Cantitatea și calitatea somnului sunt afectate de factori personali, dar și culturali

©

Autor:

Cantitatea și calitatea somnului sunt afectate de factori personali, dar și culturali
Un nou studiu condus de cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) și Nokia Bell Labs și-a propus să investigheze factorii culturali și individuali care influențează somnul. Cercetările anterioare privind somnul s-au bazat pe auto-rapoarte sau pe experimente controlate, care au limitat acuratețea și generalizarea constatărilor. În acest studiu, cercetătorii au folosit ceasuri inteligente disponibile comercial pentru a colecta date extinse despre tiparele de somn de la peste 30.000 de persoane din 11 țări.
Analiza a 52 de milioane de jurnalele colectate pe o perioadă de patru ani a evidențiat discrepanțe între evaluările auto-raportului și jurnalele digitale. Timpul mediu de somn a fost calculat a fi în jurul miezului nopții, cu un timp mediu de trezire de 7:42 AM. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că tiparele de somn variau semnificativ în funcție de locația geografică și de factori culturali. Indivizii din țările cu PIB mai mare au avut tendința de a avea ora de culcare întârziată, iar cei din culturile colectiviste au avut mai multe înregistrări de întârziere a orei de culcare. Japonia a avut cea mai scurtă durată totală de somn, cu o medie de mai puțin de 7 ore, în timp ce Finlanda a avut cea mai lungă, cu o medie de 8 ore.

O comparație între țări a arătat că factorii societali au reprezentat 55% din variația calității somnului și 63% din variația cantității de somn. Țările cu scoruri de individualism mai mari au avut durate mai lungi de somn, în timp ce țările cu scoruri mai mari de colectivism au avut tendința de a avea orele de culcare mai târziu. În plus, un indice mai mare de evitare a incertitudinii a fost asociat cu o calitate mai bună a somnului.

Studiul a explorat, de asemenea, relația dintre activitatea fizică și cantitatea și calitatea somnului. Cercetătorii au descoperit că creșterea activității zilnice a îmbunătățit calitatea somnului, cum ar fi scurtarea timpului necesar pentru a adormi și a se trezi. Cu toate acestea, persoanele care au făcut mai mult exerciții fizice nu au dormit neapărat mai mult. Efectele exercițiilor fizice au fost mai pronunțate în Statele Unite și Finlanda. În special, în Japonia, exercițiile fizice nu au părut să aibă un efect semnificativ asupra somnului. Aceste descoperiri sugerează că relația dintre activitatea zilnică și somn poate varia de la o cultură la alta.

Cercetarea evidențiază influența factorilor sociali asupra somnului și oferă informații valoroase asupra impactului culturii și geografiei asupra tiparelor de somn. Descoperirile studiului au fost publicate în revista internațională Scientific Reports. Echipa de cercetare intenționează să pună la dispoziție gratuit codul pentru calcularea indicatorilor de somn, contribuind la dezvoltarea industriei somnului și servind drept etalon pentru cercetările viitoare despre somn.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-07-2023 | creare: 19-07-2023 | Vizite: 264
Bibliografie
Cultural and individual factors influence sleep quantity and quality, link: https://www.news-medical.net/news/20230718/Cultural-and-individual-factors-influence-sleep-quantity-and-quality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum