Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei
©
Autor: Redacția ROmedic
![Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=33524.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Anumiți nutrienți benefici întâlniți în alimente joacă un rol esențial în prevenirea apariției unor afecțiuni ale întregului organism, dar și în menținerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanți și s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar și riscul de apariție a depresiei.
La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdețurile și oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană și una alternativă.
Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.
Progresul bolilor depresive a fost încetinit și în funcție de viteza adoptării noului stil de viață și cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă și integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil șansele de apariție a depresiei, comparativ cu un nivel lent și redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.
Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 18-09-2015 | creare: 18-09-2015 | Vizite: 2164
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/299490.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectul fructelor și legumelor asupra pielii, mai atractiv decât bronzul
- O dietă care conține alimente fermentate crește diversitatea microbiomului și scade inflamația, conform unui studiu
- Modul în care alimentele consumate îți modelează sănătatea intestinală
- Un nou sistem de clasificare a calității alimentelor cu carbohidrați
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Depresia si anxietatea - simptome si mecanisme de boala
- Sufar oare de depresie?
- Nu-mi revin nicicum
- Tratamentul îndelungat cu cinarizina/stugeron -depresie
- Nu stiu cum sa procedez, cine imi poate da un sfat ?
- Tulburare bipolara
- Totul se datoreaza bolii in sine sau au efect secundar si pastilele?
- Depresie, ganduri negative, cearta cu parintii
- Anxietate si depresie de 22 ani
- Depresia endogena