Beneficiile sexului asupra sănătății (conform studiilor)
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Sexul reprezintă un aspect important în viața fiecarei persoane. Pe lângă rolul lui în reproducere, sexul creează intimitate, aceasta fiind o sursă de sprijin emoțional și social pentru ambii parteneri, contribuind astfel la menținerea sănătății lor [5].
O viață sexuală sănătoasă are numeroase beneficii asupra fiecărui individ. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea sexuală este definită ca „o bunăstare fizică, emoțională, mentală și socială în raport cu sexualitatea; nu este vorba doar de absența bolilor, disfuncțiilor sau infirmitățiilor. Sănătatea sexuală necesită o abordare pozitivă și respectuoasă a sexualității și relațiilor sexuale, precum și posibilitatea de a avea experiențe sexuale plăcute și sigure, fără constrângeri, discriminare și violență” [1].
Oamenii de știință au început să creadă că activitatea sexuală ar putea fi un aspect important în menținerea sănătății unei persoane și a calității vieții ei, beneficiile sexului resimțindu-se la diverite niveluri, precum: psihic, intelectual, emoțional, social [2, 3].
Studiile au scos în evidență numeroase beneficii ale activității sexuale, pe lângă procreare, precum: menținerea sănătății cardiovasculare, reducerea tensiunii arteriale, îmunătățirea sistemului imunitar, reducerea stresului [7, 8].
Îmbunătățirea sistemului imunitar
Conform studiilor, persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână prezintă cu 30% mai multă Imunoglobulină A, comparativ cu oamenii care întrețin relații sexuale mai rar [4].
Imunoglobulina A (IgA) este cel mai abundent anticorp din organismul uman. Ea face parte din prima linie de apărare a corpului nostru, împotriva agenților patogeni, printre care se numără și Virusul Papiloma Uman (HPV). Imunoglobulina A este considerată un marker al sănătății sistemice generale [4].
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, în cadrul studiilor s-a observat că persoanele care fac sex de mai mult de trei ori pe săptămână prezintă un nivel de IgA similar cu al celor care întrețin relații sexuale mai rar decât o dată pe săptămână. Se crede că acest lucru este cauzat de nivelul de anxietate și stres, care e posibil să anuleze beneficiile sexului. Cu toate acestea, persoanele care se află într-o casnicie deficitară au un sistem imunitar slab, lucru corelat cu lipsa activității sexuale [2, 4]
Menținerea sănătății cardiovasculare
Conform Organizației Mondiale a sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, la nivel global, fiind responsabile de aproximativ 17, 9 milioane de morți în fiecare an [9].
Studiile clinice consideră sexul o formă de activitate fizică, fiind echivalentă cu un nivel de activitate fizică ușor până la moderat, precum urcatul pe scări a două etaje sau mersul pe jos. În timpul actului sexual, ambii parteneri își pun în mișcare corpul, ducând astfel la întinderea mușchilor și a tendoanelor, flexia articulațiilor [5].
Activitatea fizică duce la îmbunătățirea expresiei și funcției unei enzime numite NO sintetază (eNOS) , care are rol în producerea la nivelul endoteliului vascular a oxidului nitric (NO), acesta fiind un vasodilatator. Astfel, este îmbunătățit transportul oxigenului și al nutrienților către celulele și țesuturile corpului, menținându-le sănătoase și puternice [5].
În cadrul unui studiu care a cuprins 914 bărbați cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani, s-a observat că subiecții care au făcut sex frecvent au prezentat un risc mai mic de apariție a accidentelor vasculare cerebrale, precum și de apariție a bolilor de inimă [5].
Reducerea stresului
Intimitatea reprezintă o componentă de bază într-un cuplu. Ea contribuie la menținerea unei relații sănătoase, plăcute și puternice, dar ajută și la depășirea cu bine a perioadelor stresante din viața cuplului. Apropierea emoțională dintre două persoane se manifestă atât la nivel psihic, sufletesc, cât și la nivel fizic [6].
Activitatea sexuală contribuie la reducerea expunerii la stres, dar și la modificarea și adaptarea răspunsului la acesta și ajută la refacerea în urma unui eveniment sau a unei perioade stresante [5].
Stresul, atât fizic cât și emoțional, este un eveniment care determină eliberarea hormonilor de stres, printre care se numără catecolaminele (dintre care cele mai importante sunt dopamina, adrenalina și noradrenalina) și cortizolul. Această eliberare are ca rezultat creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, respirația accelerată și constricția vaselor de sânge [6, 7].
Oamenii de știință sunt de părere că exercițiile fizice, printre care și activitatea sexuală, contribuie la reducerea nivelurilor hormonilor de stres, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. În urma sexului este stimulată producția de endorfine, numite și hormoni ai fericirii, care promovează starea de bine a organismului [6, 7].
Activitatea sexuală duce, de asemenea, la eliberarea hormonului numit oxitocină, cunoscut și sub denumirea de „hormon al dragostei”, care promovează apropierea dintre două persoane și ajută la ameliorarea stresului [6, 7].
S-a observat, de asemenea, că după finalizarea actului sexual este menținută o stare de bine, nivelul de stres fiind redus, având astel un impact pozitiv asupra sănătății [5].
Concluzii
Sexul prezintă numeroase beneficii, atât la nivel psihic și emoțional, cât și la nivel fizic. Numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale unei relațiilor sexuale asupra sănătății. El contribuie la creșterea calității relației dintre două persoane.
2. The Health Benefits of Sex, link: https://www.healthline.com/health/healthy-sex-health-benefits
3. Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples, Frappier, J., Toupin, I., Levy, J. J., Aubertin-Leheudre, M., & Karelis, A. D., 2013, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0079342
4. Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA), Charnetski, C. J., & Brennan, F. X., 2004, link: prx.sagepub.com/content/94/3/839.full.pdf
5. Is Sex Good for Your Health? A National Study on Partnered Sexuality and Cardiovascular Risk Among Older Men and Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/
6. Intimacy as Related to Cortisol Reactivity and Recovery in Couples Undergoing Psychosocial Stress, link: https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2019/01000/Intimacy_as_Related_to_Cortisol_Reactivity_and.4.aspx
7. Does sex provide health benefits? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316954
8. Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812004/
9. Cardiovascular diseases, link: https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni