Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei
©
Autor: Redacția ROmedic
O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și oleaginoase poate reduce riscul de apariție a depresiei, conform unui studiu publicat în jurnalul BMC Medicine.
Anumiți nutrienți benefici întâlniți în alimente joacă un rol esențial în prevenirea apariției unor afecțiuni ale întregului organism, dar și în menținerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanți și s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar și riscul de apariție a depresiei.
La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdețurile și oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană și una alternativă.
Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.
Progresul bolilor depresive a fost încetinit și în funcție de viteza adoptării noului stil de viață și cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă și integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil șansele de apariție a depresiei, comparativ cu un nivel lent și redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.
Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.
Sursa: Medical News Today
Anumiți nutrienți benefici întâlniți în alimente joacă un rol esențial în prevenirea apariției unor afecțiuni ale întregului organism, dar și în menținerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanți și s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar și riscul de apariție a depresiei.
La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdețurile și oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană și una alternativă.
Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.
Progresul bolilor depresive a fost încetinit și în funcție de viteza adoptării noului stil de viață și cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă și integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil șansele de apariție a depresiei, comparativ cu un nivel lent și redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.
Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 18-09-2015 | creare: 18-09-2015 | Vizite: 2143
Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/299490.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul crescut de cereale rafinate nu crește riscul de boli cardiovasculare
- Comportamentul alimentar al copiilor la restaurant, influențat de valorile părinților: un studiu pe familii cu venituri mici
- De ce ne plac băuturile carbogazoase?
- Abordări nutriționale în tratarea anemiei falciforme (anemia cu celule seceră, drepanocitoza sau siclemia)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Depresia si anti-depresivele
- Am 20 de ani si sufar de depresie si anxietate de multi ani
- Depresie.. plang foarte mult (cu orele) din orice
- Recomandare medic psihiatru?
- Am facut primul pas
- Depresie severa majora - alergie la medicamente
- Atacuri de panica
- Depresie si acupunctura
- Tulburare de memorie
- Nou episod depresiv