Putem reduce grăsimea abdominală în mod specific?

©

Autor:

Putem reduce grăsimea abdominală în mod specific?

Pierderea țesutului adipos într-o singură regiune a corpului, fără o scădere în greutate generalizată, este unul dintre subiectele care continuă să se dezbată, studiile efectuate până la acest moment nefiind pe deplin concludente. Spot reduction, aşa cum este denumit acest fenomen, continuă să fie folosit în mod special în sălile de forță, în ciuda faptului că studiile şi practica medicală nu confirmă ipoteza slăbirii într-o regiune specifică. Antrenarea unui anumit grup muscular va duce la o eliberare în sânge a grăsimii din regiunea antrenată. Acest lucru nu înseamnă însă că grăsimea este arsă, deoarece aceasta va fi din nou stocată, în aceleași celule, în lipsa unor exerciții regulate şi generale sau în lipsa unei alimentații corecte. Reducerea grăsimii doar dintr-o regiune este un mit, cheia pierderii în greutate nefiind exercițiile simple, dedicate doar unei regiuni. (4)

Programele speciale de exerciții ar putea duce la pierderi diferențiale ale depozitelor de țesut adipos?

La momentul actual există studii care arată că anumite exerciții fizice pot duce la pierderi mai mari de țesut adipos, în special din regiunea abdominală şi la nivelul brațelor, în timp ce în regiunea femurală depozitele sunt nemodificate. Cu toate acestea, din cauza faptului că pierderile sunt unele relativ mici, rezultatele nu sunt concludente. Pierderea localizată de grăsime, ca urmare a unor exerciții efectuate doar într-o anumită zonă nu a fost dovedită în cadrul testelor, astfel că ipoteza slăbirii specifice este contrazisă. (1)

Un program generalizat de 12 săptămâni, insuficient pentru slăbirea într-o singură regiune.

În ciuda tuturor reclamelor din media, un experiment realizat în urmă cu cinci ani dovedește faptul că un program localizat de antrenament nu ajută la slăbirea în regiunea lucrată, ci va produce o slăbire generalizată. În cadrul studiului amintit, subiecții au desfășurat antrenamente de rezistență pentru picioare, protocolul obligându-i pe aceștia să realizeze în mod exclusiv exerciții de presă pentru picioare, timp de 12 săptămâni, câte 80 de minute pe ședință. La finalul celor 12 săptămâni, atât cât a durat testarea, a fost reevaluat conținutul de masă de grăsime din fiecare segment corporal.

Surprinzător, antrenamentele au dus la scăderi notabile de țesut adipos la nivelul brațelor şi o scădere aproape insesizabilă la nivelul membrelor inferioare. Depozitele de țesut adipos general au fost, de asemenea, scăzute, ceea ce dovedește că exercițiile au dus la o slăbire generalizată, şi nu localizată. Motivul pentru care masa de grăsime a fost redusă în special în partea superioară a corpului (deși exercițiile erau efectuate cu scopul reducerii masei de grăsime din regiunea inferioară) a fost legată de conținutul inițial de grăsime al diferitelor părți ale corpului.

În cadrul experimentului au fost folosiți atât bărbați, cât şi femei, nefiind înregistrate diferențe notabile între rezultatele obținute. (1)

Pentru a avea o imagine mai bună asupra fenomenului de slăbire localizată, cercetători din Danemarca au efectuat studii pe un eșantion de aproape zece ori mai mare decât în cadrul studiului precedent. În cadrul studiului danezilor, subiecților le-a fost cerut să realizeze extensii ale unui singur picior, urmând ca în timpul studiului, cât şi la final, să se realizeze comparații între piciorul activ şi cel odihnit. Rezultatele au fost aceleași, scăderile de țesut adipos fiind extrem de mici, nesemnificative. Pe un eșantion la fel de mare s-a efectuat şi studiul departamentului de Medicină şi Știință în Sport şi Exerciții, rezultatele fiind de asemenea menite să contrazică ipoteza slăbirii localizate. (2)

Toate experimentele efectuate de către cercetători au scos în evidență şi diferențele dintre femei şi bărbați, atunci când vine vorba de modul de depunere a grăsimilor. Cantitatea de grăsime depozitată de femei este de aproape două ori mai mare, aceasta fiind una dintre cele mai importante diferențe de ordin morfologic dintre un bărbat şi o femeie. Grăsimea reprezintă 18-20% din greutatea corporală a unei femei, în timp ce la bărbați procentul este de doar 10-15%. Dacă în cazul femeilor depozitele de grăsime apar în mod specific în regiunea coapselor, a brațelor, sânilor, spatelui, pubisului sau chiar genunchiului, la bărbați, receptorii pentru grăsime sunt dispuși în număr mai mare în compartimentul mijlociu, acesta fiind şi motivul pentru care de regulă burta este caracteristică bărbaților. (3)

Deoarece slăbirea localizată nu este eficientă, modalitatea corectă pentru a distruge grăsimea de pe abdomen, dar şi din alte regiuni corporale, este aceea de efectuare a exercițiilor pentru fiecare grup muscular în parte. O slăbire generală va aduce de la sine şi o slăbire în regiunea abdominală. Dacă rezultatele nu sunt favorabile, unica soluție rămâne liposucția, o procedură chirurgicală în urma căreia pot fi eliminate multe depozite de grăsime, din diferite regiuni ale corpului. (2)


Data actualizare: 28-11-2018 | creare: 28-11-2018 | Vizite: 1834
Bibliografie
(1) Regional Fat Changes Induced by Localized Muscle Endurance Resistance Training, link: https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2013/08000/Regional_Fat_Changes_Induced_by_Localized_Muscle.23.aspx
(2) Health myth: Can you spot-reduce fat? Link: https://www.foxnews.com/health/health-myth-can-you-spot-reduce-fat
(3) Learn why woman carry more fat than men, link: https://uk.humankinetics.com/blogs/excerpts/learn-why-women-carry-more-fat-than-men
(4) The Truth About Spot Reduction, link: https://virtuagym.com/blog/lifestyle/truth-spot-reduction/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea și tulburările de ritm cardiac
  • Obezitatea abdominală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum