Relațiile cu vecinii îmbunătățesc starea de bine psihologică la vârsta a doua și a treia

©

Autor: Redacția ROmedic

Relațiile cu vecinii îmbunătățesc starea de bine psihologică la vârsta a doua și a treia
Un studiu publicat în Journals of Gerontology și citat de Medical Xpress a explorat măsura în care frecvența contactelor cu vecinii și percepția suportului oferit de aceștia sunt importante pentru starea noastră de bine psihologică.

Studiul a luat în calcul peste 1000 de indivizi cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani din SUA și a analizat legăturile acestora cu vecinii pe o durată de 10 ani (spre deosebire de studii anterioare care evaluaseră aceste relații într-un singur moment în timp). Totodată, participanții au fost întrebați despre frecvența sentimentelor, emoțiilor și stărilor dispoziționale din ultimele 30 de zile.

Rezultatele obținute au indicat faptul că un contact limitat sau pierderea legăturii cu vecinii au fost asociate cu aspecte negative ale stării de bine psihologice (autonomie, auto-acceptare, obiective în viață, dezvoltare personală).

Chiar dacă interacțiunea frecventă și pozitivă cu vecinii nu ține depresia la distanță, aceasta are alte avantaje asupra stării de bine, dându-ne un sentiment de apartenență la comunitate, menținând implicarea în sarcinile specifice vieții de adult, oferindu-ne interacțiune socială regulată și sprijin atunci când avem nevoie. Importanța contactelor frecvente cu vecinii este ridicată și atunci când înaintăm în vârstă, aceștia făcând parte din „peisajul nostru social”.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 03-02-2019 | creare: 18-09-2014 | Vizite: 1826
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!