Ochii uscați afectează nu doar vederea, ci și calitatea vieții

©

Autor:

Ochii uscați afectează nu doar vederea, ci și calitatea vieții
Un nou studiu arată că pacienții care suferă de simptome ale sindromului ochilor uscați au o calitate a vieții mai mică, comparativ cu cei fără simptome. Constatările au arătat că pacienții cu această afecțiune au raportat efecte negative asupra funcției vizuale, capacitatea lor de a desfășura activități zilnice și productivitatea muncii.
Studiul actual, condus de cercetători de la Universitatea din Southampton, și-a propus să exploreze modul în care sindromul ochilor uscați afectează viața adulților din Marea Britanie, printr-un sondaj la care au participat două mii de persoane, dintre care jumătate cu boala. Participanții au răspuns la un chestionar realizat de Institutul Național al Ochilor cu privire la funcția lor vizuală și la un chestionar EuroQol privind calitatea vieții legate de sănătate. Cei care au declarat că au avut boala ochilor uscați au răspuns, de asemenea, la întrebări suplimentare pentru a evalua severitatea simptomelor lor.

Rezultatele, publicate în revista BMJ Open, au arătat că o proporție mai mare de participanți cu sindromul ochilor uscați au avut probleme cu mobilitatea și au întâmpinat mai multe dificultăți în activitățile lor de zi cu zi decât pacienții fără afecțiune. Sondajele au arătat, de asemenea, că sunt mai susceptibile de a suferi de anxietate și depresie. „Acest studiu a furnizat câteva informații foarte utile cu privire la povara legată de bolile uscate ale ochilor. Pe lângă confirmarea impactului asupra vieții profesionale și sociale, am descoperit, de asemenea, că amploarea efectelor este în concordanță cu severitatea simptomelor", a declarat autorul studiului, Parwez Hossain, profesor asociat în oftalmologie la Universitatea din Southampton.

Sindromul de ochi uscat este unul dintre motivele frecvente pentru care pacienții solicită asistență medicală. Sindromul poate afecta persoanele de orice vârstă, dar este cel mai răspândit la femei și la persoanele în vârstă. Simptomele tipice includ iritarea și roșeața ochilor, vederea încețoșată și senzația de corp străin în ochi. S-a raportat că până la o treime din adulții cu vârsta peste 65 de ani au această afecțiune, deși numărul real este probabil mai mare, deoarece nu există un test de diagnostic stabilit și persoanele cu simptome ușoare sunt mai puțin susceptibile să le raporteze medicului lor. Tratamentul implică adesea prescripții de lacrimi artificiale, lubrifianți oculari și astringenți.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-03-2021 | creare: 15-03-2021 | Vizite: 923
Bibliografie
Dry eye disease negatively affects physical and mental health as well as vision, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210311113547.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum