Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani

Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani

©

Autor:

Aportul alimentar de fosfor, în creștere în ultimii 20 de ani
Un studiu care a examinat aportul alimentar de fosfor al americanilor între anii 1988-1994 È™i 2015-2016 È™i corelaÈ›iile cu sănătatea È™i fiziologia a relevat faptul că aportul zilnic de fosfor natural a crescut în ultimele două decenii cu 12%, în timp ce aportul zilnic de fosfor adăugat a scăzut cu 13%.
Studiul a arătat, de asemenea, că o creÈ™tere a aportului de fosfor se asociază cu o reducere minoră a riscului de hipertensiune arterială È™i cu creÈ™terea densității osoase. Pe de altă parte, creÈ™terea consumului de fosfor a crescut riscul de reducere a nivelurilor de colesterol HDH (sau colesterol „bun”).

Fosforul este unul dintre minerale esenÈ›iale pentru organismele umane, cu rol esenÈ›ial în formarea È™i menÈ›inerea oaselor È™i a dinÈ›ilor puternici, transformarea alimentelor consumate în energie, dar È™i în menÈ›inerea unui echilibru normal al pH-ului È™i al nivelului de hormoni. Prezent în mod natural în multiple alimente de larg consum, fosforul se găseÈ™te în cantități mari în produsele de origine animală, precum în lactate È™i brânzeturi, carne de pui sau în ouă.

La momentul actual, un adult consumă în medie aproximativ 1.400 de miligrame de fosfor pe zi, o cantitate de aproape trei ori mai mică decât nivelul maxim tolerabil de fosfor, care este de 3.000 - 4.000 de miligrame pe zi. În SUA, fosforul adăugat reprezintă mai mult de 11% din aportul total de fosfor în rândul adulÈ›ilor cu vârsta de minimhm 19 ani, iar principalele surse pentru adaosul de fosfor sunt brânza, prăjiturile, băuturile răcoritoare, plăcintele È™i diverse tipuri de prăjituri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 616
Bibliografie
Dietary phosphorus intake correlated with health and physiology, link: https://www.news-medical.net/news/20220916/Dietary-phosphorus-intake-correlated-with-health-and-physiology.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fosfor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum