Riscuri dacă nu te demachiezi

©

Autor:

Riscuri dacă nu te demachiezi

Machiajul poate fi unul dintre lucrurile folosite și adorate de foarte multe femei. Însă folosirea frecventă a acestuia fără a învăța cât de important este să avem grijă de curățarea tenului nostru, ne poate afecta aspectul pielii în timp și poate potența apariția a multor coșuri.

Cel mai important este curățarea tenului seara. Desigur că se mai poate întâmpla ca din când în când să uităm să facem acest lucru, ceea ce nu este neapărat rău. Acest lucru devine o problemă atunci când se întâmplă constant, cum ar fi seară de seară. (1)

De ce este important să ne demachiem înainte de culcare?

Machiajul lăsat peste noapte poate provoca anumite leziuni în profunzimea pielii. Pielea are scopul de a se reînnoi pe parcursul nopții, iar prezența machiajului pe față nu va permite acest proces de regenerare. (2)

Oprirea procesului de regenerare pe parcursul nopții va conduce către semne de oboseală și de aspect inestetic.

Din cauza componentelor uleioase din care sunt create, produsele de make-up, atunci când acoperă tenul inclusiv noaptea, în timpul somnului, vor conduce către înfundarea porilor și la apariția de puncte negre. (2)

Îndepărtarea machiajului seara și hidratarea acestuia ajuta la regenerarea tenului și la un aspect plăcut. (2)

Riscuri dacă nu te demachiezi

Principalele riscuri la care sunteți predispuse atunci când nu aveți un obicei de a vă demachia seară de seară, sunt:

  • Iritații oculare
  • Apariția punctelor negre
  • Subțierea genelor
  • Coșuri
  • Potențarea episoadelor de acnee
  • Îmbătrânire prematură
  • Uscarea buzelor
  • Uscarea tenului
  • Înfundarea foliculilor de păr (1, 5)


Iritație oculară (la nivelul ochilor)

Directorul Instituției de Dermatologie Emma Hobson declară faptul că omiterea unui pas atât de important precum demachierea zilnică, poate conduce către iritații și chiar infecții oculare. (1)

Iritațiile oculare pot fi provocate de utilizarea creionului pentru ochi, a rimelului, a fardurilor, ce pot aluneca în ochi provocând astfel roșeață, mâncărime oculară sau mai grav, chiar infecții ce necesită tratament. (1)

În timpul somnului, există riscul ca particule din machiaj, precum rimel, eyeliner, sau farduri să migreze în ochi, provocând astfel iritații. (3)

Dacă acest proces se repetă frecvent, se poate ajunge chiar la uscarea cronică a ochilor sau conjunctivită alergică cronică. (3)

Este important de știut faptul că ochii sunt supuși la multe „abuzuri zilnice”, dacă luam în calcul și iritanții din mediu, toxinele, aerul poluat sau chiar orele petrecute în fața calculatorului. (3)

Diversele studii realizate în Statele Unite privind sănătatea ochiului au condus către rezultate ce susțin că o femeie aplică în medie aproximativ 168 de substanțe chimice la nivelul feței, dar și pe corp, în fiecare zi. (3)

Un alt studiu realizat în Statele Unite în 2016, de către un retailer de frumusețe, a ajuns la concluzia că femeile au în medie aproximativ 16 produse aplicate doar pe față, zi de zi.

Cu toate că nu putem evita majoritatea iritanților cu care intrăm în contact sau nu putem înceta din a utiliza anumite produse pentru ten, este totuși important să avem grijă ce tip de produse cumpărăm, dacă sunt de încredere și să nu uităm să îndepărtăm toate aceste produse cosmetice de pe față la finalul zilei. (3)

Încercați să vă asigurați că evitați produsele de make-up ce conțin oricare dintre următoarele ingrediente:

  • Arsen
  • Beriliu
  • Cadmiu
  • Carmin
  • Plumb
  • Nichel
  • Seleniu
  • Taliu
  • Acetat de retinil (3)


De asemenea, dacă vă știți cu anumite alergii, este important să evitați toate produsele cosmetice ce conțin următoarele:

  • Parabeni, precum: butilparaben, etilparaben și propilparaben
  • Propelin glicol: se găsește în rimel (3)


Puncte negre

Dr. Ted Lane, medic specialist în dermatologie, susține că din cauza unor componente existente în produsele cosmetice dedicate buzelor, precum ceara, pot conduce către înfundarea porilor, care au drept consecință apariția punctelor negre. (1)

Subțierea genelor

Diverse explicații privind acest lucru au fost publicate pe Eye Care 2020, toate sugerând că rimelul neîndepărtat înainte de somn poate afecta aspectul genelor în timp. (1)

Atunci când rimelul este aplicat în mai multe straturi pe gene, aceste pot deveni uscate, existând riscul să se subțieze treptat și chiar să cadă. (1)

Importanța curățării genelor înainte de somn se datorează rolului de protecție pe care îl au genelor asupra ochilor, în fiecare zi.

Genele sunt „hrănite” prin intermediul glandelor sebacee, iar neîngrijirea și curățarea genelor duce la înfundarea acestor glande ce pot reprezenta mai departe o problemă. (5)

Cât timp și condițiile de igienă sunt păstrate, spălându-vă pe mâini înainte de a utiliza orice produs destinat ochilor, nu are ce să se întâmple rău.

Igiena și procesul de demachiere ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei și este asemeni unui proces care trebuie învățat. (5)

Un lucru important asupra căreia merită atras atenția, este greșeala comună pe care o fac multe femei de a împărtăși produsele de make-up cu alte prietene sau chiar folosirea monstrelor din diverse magazine, pe care le-a mai folosit cineva înainte. (5)

Cea mai comună afecțiune transmisă astfel este conjunctivita. De asemenea, nu trebuie neglijate nici infecțiile bacteriene care se pot transmite astfel. (5)

Formarea infecțiilor bacteriene este favorizată și de utilizarea produselor cosmetice destinate ochilor, după ce au expirat. Chiar dacă aceste produse vor arăta în continuare foarte bine, nu este bine pentru sănătate să le utilizați. (5)

Mai multe coșuri decât de obicei/ favorizarea acneei

Potrivit Dr. Ted Lain, dermatolog, din interviul Seventeen, acesta susține că somnul fără îndepărtarea machiajului de pe față va conduce cu siguranță la apariția de puncte negre și coșuri, care pot fi mai dificil de îndepărtat, necesitând chiar o vizită la dermatolog. (6)

Dr. David Lortscher, dermatolog, CEO și fondator al Curology, susține că foarte important în prevenirea coșurilor sunt și calitatea produselor pe care le folosim.

Astfel acesta recomandă citirea cu atenție a etichetelor și utilizarea celor pe care scrie:

  • Noncomedogenic
  • Non-acnegenic
  • Nu înfundă porii
  • Nu va provoca erupții (7)


Îmbătrânire prematură

Dormitul cu machiajul pe față conduce în timp la o îmbătrânire prematură a acesteia și la un ten ce pare a fi mult mai obosit decât este de obice. Machiajul noaptea favorizează descompunerea colagenului și astfel aspectul de ten îmbătrânit precoce. (1)

Noaptea este momentul în care tenul respiră, în care se regenerează și se reface. Machiajul nu va permite acest lucru, iar pielea va deveni mai puțin elastică, mai puțin luminoasă, iar ridurile vor apărea și ele mai devreme decât preconizați. (1, 4)

Astfel, machiajul este frumos de purtat ziua. Dar dacă ne dorim să avem grijă de noi, ne învățăm cu rutina de a-l îndepărta înainte de culcare. (4)

Buze uscate

Dr. Jeannette Graf, dermatolog la Mount Sinai Medical Center, NY, susține că machiajul noaptea va favoriza deshidratrea buzelor, devenind uscate și crăpate, alaturi de un aspect inestetic. (1, 6)

Schimbarea climatică și anotimpurile reci favorizează uscarea buzelor, iar machiajul va conduce suplimentar la acest proces de deshidratare.

Uscarea tenului (ten deshidratat)

Doctorul dermatolog Dennis Gross a împărtășit pentru Refinery29 faptul că rezidurile de machaj și particulele acestora lăsate pe ten pe timpul nopții, pot crea o barieră ce nu lasă tenul să se regenereze și nici alte produse de îngrijire să își facă efectul.

Acest lucru poate însemna că produsele precum crema hidratantă, pot deveni ineficiente din cauza machiajului care nu este îndepărtat. Tenul nu va arăta mai hidratat a doua zi, ci din contră, va fi chiar mai obosit. (1, 6)

Înfundarea foliculilor de păr

Dacă obișnuiți să adormiți în mod regulat cu mascara sau rimel pe gene, ar fi bine să luați în considerare faptul că acestă obișnuință poate conduce către:

  • înfundarea foliculilor de păr de la baza genelor
  • înfundarea glandelor uleioase de pe pleoape.


Prin această înfundare este potențată apariția unor mici umflături, asemeni unor coșuri foarte mici, la baza genelor. (1, 6)

Recomandări

Rutina zilnică de demachiere este un proces care se învață și necesită o oarecare disciplină, asta dacă vă doriți să aveți grijă de voi. Tenul se reface noaptea, iar machiajul neîndepărtat îl va deshidrata foarte mult, fiind mult mai obosit în următoarea zi.

Este util să folosiți pe lângă demachiant, și o cremă hidratantă, împreună cu apă termală și acid hialuronic pentru o hidratare intensă.

Se recomandă și utilizarea unui toner pentru coșuri, în funcție de ten.

Este bine să vă cunoașteți tenul, dacă este tipul deshidratat, sensibil, mixt și astfel să cumpărați produse care să vă redea frumusețea, având astfel grijă de sănătatea voastră.

Tenul nostru este oricum suspus zilnic în fața stresului. Acest lucru este vizibil chiar și prin ridurile pe care le obținem din cauza diverselor griji și gânduri pe care le avem.

Acesta este supus stresului chiar și prin prezența prafului din mediul înconjurător sau a aerului poluat. Alegeți astfel să aveți grijă de aspectul vostru și să vă simțiți bine în pielea voastră.


Data actualizare: 04-11-2021 | creare: 04-11-2021 | Vizite: 608
Bibliografie
1. Ce se întâmplă când nu te demachiezi, link: https://www.bustle.com/articles/146426-9-things-that-happen-when-you-dont-regularly-remove-your-makeup-at-night
2. Importanța demachierii înainte de a merge la culcare, link: https://www.neutrogena-me.com/beauty-and-skincare-tips/face-care/importance-of-removing-makeup-before-sleep
3. Machiajul: iți poate afecta ochii?, link: https://www.millenniumeyecare.com/our-blog/makeup--is-it-hurting-your-eyes-
4. Anti-îmbătrânire: importanța demachierii în fiecare noapte, link: https://www.fountainof30.com/importance-of-removing-makeup/
5. Iată ce se poate întâmpla dacă nu îți îndepărtezi rimelul înainte de a merge la culcare, link: https://www.buzzfeednews.com/article/carolinekee/woman-slept-makeup-eyelid-mascara-deposits
6. Ce se poate întâmpla dacă purtați machiaj noaptea, link: https://www.bustle.com/articles/200445-11-gross-things-that-happen-if-you-dont-remove-all-of-your-makeup-before-bed
7. Poate machiajul să provoace cu adevărat acnee?, link: https://www.byrdie.com/does-makeup-cause-acne
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se poate întâmpla dacă nu te demachiezi seara (caz clinic)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum