015 | Vizite: 2107
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/299490.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- De ce slăbești atunci când partenerul tău ține dieta?
- România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
- Dieta care remodelează metilarea ADN-ului și accelerează metabolismul
- Merele cu pulpă roșie ar putea avea efecte benefice asupra funcției imune și a microbiomului fecal
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Depresia si iubirea
- Ajutati-ma sa imi salvez fiica din bratele depresiei !!!
- Rivotril 2 mg pt somn??
- Recomandari psihologi|psihiatri - depresie
- Deshidratarea, la originea depresiilor şi a proastei dispoziţii
- Tulburare anxios depresiva
- Atac de panică, anxietate şi depresie;
- Am nevoie de un sfat, va rog. Prietena mea e insarcinata si are probleme psihice serioase.
- De 2 ani de zile ma confrunt cu o depresie
- Problema depresie