Epilarea definitivă - tipuri și proceduri, ce să alegem, răspunsuri la întrebări și sfaturi utile

©

Autor:

Epilarea definitivă - tipuri și proceduri, ce să alegem, răspunsuri la întrebări și sfaturi utile

Termenul de epilare definitivă înseamnă o epilare pe termen lung și nu neapărat o epilare permanentă. Experții spun că un termen mai potrivit este reducerea permanentă a părului. Mai jos puteți citi despre principalele opțiuni de epilare definitivă, cum să alegeți varianta potrivită precum și ce contraindicații există. (1)

Tipuri de epilare definitivă

Există trei tipuri mari de epilare definitivă: epilare prin electroliză, epilare cu laser și epilare IPL (flux de lumină intens pulsatilă).

Epilare prin electroliză

Electroliza constă în folosirea unui ac subțire și a unui curent electric jos pentru a încălzi foliculii de păr. Procedura este eficientă însă durează mult timp deoarece fiecare folicul de păr trebuie tratat în parte. Experții cred că electroliza îndepărtează firele de păr pentru cel mai lung timp, uneori pe viață. (2)

Este o metodă mai dureroasă iar efectele secundare includ durere la atingere și roșeală care dispare după câteva ore sau zile. Necesită mai multe ședințe. Se potrivește tuturor culorilor de păr și tuturor tenurilor. (3)

Există riscul de șoc electric dacă acul nu este bine izolat. De asemenea, dacă mergeți la o persoană fără experiență este posibil să nu aplice suficientă electricitate la rădăcina firelor de păr. Mai mul, există riscul de cicatrizare a zonei afectate.

Epilare definitivă cu laser

Epilarea cu laser presupune trimiterea unui flux îngust de lumină asupra firelor de păr. Necesită mai multe ședințe. Dacă încetezi tratamentul după 2-3 ședințe rezultatele vor avea o durată mai mică. (4)

După un timp părul va crește însă într-o cantitate mai mică sau va fi mai fin. Pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare, se observă o reducere de 80% a părului după doar patru ședințe. Urmarea unui plan de tratament ajută la eliminarea părului timp de câțiva ani. Laserul poate vătăma ochii motiv pentru care se recomandă folosirea unor ochelari de protecție. (5)

De asemenea, cauzează roșeață care poate dura câteva ore. Neaplicat corect poate arde pielea și există riscul de formare a unor bășici pentru persoanele cu pielea închisă la culoare. În plus, există un risc de decolorare a pielii.

Electroliză vs epilare cu laser

Epilarea cu laser și electroliza sunt două dintre cele mai populare forme de epilare definitivă. Electroliza constă în transmiterea unui curent electric pentru a distruge rădăcina firului de păr și este indicat mai ales pentru zone mici precum bărbie sau zona de deasupra buzelor. Pentru o zonă mai mare de păr este mai potrivit laserul după care 1-2 tratamente cu electroliză pentru a îndepărta resturile de păr. (6, 7)

Pentru rezultate de durată ambele necesită un număr mare de ședințe, aproximativ 12 ședințe pentru epilarea prin electroliză și 6-10 pentru tratamentul cu laser.

Epilare IPL

Epilarea prin pulsații sau epilarea IPL constă într-un dispozitiv de mare putere care transmite o lumină asupra firelor de păr. Sunt necesare mai multe ședințe pentru rezultate de durată. (8)

Pentru subraț și zona bikini trebuie să treacă aproximativ 4-6 săptămâni între ședințe în timp ce pentru alte zone, ședințele sunt distribuite la un interval mai mare, 8-12 săptămâni. Candidatul ideal are pielea deschisă la culoare și păr închis la culoare. După tratament poate apărea roșeală, umflături și rareori pigmentarea pielii sau cicatrici.

Epilare IPL vs epilare cu laser

Atât epilarea cu laser cât și epilarea IPL folosesc unde de lumină care sunt absorbite de foliculul de păr; acesta se încinge iar părul cade. Ambele sunt mai eficiente pentru persoanele cu tenul deschis la culoare și păr închis la culoare, deoarece căldura este absorbită mare repede. (9)

Principala diferență este că IPL-ul folosește un spectru larg de lumină în timp ce laserul concentrează raza de lumină. Astfel, epilarea cu laser este mai potrivită pentru persoanele cu părul grosier care necesită mai multă precizie. De asemenea, deoarece căldura este absorbită de pigment și nu de fir, există un risc mai mare de reacții adverse la folosirea IPL. În plus, sunt necesare mai puține ședințe în cazul epilării definitive cu laser. (10)

Epilare definitivă la domiciliu

Există numeroase produse și dispozitive care promit îndepărtarea definitivă a părului la domiciliu. Însă aceste rezultate diferă semnificativ de tratamentele profesionale. (11)

Deși aparatele pot fi folosite în siguranță nu sunt la fel de puternice și nici la fel de eficiente precum cele de la salon. Dacă ai urmat câteva ședințe la salon și din diverse motive nu mai poți continua epilarea clasică la domiciliu reprezintă cea mai bună soluție. (12)

Medicamente cu rețetă pentru îndepărtarea părului excesiv

Unele femei se confruntă cu păr excesiv pe față, stomac și/sau spate. Acest fenomen poartă numele de hirsutism. Medicii pot recomanda tratamente cu rețetă precum eflornitina. Crema se aplică de două ori pe zi pe zona cu probleme. Deși medicamentul nu îndepărtează părul încetinește creșterea sa. (13, 14)

Printre efectele secundare se numără:

  • Senzația de arsură sau înțepătură
  • Inflamație
  • Acnee
  • Păr
  • Erupții cutanate
  • Fire încarnate.


Epilarea definitivă - ce să alegi

Multe femei aleg să se epileze. Dintre acestea 88% se epilează la subraț, 80% pe partea inferioară a picioarelor și 66% în zona bikini. Totuși, ce metodă este cea mai bună? Mai jos v-am pregătit o listă pro și contra pentru principalele metode de epilare definitivă.

Epilarea cu laser: argumente pro și contra

Epilarea cu laser este una dintre cele mai eficiente forme de epilare definitivă. Iată argumentele pro: (15)

  • Poate fi realizată în orice zonă a corpului cu excepția ochilor
  • Este mai eficientă pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare și părul închis la culoare.


Vedeți și argumentele contra:

  • Necesită multe ședințe (10-12 sau chiar mai mult)
  • Costă mai mult
  • Nu garantează eliminarea totală a părului. Poate reveni după câțiva ani
  • Irită pielea și produce roșeală după fiecare ședință
  • Se pot forma bășici sau cicatrici
  • Pielea se poate deschide sau închide la culoare.

Epilarea prin electroliză: argumente pro și contra

Electroliza este o altă variantă pentru a elimina firele de păr. Iată care sunt argumentele pro: (16)

  • Se poate realiza pe orice zonă a corpului
  • Poate elimina părul pentru mult timp
  • Singura modalitate de a elimina părul deschis la culoare.


Citiți și argumentele contra:

  • Sunt necesare mai multe ședințe precum și noi tratamente pentru rezultate de durată
  • Costă mai mult
  • Risc de durere și roșeală
  • Risc scăzut de infecție și cicatrici.

Epilarea cu IPL: argumente pro și contra

Epilarea cu IPL este o altă formă inovativă de a scăpa de păr. Vedeți care sunt argumentele pro: (17)

  • Raport bun calitate-preț
  • Sunt necesare mai puține ședințe (3-7 ședințe) iar rezultatele durează 2-3 luni
  • Nu lasă fire de păr încarnate
  • Elimină părul aspru fără a vătăma pielea
  • Potrivit pentru toate tipurile de ten și piele.


Vedeți și argumentele contra:

  • Poate cauza schimbări temporare ale pigmentului pielii
  • Nu este potrivită pentru anumite zone ale corpului: sprâncene, zona genitală, părul facial la bărbați
  • Părul deschis la culoare este mai rezistent la tratamentul cu IPL.


Întrebări frecvente despre epilarea definitivă

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste proceduri am pregătit o listă de întrebări frecvente pentru fiecare în parte.

Întrebări frecvente despre epilarea cu laser

Epilarea cu laser stârnește tot mai mult interes. Pentru a lua o decizie informată vezi întrebările frecvente despre epilarea definitivă: (18)

  • Cât durează epilarea definitivă? – părul corporal trece printr-un ciclu de creștere deci este nevoie de mai multe ședințe pentru a trata firele de păr când sunt în faza de creștere. Numărul de ședințe variază de la o persoană la alta, între 6 și 12 ședințe sau chiar mai mult. Durata unei ședințe depinde de zona corpului. De exemplu, o zonă mică de pe față poate fi tratată în câteva minute în timp ce picioarele necesită mai mult timp
  • Cât timp durează epilarea cu laser – considerată una dintre cele mai eficiente metode de a îndepărta părul, epilarea cu laser reduce permanent creșterea sa însă nu elimină pentru totdeauna. La un moment dat, părul va începe să crească și va fi nevoie de noi tratamente. Totuși, părul care va crește va fi mai subțire și mai deschis la culoare
  • Este potrivit și pentru bărbați – bineînțeles. Mulți bărbați folosesc epilarea cu laser, mai ales sportivii. De exemplu, pentru înotători lipsa părului îi poate ajuta în obținerea performanței
  • Cum arată o ședință de epilare cu laser? – înainte de tratament zona este curățată apoi se aplică un gel calmant iar după aproximativ o oră începe ședința. Toată lumea din încăpere trebuie să poartă ochelari de protecție. Laserul se aplică pe piele. Senzația este de ușoară înțepătură asemănătoare cu un elastic de cauciuc care se atinge de piele. Poate apărea un ușor fum și miros asemănător sulfului. Dacă o porțiune mică durează câteva minute, spatele sau piciorul pot dura mai mult de o oră
  • Care sunt recomandările post-epilare? – pentru a limita efectele secundare este indicat să evitați expunerea la soare sau la bronzare artificială. Dacă pielea roșie persistă puteți aplica o compresă rece.

Întrebări frecvente despre epilarea IPL

Și în cazul epilării IPL apar întrebări cu privire la evoluția tratamentului și rezultatele obținute. Vedeți mai jos care sunt întrebările frecvente despre epilarea IPL: (19)

  • Ce presupune epilarea IPL – în timpul tratamentului va trebui să porți ochelari de protecție. Pe zona ce va fi epilată se aplică un gel rece pentru a crește eficiența tratamentului și pentru a oferi confort. Se aplică un flux pulsatoriu pe o zonă cu foliculi de păr. Dispozitivul este apoi mutat spre o altă zonă iar procesul se repetă. Părul mai lung se taie înainte de tratament sau veți fi rugată să vă epilați clasic cu 2-3 zile înainte de ședința IPL
  • Care sunt recomandările post-epilare – evită expunerea la soare iar atunci când ieși din casă aplică o cremă de protecție cu SPF de cel puțin 30. În primele zile evită să folosești un burete pentru a curăța zona. De asemenea, evită produse pe bază de vitamina A și acid glicolic în primele 48 de ore după tratament
  • Ce zone ale corpului pot fi tratate? – picioarele, spatele, partea din față a gâtului, zona de deasupra buzelor, bărbia, subrațul, stomacul, linia bikinilor, piept
  • Este sigură în caz de ovare polichistice? – părul excesiv este un efect secundar al acestei boli. Tratamentul IPL poate ajuta la eliminarea părului facial excesiv. Totuși, este indicat să îi spui persoanelor de la salon că suferi de această boală
  • De câte tratamente este nevoie? – numărul ședințelor variază de la o persoană la alta. În general, 8-10 ședințe sunt suficiente pentru a reduce permanent părul nedorit. Numărul de ședințe este influențat de culoarea părului și a tenului, echilibrul hormonal, dimensiunile foliculilor de păr și faza din ciclul părului în care se află firul
  • Cât durează o ședință? – aproximativ 15-60 de minute.

Întrebări frecvente despre epilarea prin electroliză

Deși mai puțin cunoscută și epilarea prin electroliză este eficientă în eliminarea firelor de păr. Vedeți care sunt întrebările frecvente despre epilarea prin electroliză: (20)

  • Ce avantaje are electroliza față de alte modalități de epilare – față de alte forme de epilare, electroliza elimină permanent părul nedorit
  • De câte tratamente este nevoie – numărul de ședințe necesare variază de la o persoană la alta. De asemenea, o ședință poate dura între 15 minute și mai bine de o oră
  • Există efecte secundare? – după tratament pielea poate deveni roșie însă acest lucru dispare după câteva ore sau zile
  • Cum se simte pe piele? – în timpul tratamentului electroliza se simte ca o ușoară înțepătură, tolerata chiar și de persoanele sensibile.


Sfaturi utile

Pentru a te bucura de rezultate de durată este indicat să urmăriți sfaturile de mai jos: (21)

  • Aveți răbdare – indiferent de tratament este nevoie de mai multe ședințe pentru rezultate de durată. În general, sunt necesare 3-12 ședințe de epilare puse la intervale de 3-6 săptămâni
  • Epilarea cu laser este mai eficientă pe părul închis la culoare
  • Nu doar atât de mult – veți resimți durere însă este tolerabilă
  • Efectele secundare sunt temporare – poate apărea roșeață, iritații ale pielii și chiar umflături însă dispar de cele mai multe ori după 24-48 de ore
  • Evitați expunerea la soare – dacă trebuie să ieșiți purtați haine lejere și acoperiți zona. Aplicați o cremă cu factor de protecție solară ridicat. Evitați folosirea bronzului artificial
  • Evitați epilarea cu ceară – în unele cazuri te poți rade cu 1-2 zile înainte de tratament însă nu este indicată epilarea cu ceară deoarece laserul sau IPL-ul lucrează asupra folicului de păr
  • Are o durată redusă – totul durează între câteva minute și o oră sau puțin peste o oră. Dacă te epilezi la subraț, evită parfumurile și deodorantul după tratament.


Contraindicații în epilarea definitivă

Toate formele de epilare definitivă au câteva contraindicații. Puteți citi mai multe despre acestea în continuare.

Contraindicații în epilarea cu laser

Este indicat să eviți epilarea cu laser dacă: (22)

  • Aveți cicatrici cheloide – reprezintă una dintre cele contraindicațiile majore pentru epilarea cu laser. Același lucru este valabil pentru alte traumatisme fizice
  • Aveți circulație sanguină deficitară – dacă suferiți de flebite este indicat să mergi la medic pentru tratament înainte de epilarea cu laser
  • Sunteți însărcinată sau alăptați
  • Aveți tatuaje pe zona pe care doriți să o epilați
  • Luați medicamente fotosensibilizante – aici intră unele antibiotice și unele medicamente pentru echilibrul hormonal. Doar după finalizarea tratamentului medicamentos se poate realiza epilarea cu laser
  • Luați suplimente cu vitamina A – crește riscul de efecte secundare deoarece cauzează fotosensibilitatea pielii
  • Urmați tratament anti-acnee – poate afecta capacitatea de vindecare a pielii și nu este indicat să fie asociat cu epilarea cu laser
  • Urmați tratament cu anticoagulante – folosirea laserului poate provoca mici hemoragii
  • Aveți alunițe – folosirea laserului asupra lor există riscul de degenerare
  • Aveți herpes – doar după dispariția sa se pot realiza tratamente cu laser
  • Aveți infecții ale pielii sau reacții alergice.

Contraindicații în epilarea IPL

Inclusiv epilarea IPL are o serie de contraindicații: (23)

  • Boala lupus
  • Orice altă boală care afectează sistemul imunitar
  • Cancerul de piele în zona care urmează a fi tratată
  • Sarcina sau alăptare
  • Boli ale sângelui
  • Anticoagulante
  • Existența unor cicatrici cronice
  • Vitiligo
  • Artrită reumatoidă
  • HIV
  • Hepatită
  • Implant medical sau metalic
  • Diabet de tip 2 sau 1
  • Psoriazis sau eczeme
  • Administrarea de medicamente fotosensibilizante
  • Afecțiuni ale ficatului sau rinichilor
  • Reacții alergice la una dintre componentele gelului
  • Alte afecțiuni cronice care necesită administrarea de medicamente.

Contraindicații în epilarea prin electroliză

Epilarea prin electroliză prezintă, la rândul ei, câteva contraindicații: (24)

  • Administrarea de anticoagulante
  • Folosirea unui implant cohlear
  • Hemofilie
  • Cicratrici cronice
  • Pacemaker
  • Rozacee activă în zona tratată
  • Alte afecțiuni cutanate
  • Tulburări respiratorii inclusiv astm
  • Probleme circulatorii inclusiv flebite sau tromboze
  • Microderabraziuni în mai puțin de 4-6 săptămâni
  • Diabet
  • Epilepsie
  • Hepatică
  • HIV
  • Pierderea sensibilității tactile
  • Tratament recent cu laser sau IPL
  • Cancer sau antecedente de cancer
  • Lupus
  • Edem (umflături).


Epilarea definitivă sau mai corect reducerea permanentă a părului vă permite să scăpați de părul nedorit de la câteva luni la câțiva ani. Țineți cont de efectele secundare și contraindicații pentru a lua cea mai bună decizie pentru nevoile dumneavoastră.


Data actualizare: 17-11-2022 | creare: 17-11-2022 | Vizite: 2578
Bibliografie
1. Hair Removal Practices: A Literature Review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34524781/
2. A comparative study of hair removal at an NHS hospital: luminette intense pulsed light versus electrolysis, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546634.2012.715239?journalCode=ijdt20
3. Electrolysis: Observations from 13 years and 140,000 hours of experience, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0190962295912908
4. Evaluation of Safety and Efficacy of Laser Hair Removal With the Long-Pulsed 755 nm Wavelength Laser: A Two-Center Study With 948 Patients, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31579971/
5. Evidence-based review of hair removal using lasers and light sources, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16405602/
6. Electrolysis vs. Laser Hair Removal: Which Is Right For You? , link: https://nakedpoppy.com/blog/electrolysis-vs-laser-hair-removal-which-is-right-for-you/
7. Comparison of alexandrite laser and electrolysis for hair removal, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10632684/
8. The Efficacy and Effectiveness of Non-ablative Light-Based Devices in Hidradenitis Suppurativa: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.591580/full
9. Comparison of the effect of diode laser versus intense pulsed light in axillary hair removal, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25229781/
10. Laser vs IPL, link: https://www.love-my-skin.co.uk/laser-vs-ipl/
11. Permanent Hair Removal: Everything You Need to Know, link: https://www.byrdie.com/permanent-hair-removal-is-it-possible-1716885
12. Light-based home-use devices for hair removal: Why do they work and how effective they are? , link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lsm.23061
13. Hirsutism: A Clinico-investigative Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681104/
14. Management of hirsutism, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3830374/
15. The Laser Hair Removal Pros and Cons You Should Know About, link: https://www.self.com/story/laser-hair-removal-pros-cons
16. PROS AND CONS OF ELECTROLYSIS, link: https://www.serenityskininc.com/blog/2015/5/1/pros-and-cons-of-electrolysis
17. 6 Pros and Cons of IPL Hair Removal Treatment, link: https://www.healthyskinmt.com/post/6-pros-and-cons-of-ipl-hair-removal-treatment
18. LASER HAIR REMOVAL: FAQS, link: https://www.aad.org/public/cosmetic/hair-removal/laser-hair-removal-faqs
19. Common IPL FAQ, link: https://skinplusbeauty.com.au/ipl-photo-rejuvenation-treatments/common-ipl-faqs/
20. Electrolysis FAQ, link: https://electrolysisfrederick.com/electrolysis-faq.html
21. 10 things to know about permanent hair removal, link: https://www.plasticsurgery.org/news/blog/10-things-to-know-about-permanent-hair-removal
22. LASER HAIR REMOVAL – CONTRA INDICATIONS, link: https://epilium.co.uk/non-surgical/top-treatments/laser-hair-removal/laser-hair-removal-contraindicatons
23. IPL Laser Skin Treatments Contraindications & After Care, link: https://www.ecoskinclinic.co.uk/post/ipl-laser-skin-treatments-contraindications-aftercare
24. What is Electrolysis? , link: https://www.hisis.org/electrology
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum