Riscul de declin cognitiv în rândul persoanelor vârstnice: un studiu amplu va stabili care sunt factorii de risc și cum pot fi ei preveniți

©

Autor:

Riscul de declin cognitiv în rândul persoanelor vârstnice: un studiu amplu va stabili care sunt factorii de risc și cum pot fi ei preveniți
Un studiu amplu care investighează mecanismele care mențin ascuțimea creierului odată cu îmbătrânirea și factorii care contribuie la declinul cognitiv a fost lansat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, într-o colaborare cu cercetători de la alte institute de rang înalt, precum Universitatea Harvard, Spitalul General din Massachusetts, Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota și Universitatea din California - Los Angeles (UCLA).
Studiul Adult Aging Brain Connectome, finanțat printr-un grant de peste 33 de milioane de dolari, se va construi pe bazele puse de proiectul Human Connectome, în cadrul căruia cercetătorii au cartografiat conexiunile anatomice și funcționale dintre zonele creierului la copii și adulți sănătoși de multe vârste, oferind o perspectivă neprețuită asupra structurii și funcției normale a creierului de-a lungul vieții.

Folosind tehnicile dezvoltate pentru proiectul Human Connectome și de studii de cartografiere a conectomului uman în timpul îmbătrânirii tipice, studiul va urmări 1. 000 de adulți mai tineri, de vârstă mijlocie și mai în vârstă de-a lungul mai multor ani, realizând mai multe scanări ale creierului și colectând alte date care pot ajuta cercetătorii să înțeleagă cum se schimbă creierul fiecărui individ în timp.

Scopul este de a obține cel puțin trei scanări ale creierului de la fiecare participant pe o perioadă de aproximativ 10 ani. De asemenea, participanții vor fi supuși unor teste cognitive regulate și vor furniza mostre de sânge, care vor fi ulterior anizate pentru semne moleculare ale bolii Alzheimer, inflamații și alte procese biologice. Cercetătorii intenționează, de asemenea, să efectueze analize genetice pentru factorii de risc și de protecție moșteniți.

Oamenii de știință vor încerca să identifice factorii care îi expun pe oameni la risc sau îi protejează de declinul cognitiv. Un obiectiv cheie al proiectului este acela de a asigura grupuri de participanți diferiți din punct de vedere rasial și etnic, astfel încât constatările să fie aplicabile oamenilor din mai multe medii.

sursa: News Medical
foto: Matthew Glasser

Data actualizare: 28-02-2022 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 403
Bibliografie
Large study funded by $33.1 million grant focuses on risk and resilience in the aging brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220223/Large-study-funded-by-24331-million-grant-focuses-on-risk-and-resilience-in-the-aging-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum