Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei
O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și oleaginoase poate reduce riscul de apariție a depresiei, conform unui studiu publicat în jurnalul BMC Medicine.

Anumiți nutrienți benefici întâlniți în alimente joacă un rol esențial în prevenirea apariției unor afecțiuni ale întregului organism, dar și în menținerea sănătății mentale. Studiul a inclus 15.093 de participanți și s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani, pentru a putea identifica posibila legătură pe termen lung dintre comportamentul alimentar și riscul de apariție a depresiei.

La începutul studiului, niciun participant nu prezenta simptome ale depresiei. Monitorizarea dietei a fost realizată prin intermediul unor chestionare, unde alimente precum carnea sau produsele zaharoase au primit scoruri negative, în timp ce fructele, legumele, verdețurile și oleaginoasele au fost notate pozitiv. De asemenea, au fost recomandate trei diete: dieta mediteraneană, o dietă vegetariană și una alternativă.

Ultima dietă a fost asociată cu cea mai redusă incidență de apariție a depresiei, dieta fiind caracterizată prin consumul de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, acizi grași Omega-3 și acizi polinesaturați. Posibilul rol anti-depresiv a fost pus pe baza proprietăților nutriționale ale alimentelor consumate.

Progresul bolilor depresive a fost încetinit și în funcție de viteza adoptării noului stil de viață și cantitatea de alimente sănătoase ingerate. Adoptarea mai rapidă și integrală a unui stil de viață sănătos reduce considerabil șansele de apariție a depresiei, comparativ cu un nivel lent și redus de includere a alimentelor sănătoase în dietă.

Cercetătorii mentionează că sunt necesare și alte studii pe viitor pentru a putea stabili cu exactitate relația dintre alimentația sănătoasă și comportamentul depresiv.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 18-09-2015 | creare: 18-09-2015 | Vizite: 2115
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum