Debutul timpuriu al bolii Alzheimer se asociază cu o evoluție mai rapidă a simptomelor
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă, care împreună cu demenÅ£a vasculară È™i cea frontotemporală reprezintă mai mult de 92% din cazurile din întreaga lume.
În cadrul unui studiu publicat în Journal of Alzheimer‘s Disease cercetătorii de la Universitatea din Flinders au analizat 30 de lucrări, care analizau relaÈ›ia dintre vârsta de debut a simptomelor È™i efectele demenÅ£ei asupra funcÈ›ionalității, cogniÅ£iei È™i comportamentului.
Această analiză a arătat că, în medie, persoanele care aveau un debut timpuriu al bolii, sub 65 ani, se confruntau cu o evoluÈ›ie mai rapidă a simptomelor, cu afectarea memoriei ÅŸi a altor funcÅ£ii cerebrale importante.
Aceste informaÈ›ii pot fi folosite mai departe pentru planificarea monitorizării pacienÈ›ilor cu un debut precoce al bolii, aceÈ™tia necesitând o supraveghere mai atentă a evoluÈ›iei, dar si un acces mai rapid la sistemul de suport. Toate acestea în contextul în care persoanele diagnosticate la o vârstă relativ tânără sunt deosebit de afectate, mai ales că debutul simptomelor se suprapune cu o perioada în care financiar, profesional È™i personal sunt încă foarte active È™i au multe responsabilități.
Cu toate acestea, există È™i factori de risc modificabili care trebuie luaÈ›i în calcul È™i care pot întârzia debutul bolii.
ExerciÈ›iile fizice regulate, controlul factorilor de risc vascular cum sunt hipertensiunea arterială È™i fumatul, evitarea traumatismelor cerebrale È™i tratamentul pierderii auzului, evitarea izolării sociale - sunt toÈ›i factori ce pot contribui la scăderea riscului sau la o instalare mai târzie a afecÈ›iunii.
Aplicarea cu întârziere a acestor măsuri poate avea un impact important asupra calității vieÈ›ii pe termen lung.
sursa: News Medical
foto: Flinders University
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul zilnic de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de demență sau accident vascular cerebral
- Explorarea originii durerilor cronice și potențialul unor tratamente mai eficiente
- Convulsiile epileptice ar putea fi reduse cu ajutorul unui compus testat anterior împotriva demenței
- Pacienții cu demență vs. schimbările din jurul lor
- Despre Alzheimer
- Alzheimer sau nu?
- Proiect pentru a ajuta oamenii ce suferă de Alzheimer
- Bunica sufera de Alzheimer de 10 ani
- Boala alzheimer
- Alzheimer
- Neurolog la domiciliu?