Beneficiile sexului asupra sănătății (conform studiilor)

Beneficiile sexului asupra sănătății (conform studiilor)

©

Autor:

Beneficiile sexului asupra sănătății (conform studiilor)

Sexul reprezintă un aspect important în viaÈ›a fiecarei persoane. Pe lângă rolul lui în reproducere, sexul creează intimitate, aceasta fiind o sursă de sprijin emoÈ›ional È™i social pentru ambii parteneri, contribuind astfel la menÈ›inerea sănătății lor [5].

O viață sexuală sănătoasă are numeroase beneficii asupra fiecărui individ. Conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, sănătatea sexuală este definită ca „o bunăstare fizică, emoÈ›ională, mentală È™i socială în raport cu sexualitatea; nu este vorba doar de absenÈ›a bolilor, disfuncÈ›iilor sau infirmitățiilor. Sănătatea sexuală necesită o abordare pozitivă È™i respectuoasă a sexualității È™i relaÈ›iilor sexuale, precum È™i posibilitatea de a avea experienÈ›e sexuale plăcute È™i sigure, fără constrângeri, discriminare È™i violență” [1].

Oamenii de È™tiință au început să creadă că activitatea sexuală ar putea fi un aspect important în menÈ›inerea sănătății unei persoane È™i a calității vieÈ›ii ei, beneficiile sexului resimÈ›indu-se la diverite niveluri, precum: psihic, intelectual, emoÈ›ional, social [2, 3].

Studiile au scos în evidență numeroase beneficii ale activității sexuale, pe lângă procreare, precum: menÈ›inerea sănătății cardiovasculare, reducerea tensiunii arteriale, îmunătățirea sistemului imunitar, reducerea stresului [7, 8].

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Conform studiilor, persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână prezintă cu 30% mai multă Imunoglobulină A, comparativ cu oamenii care întreÈ›in relaÈ›ii sexuale mai rar [4].

Imunoglobulina A (IgA) este cel mai abundent anticorp din organismul uman. Ea face parte din prima linie de apărare a corpului nostru, împotriva agenÈ›ilor patogeni, printre care se numără È™i Virusul Papiloma Uman (HPV). Imunoglobulina A este considerată un marker al sănătății sistemice generale [4].

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, în cadrul studiilor s-a observat că persoanele care fac sex de mai mult de trei ori pe săptămână prezintă un nivel de IgA similar cu al celor care întreÈ›in relaÈ›ii sexuale mai rar decât o dată pe săptămână. Se crede că acest lucru este cauzat de nivelul de anxietate È™i stres, care e posibil să anuleze beneficiile sexului. Cu toate acestea, persoanele care se află într-o casnicie deficitară au un sistem imunitar slab, lucru corelat cu lipsa activității sexuale [2, 4]

Menținerea sănătății cardiovasculare

Conform OrganizaÈ›iei Mondiale a sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, la nivel global, fiind responsabile de aproximativ 17, 9 milioane de morÈ›i în fiecare an [9].

Studiile clinice consideră sexul o formă de activitate fizică, fiind echivalentă cu un nivel de activitate fizică uÈ™or până la moderat, precum urcatul pe scări a două etaje sau mersul pe jos. În timpul actului sexual, ambii parteneri îÈ™i pun în miÈ™care corpul, ducând astfel la întinderea muÈ™chilor È™i a tendoanelor, flexia articulaÈ›iilor [5].

Activitatea fizică duce la îmbunătățirea expresiei È™i funcÈ›iei unei enzime numite NO sintetază (eNOS) , care are rol în producerea la nivelul endoteliului vascular a oxidului nitric (NO), acesta fiind un vasodilatator. Astfel, este îmbunătățit transportul oxigenului È™i al nutrienÈ›ilor către celulele È™i È›esuturile corpului, menÈ›inându-le sănătoase È™i puternice [5].

În cadrul unui studiu care a cuprins 914 bărbaÈ›i cu vârsta cuprinsă între 45 È™i 59 de ani, s-a observat că subiecÈ›ii care au făcut sex frecvent au prezentat un risc mai mic de apariÈ›ie a accidentelor vasculare cerebrale, precum È™i de apariÈ›ie a bolilor de inimă [5].

Reducerea stresului

Intimitatea reprezintă o componentă de bază într-un cuplu. Ea contribuie la menÈ›inerea unei relaÈ›ii sănătoase, plăcute È™i puternice, dar ajută È™i la depășirea cu bine a perioadelor stresante din viaÈ›a cuplului. Apropierea emoÈ›ională dintre două persoane se manifestă atât la nivel psihic, sufletesc, cât È™i la nivel fizic [6].

Activitatea sexuală contribuie la reducerea expunerii la stres, dar È™i la modificarea È™i adaptarea răspunsului la acesta È™i ajută la refacerea în urma unui eveniment sau a unei perioade stresante [5].

Stresul, atât fizic cât È™i emoÈ›ional, este un eveniment care determină eliberarea hormonilor de stres, printre care se numără catecolaminele (dintre care cele mai importante sunt dopamina, adrenalina È™i noradrenalina) È™i cortizolul. Această eliberare are ca rezultat creÈ™terea tensiunii arteriale È™i a frecvenÈ›ei cardiace, respiraÈ›ia accelerată È™i constricÈ›ia vaselor de sânge [6, 7].

Oamenii de È™tiință sunt de părere că exerciÈ›iile fizice, printre care È™i activitatea sexuală, contribuie la reducerea nivelurilor hormonilor de stres, atât în cazul femeilor, cât È™i al bărbaÈ›ilor. În urma sexului este stimulată producÈ›ia de endorfine, numite È™i hormoni ai fericirii, care promovează starea de bine a organismului [6, 7].

Activitatea sexuală duce, de asemenea, la eliberarea hormonului numit oxitocină, cunoscut È™i sub denumirea de „hormon al dragostei”, care promovează apropierea dintre două persoane È™i ajută la ameliorarea stresului [6, 7].

S-a observat, de asemenea, că după finalizarea actului sexual este menÈ›inută o stare de bine, nivelul de stres fiind redus, având astel un impact pozitiv asupra sănătății [5].

Concluzii

Sexul prezintă numeroase beneficii, atât la nivel psihic È™i emoÈ›ional, cât È™i la nivel fizic. Numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale unei relaÈ›iilor sexuale asupra sănătății. El contribuie la creÈ™terea calității relaÈ›iei dintre două persoane.


Data actualizare: 10-01-2022 | creare: 10-01-2022 | Vizite: 1768
Bibliografie
1. Defining sexual health, link: https://www.who.int/teams/sexual-and-reproductive-health-and-research/key-areas-of-work/sexual-health/defining-sexual-health
2. The Health Benefits of Sex, link: https://www.healthline.com/health/healthy-sex-health-benefits
3. Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples, Frappier, J., Toupin, I., Levy, J. J., Aubertin-Leheudre, M., & Karelis, A. D., 2013, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0079342
4. Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA), Charnetski, C. J., & Brennan, F. X., 2004, link: prx.sagepub.com/content/94/3/839.full.pdf
5. Is Sex Good for Your Health? A National Study on Partnered Sexuality and Cardiovascular Risk Among Older Men and Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/
6. Intimacy as Related to Cortisol Reactivity and Recovery in Couples Undergoing Psychosocial Stress, link: https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2019/01000/Intimacy_as_Related_to_Cortisol_Reactivity_and.4.aspx
7. Does sex provide health benefits? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316954
8. Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812004/
9. Cardiovascular diseases, link: https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile pentru sănătate ale sexului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum