Cum să-ți reduci nivelul de stres (măsuri ce funcționează conform studiilor)

©

Autor:

Cum să-ți reduci nivelul de stres (măsuri ce funcționează conform studiilor)

Cu toții trecem prin momente stresante de-a lungul vieții care variază de la aglomerație în trafic la preocupări serioase precum boala unei persoane apropiate. Indiferent de cauză, odată apărut stresul influențează producția hormonală a organismului, poate cauza palpitații, influențează respirația și mușchii. (1, 2)

Aceste efecte reprezintă o reacție normală la situațiile care amenință viața și datează din timpurile preistorice. Atunci ne ajutau să ne apărăm de un atac al animalelor sau ne motivau să fugim din calea unor dezastre naturale. Astăzi, însă, suntem rareori în pericol fizic totuși dificultățile de zi cu zi declanșează același răspuns al organismului. Din nefericire nu putem evita toate sursele de stres însă putem dezvolta modalități sănătoase de a răspunde stresului. Mai jos sunt câteva modalități prin care poți reduce nivelul stresului, conform studiilor științifice. (3, 4)

Activitate fizică

Sportul este esențial pentru sănătatea fizică și psihică. Studiile arată că activitatea fizică regulată îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul, contribuie la reglarea somnului și crește puterea de concentrare. (5, 6)

Majoritatea activităților fizice de la mers la alergat, înot sau ciclism ajută la reducerea stresului. (7, 8)

Yoga

Antrenamentele ușoare de yoga pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Potrivit cercetătorilor practica regulată reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului. (9, 10)

Meditație

Meditația este o altă modalitate de a reduce stresul. Studiile arată că meditația ajută la echilibrarea stării de spirit și a hormonilor. De asemenea, reduce hipertensiunea arterială iar acest lucru contribuie la ameliorarea stresului. (11, 12, 13)

Terapie cognitiv comportamentală

Prin terapia cognitiv comportamentală se dorește schimbarea gândurilor negative care afectează reacțiile la anumite situații stresante. Pe scurt, se dorește schimbarea modului în care reacționăm. Prin această formă de terapia se dorește stabilirea unui spațiu de reacție între tine și gândurile tale pentru a-ți oferi șansa de a lua decizii. (14, 15)

Mindfulness

Mindfulness este o formă de reducere a stresului care combină meditația, yoga și conștientizarea propriului corp pentru a te ancora în prezent. Studiile arată că această concentrare asupra prezentului reduce stresul resimțit asupra unor probleme care ar putea apărea în viitor. (16, 17, 18)

Masaj

Masajul este una dintre cele mai relaxante activități iar studiile arată că poate ajuta la reducerea stresului. De fapt, masajul reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, reglează tensiunea arterială și susține sistemul imunitar. (19)

Chiar și un masaj scurt de 15 minute pe săptămână poate calma stresul. (20)

Timp petrecut în natură

Dacă stai aproape de o pădure vei avea un motiv în plus să ieși afară: expunerea la natură reduce stresul. Cercetării arată că plimbările lungi în natură reduc stresul prin comparație cu plimbările într-un mediu dominat de betoane. Mai mult, chiar și dacă privești imagini din natură se ameliorează stresul. (21, 22, 23)

Vacanță

Un studiu interesant a arătat că persoanele care își iau vacanțe regulate de la locul de muncă a un nivel mai mic al stresului. De fapt, cercetătorii au descoperit o legătură între vacanțele regulate și un sistem imunitar sănătos, rezistența la Alzheimer și protejarea celulelor corpului în fața stresului. (24, 25)

Activități repetitive

Dusul gunoiului, spălatul vaselor sau datul cu aspiratorul te pot ajuta să scapi de stres. Un studiu publicat de Florida State University a descoperit că activitățile casnice repetitive calmează mintea și te scapă de stres. Similar în cazul unor activități precum împletitul sau tricotatul. (26)

Ajutor pentru alții

Studiile arată că ajutarea altor persoane contribuie la atenuarea stresului. Chiar și gesturi mici precum deschiderea ușii contribuie la starea de bine. (27, 28)

Scris

Atunci când suntem stresați tindem să ne concentrăm toată atenția asupra problemelor. Pentru a putea vedea lucrurile mai obiectiv și deci pentru a lua decizii mai bune pentru a ieși din situația stresantă este recomandat să scrii despre problemele tale. (29)

Studiile arată că acest obicei reduce stresul, anxietate și depresia după doar două luni de practică. (30)

Somn

Dacă pierzi nopțile efectele sunt destul de neplăcute. Pe lângă acumularea stresului, vei fi obosit întreaga zi și pot apărea și probleme de sănătate. Mai mult, zonele din creier responsabile cu îngrijorarea se relaxează atunci când dormi. (31, 32)

Astfel, nu este de mirare că un program normal de somn de 7-9 ore pe noapte contribuie la reducerea stresului. (33)

Respirație profundă

Stresul se manifestă și este amplificat de respirația rapidă. Învățând să controlezi respirația te vei calma și te vei simți în control. (34)

Respirația profundă din diafragmă ajută la calmarea simptomelor asociate stresului. Pentru început poți repeta respirația profundă stând în pat. Inspiră pe nas timp de șapte secunde, menține respirația 4-5 secunde apoi expiră 10 secunde. Repetă de 5-10 ori. (35)

Animalul de companie

Persoanele care vin cu animalele de companie la locul de muncă au un nivel mai scăzut al stresului și sunt mai productive. De asemenea, dacă te joci cu pisica sau cățelul acasă vei observa o ameliorare a stresului. (36, 37)

Uleiuri esențiale

Mirosul de uleiuri esențiale sau aromaterapia poate ajuta la reducerea stresului. Uleiul esențial de lavandă, mușețel, santal, salvie, lămâie, bergamot sau peppermint contribuie la reducerea stresului și oferă o stare de bine. (38, 39, 40)

Poți pune câteva picături de ulei esențial în dispozitivul de aromaterapie. O altă variantă este să pui 1-2 picături în uleiul de masaj pentru o relaxare profundă. Pentru o baie relaxantă poți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă sau peppermint în cadă. (41, 42, 43, 44)

Muzică

Deși studiile sunt încă la început se pare că muzica ajută la atenuarea stresului potrivit mai multor studii. Cunoscut drept „efectul Mozart” muzica reduce anxietatea, depresia și nivelul cortizolului, hormonului stresului. (45, 46, 47)

Râs

Râsul are efecte pozitive și pe termen scurt și pe termen lung. Se pare că stimulează inima, plămânii și mușchii și contribuie la producția de endorfine în creier. De asemenea, râsul crește riscul inimii și tensiunea arterială contracarând efectele stresului. (48, 49)

Managementul timpului

Potrivit unui chestionar online la care au participant voluntari din 30 de țări în topul tehnicilor de a reduce stresul se află o bună planificare. Se pare că dacă iei măsuri înainte de apariția stresului se reduc semnificativ efectele precum și frustrarea resimțite. (50)

De asemenea, dacă te ocupi de sarcinile mai dificile la începutul lunii, săptămânii și lunii te vei putea ocupa de aspectele mai simple în restul timpului și vei fi mai puțin stresat. (51, 52)

Sex

Persoanele care fac sex regulat au un nivel mai mic al stresului. Pentru a ajunge la acest rezultat cercetătorii de la Universitatea Cornell au solicitat documentarea activității sexuale a unor studenți timp de 12 săptămâni. Rezultatele au arătat că persoanele active sexual aveau un nivel mai mic al stresului prin comparație cu grupul care nu făcuse sex în același interval. Datele arată că este suficient să faci sex odată pe săptămână pentru a resimți beneficiile. (53)

Acizi grași Omega 3

Există mai mulți experți care au descoperit o legătură între stresul cronic și inflamații. Din fericire, consumul de acizi grași Omega 3 ajută la reducerea inflamației. Alege să consumi alimente bogate în acizi grași Omega 3 precum pește, semințe de in și semințe chia. Aceștia previn instalarea stresului și te ajută să treci mai ușor peste perioadele solicitante. (54, 55)

Îmbrățișări

Un studiu interesant de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că îmbrățișările regulate și susținerea cunoscuților, prieteni li familie, protejează organismul împotriva stresului. (56, 57, 58, 59)

Deconectare

Verificarea constantă a smartphone-ului este asociată unui risc mai mare de stres. Dacă la început poate părea stresant să nu te uiți constant la telefon sau computer, în timp vei afla că este o modalitate relativ simplă de a te relaxa. Poți chiar discuta cu o persoană care petrece mai mult timp în natură cum se descurcă fără acces la internet. Mulți îți vor spune că nu s-au simțit niciodată mai bine. (60)

Mai mult, potrivit unui chestionar trimis de Asociația Americană de Psihologie, persoanele care verifică foarte des telefonul sunt mult mai stresate decât persoanele mai puțin „conectate”. (61)

De asemenea, persoanele care au fost rugate să își verifice emailul doar de trei ori pe zi au fost mai puțin stresate decât cele care își verificau căsuța poștală electronică mult mai des. (62)

Valurile mării

Expunerea la razele soarelui oferă doza necesară de vitamina D iar aerul marin și expunerea la mare poate avea efecte benefice dacă ești stresat. Chiar și ascultarea sunetelor specifice valurilor mării oferă mai multă liniște mentală. (63, 64, 65)

Visează cu ochii deschiși (sau închiși)

Este esențial să îi lași creierului timp să exploreze, să se destindă și să nu fie constrâns de sarcinile zilnice. Astfel, va scădea și stresul. Pentru a încuraja acest lucru îți poți pune muzică relaxantă în căști. (66, 67, 68, 69)

Pauză la alcool

Un pahar de vin sau o bere poate părea o idee bună după o zi stresantă de muncă însă alcoolul poate intensifica stresul și anxietatea. De asemenea, pe termen lung alcoolul poate deveni o dependență. (70, 71)

Apă rece

Dacă ești foarte stresat și nu știi ce să faci, poți folosi o tehnică specifică terapiei dialectice comportamentele: spală-te pe față cu apă rece. În special dacă uzi zona de deasupra buzelor se activează o anumită zonă din creier, se reduce ritmul cardiac iar respirația începe să se calmeze. Ca o alternativă, poți plimba un cub de gheață în zona dintre buze și nas. (72, 73)

Drumul spre muncă

Pentru multă lume drumul dintre muncă și casă reprezintă unul dintre cele mai stresante momente ale zilei. Pentru a face acest timp cât mai relaxant ascultă muzica preferată, un podcast sau învață o nouă limbă folosind o aplicație. (74, 75)

Grădinărit

Grădinăritul este un mod simplu de a scăpa de stres. Lumina naturală și verdele calmează rapid iar expunerea la pământ și murdărie reduce nivelul hormonilor stresului. Dacă alegi să te ocupi de grădinărit alături de vecini sau prieteni cresc și mai multe efectele pozitive asupra stresului. (76, 77, 78)

Mers desculț

O altă modalitate de a te expune la natură este să mergi desculț prin iarbă. Cercetătorii spun că timpul petrecut aproape de natură te ajută să te recuperezi după perioadele suprasolicitate și chiar oferă protecție pentru viitoarele momente stresante. (79, 80)

Stresul afectează majoritatea oamenilor. Pentru a evita cronicizarea acestui fenomen este recomandat să iei măsuri pentru a scăderea nivelul stresului. Detensionarea, pauza la locul de muncă, timpul petrecut în natură pot ajuta.


Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 474
Bibliografie
1. Life Stress and Health: A Review of Conceptual Issues and Recent Findings, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066570/
2. How Different Stressors Affect Quality of Life: An Application of Multilevel Latent Class Analysis on a Large Sample of Industrial Employees, link: https://www.dovepress.com/how-different-stressors-affect-quality-of-life-an-application-of-multi-peer-reviewed-fulltext-article-RMHP
3. Biocultural perspectives on stress in prehistoric, historical, and contemporary population research, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajpa.1330310509
4. Mental Health Challenges Related to Neoliberal Capitalism in the United States, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145185/
5. Regular exercise is associated with emotional resilience to acute stress in healthy adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013452/
6. The Effectiveness of Exercise Interventions on Coping with Stress: Research Synthesis, link: https://www.researchgate.net/publication/328286842_The_Effectiveness_of_Exercise_Interventions_on_Coping_with_Stress_Research_Synthesis
7. A Scoping Review of the Relationship between Running and Mental Health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663387/
8. Walk it off! The effectiveness of walk and talk coaching in nature for individuals with burnout- and stress-related complaints, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494421000943
9. Exploring the therapetic effects of yoga and its ability to increase quality of life, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/
10. The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843960/
11. Effect of six months pranayama training on stress-induced salivary cortisol response among adolescents-Randomized controlled study, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550830721001476
12. Mindfulness meditation: A research-proven way to reduce stress, link: https://www.apa.org/topics/mindfulness/meditation
13. Meditation Programs for Psychological Stress and Well-being: A Systematic Review and Meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142584/
14. Effect of cognitive behavioral stress management program on psychosomatic patients’ quality of life, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5114797/
15. A feasibility study of a cognitive behavioral based stress management intervention for nursing students: results, challenges, and implications for research and practice, link: https://bmcnurs.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12912-021-00761-6
16. Cognitive behavioural therapy and mindfulness for stress and burnout: a waiting list controlled pilot study comparing treatments for parents of children with chronic conditions, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/scs.12473
17. Mindfulness Is Associated With Lower Stress and Higher Work Engagement in a Large Sample of MOOC Participants, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.724126/full
18. Effects of Mindfulness-Based Stress Reduction on employees’ mental health: A systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783379/
19. The effect of massage therapy on occupational stress of Intensive Care Unit nurses, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525352/
20. Standardized massage interventions as protocols for the induction of psychophysiological relaxation in the laboratory: a block randomized, controlled trial, link: https://www.nature.com/articles/s41598-020-71173-w
21. Walking and Being Outdoors in Nature Increase Positive Affect and Energy, link: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/eco.2017.0036
22. Walking Green: Developing an Evidence Base for Nature Prescriptions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888434/
23. Autonomic Nervous System Responses to Viewing Green and Built Settings: Differentiating Between Sympathetic and Parasympathetic Activity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690962/
24. Short Vacation Improves Stress-Level and Well-Being in German-Speaking Middle-Managers—A Randomized Controlled Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5800229/
25. Impact of Vacation on Employee Stress, Health and Well-being, and Productivity, link: https://www.researchgate.net/publication/358579279_Impact_of_Vacation_on_Employee_Stress_Health_and_Well-being_and_Productivity
26. Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice, link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-014-0360-9
27. Prosocial Behavior Mitigates the Negative Effects of Stress in Everyday Life, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2167702615611073
28. The benefits of giving: Effects of prosocial behavior on recovery from stress, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34676898/
29. The durability of beneficial health effects associated with expressive writing, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19333797/
30. Writing about emotions may ease stress and trauma, link: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/writing-about-emotions-may-ease-stress-and-trauma
31. Stress and sleep, link: https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/sleep
32. The relationship between sleep quality, stress, and academic performance among medical students, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6984036/
33. How Much Sleep Do We Really Need?, link: https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need
34. The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455070/
35. How Breath-Control Can Change Your Life: A Systematic Review on Psycho-Physiological Correlates of Slow Breathing, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137615/
36. Animal Visitation Program (AVP) Reduces Cortisol Levels of University Students: A Randomized Controlled Trial, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2332858419852592
37. Effect of Dog Presence on Stress Levels in Students under Psychological Strain: A Pilot Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7178231/
38. The effect of lavender oil on stress, bispectral index values, and needle insertion pain in volunteers, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21854199/
39. The effects of Lavender and Chamomile essential oil inhalation aromatherapy on depression, anxiety and stress in older community-dwelling people: A randomized controlled trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33454232/
40. A Pilot Study on the Physiological Effects of Three Essential Oils in Humans, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30549622/
41. Clary Sage Essential Oil and Its Effect on Human Mood and Pulse Rate: An in vivo Pilot Study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32688401/
42. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806002798
43. Bergamot (Citrus bergamia) Essential Oil Inhalation Improves Positive Feelings in the Waiting Room of a Mental Health Treatment Center: A Pilot Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5434918/
44. The effect of Mentha piperita L. on the mental health issues of university students: A pilot study, link: https://www.researchgate.net/publication/344659006_The_effect_of_Mentha_piperita_L_on_the_mental_health_issues_of_university_students_A_pilot_study
45. The Effect of Music on the Human Stress Response, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734071/
46. From music-beat to heart-beat: a journey in the complex interactions between music, brain and heart, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21767754/
47. Stress Reduction Through Listening to Indian Classical Music During Gastroscopy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2362603/
48. Does laughing have a stress-buffering effect in daily life? An intensive longitudinal study, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0235851
49. The Laughter Prescription, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125057/
50. Plan Your Way to Less Stress, More Happiness, link: https://healthland.time.com/2011/05/31/study-25-of-happiness-depends-on-stress-management/
51. Decreasing students’ stress through time management training: an intervention study, link: https://www.researchgate.net/publication/271923120_Decreasing_students%27_stress_through_time_management_training_an_intervention_study
52. Impact of Time Management Behaviors on Undergraduate Engineering Students’ Performance, link: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2158244018824506
53. Sexual healing: Daily diary evidence that sex relieves stress for men and women in satisfying relationships, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0265407511431185
54. Omega-3 supplements do double duty in protecting against stress, link: https://news.osu.edu/omega-3-supplements-do-double-duty-in-protecting-against-stress/
55. Omega-3 fatty acids and stress-induced changes to mood and cognition in healthy individuals, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25732379/
56. Hugs Help Protect Against Stress and Infection, Say Carnegie Mellon Researchers, link: https://www.cmu.edu/news/stories/archives/2014/december/december17_hugsprotect.html
57. Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4323947/
58. Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0266887
59. Friendship, Social Interaction, and Coping With Stress, link: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/009365092019002004
60. Stress and Problematic Smartphone Use Severity: Smartphone Use Frequency and Fear of Missing Out as Mediators, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.659288/full
61. APA’s Survey Finds Constantly Checking Electronic Devices Linked to Significant Stress for Most Americans, link: https://www.apa.org/news/press/releases/2017/02/checking-devices
62. Checking email less frequently reduces stress, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563214005810?via%3Dihub
63. Evidence shows ocean sound may help reduce stress and create a sense of calm, link: https://phys.org/news/2018-05-evidence-ocean-stress-calm.html
64. The Effect of Natural Ocean Sound Exposure and Ocean-Side Relaxation on Chronic Tinnitus Patients: A Pilot Study in Korea, link: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0145561319873907
65. Preliminary evidence: the stress-reducing effect of listening to water sounds depends on somatic complaints, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842016/
66. How to Let Your Mind Wander, link: https://www.nytimes.com/2021/08/24/magazine/how-to-let-your-mind-wander.html
67. Inspired by Distraction: Mind Wandering Facilitates Creative Incubation, link: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612446024
68. Mind wandering and stress: When you don’t like the present moment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6679812/
69. Depression, Anxiety, and Stress and the Distinction Between Intentional and Unintentional Mind Wandering, link: https://psycnet.apa.org/record/2019-17806-001
70. Why You Shouldn’t Rely on Alcohol During Times of Stress, link: https://health.clevelandclinic.org/alcohol-during-times-of-stress/
71. Stress, Anxiety, and Change in Alcohol Use During the COVID-19 Pandemic: Findings Among Adult Twin Pairs, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.571084/full
72. Dialectical Behavior Therapy (DBT) , link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22838-dialectical-behavior-therapy-dbt
73. Dialectical Behavior Therapy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963469/
74. How does travel affect emotional well-being and life satisfaction? , link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965856416305699
75. How your stressful commute affects your health — and strategies to stay sane, link: https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-your-stressful-commute-affects-your-health-strategies-stay-sane-ncna1144946
76. Horticultural therapy: a pilot study on modulating cortisol levels and indices of substance craving, posttraumatic stress disorder, depression, and quality of life in veterans, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26030115/
77. Gardening is beneficial for health: A meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5153451/
78. Community Gardening: Stress, Well-Being, and Resilience Potentials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7558991/
79. Healthy parks, healthy people, link: https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9781315750941-9/healthy-parks-healthy-people-mardie-townsend-claire-henderson-wilson
80. The effects of grounding (earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378297/#b4-jir-8-083
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum