O peptidă protejează neuronii atât împotriva bolii Alzheimer, cât și a epilepsiei

©

Autor:

O peptidă protejează neuronii atât împotriva bolii Alzheimer, cât și a epilepsiei
O peptidă dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Augusta a ajutat la prevenirea convulsiilor și a funcției neuronilor în experimente efectuate pe modelele de cercetare cu boala Alzheimer, cât și cu epilepsie. Peptida în cauză, denumită A1R-CT, poate fi administrată printr-un spray nazal și ar putea fi eficientă pentru a reduce activitatea electrică necontrolată, frecventă în general în urma unor leziuni cerebrale traumatice sau a accidentului vascular cerebral. O astfel de activitate electrică necontrolată este observată la mai mult de jumătate dintre persoanele cu boala Alzheimer.
Peptida funcționează prin inhibarea activității neurabinei, o proteină care reduce hiperexcitabilitatea neuronilor, perturbând astfel comunicarea normală între neuroni, ceea ce duce la apariția convulsiilor. Peptida A1R-CT a fost numită astfel după receptorul protector de adenozină 1, existent pe suprafața neuronilor și care este activat de adenozină, o substanță chimică produsă ca răspuns la hiperexcitabilitatea neuronilor.

„Receptorul în sine necesită reglaje, deoarece, dacă este activat pentru prea mult timp, determină somnul profund și convulsiile. La majoritatea oamenilor, funcția receptorului este corect îndeplinită", declară autorul corespondent al studiului, neurofarmacologul Qin Wang.

Activarea receptorului A1 de către adenozină la pacienții cu boala Alzheimer, care adesea prezintă o hiperexcitabilitate a neuronilor, ar putea fi o țintă potențială de tratament pentru convulsii. Cu toate acestea, deoarece receptorul este răspândit în întreg corpul, o activitate exagerată a sa ar putea duce la apariția unor efecte secundare importante. Peptida A1R-CT ar putea reprezenta soluția, indică autorii, deoarece aceasta inhibă activitatea neurabinei, care este prezentă doar în creier și care poate preveni hiperactivitatea receptorului A1.

Activarea receptorului A1 reduce excitabilitatea neuronilor prin modularea canalelor ionice, care ajută la generarea semnalelor electrice. În consecință, apare fenomenul de hiperpolarizare, neuronii fiind mai puțin probabil să declanșeze un semnal electric. În plus, activarea receptorului, în urma administrării peptidei, reduce nivelul de glutamat (neurotransmițător care excită neuronii) eliberat.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-08-2022 | creare: 18-08-2022 | Vizite: 506
Bibliografie
Novel peptide helps prevent seizures, protects neurons in research models of both Alzheimer's and epilepsy, https://www.news-medical.net/news/20220816/Novel-peptide-helps-prevent-seizures-protects-neurons-in-research-models-of-both-Alzheimers-and-epilepsy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Un tratament experimental pentru epilepsie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum