Produse care îţi fac rău şi le consumi frecvent

©

Autor:

Produse care îţi fac rău şi le consumi frecvent

Alimentația joacă un rol crucial în menținerea unei bune sănătăți generale, inclusiv în susținerea sistemului imunitar, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și prevenirea bolilor cronice. Anumite alimente, tot mai frecvent consumate la scară largă, precum băuturile carbogazoase sau dulciurile, se fac responsabile pentru creșterea la nivel global a mortalității din cauza bolilor cardiometabolice. Aceste alimente sunt de obicei bogate în calorii goale, adică furnizează multe calorii, dar puține substanțe nutritive valoroase. (1, 2)

Produse care îți fac rău și le consumi frecvent

Băuturile carbogazoase bogate în zahăr

Băuturile răcoritoare carbogazoase conțin cantități ridicate de zahăr adăugat și arome artificiale, fiind un important factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cariile dentare și bolile metabolice, în special diabetul de tip 2. În prezent, băuturile carbogazoase sunt printre cele mai populare produse consumate pe scară largă în întreaga lume. Chiar și sucurile fără zaharuri naturale, cu zahăr obținut din surse artificiale, precum aspartam, pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. Studiile recente au evidențiat o potențială creștere a riscului de a dezvolta cancer in urma consumului de aspartam, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să includă aspartamul pe lista substanțelor potențial cancerigene. (4, 5, 7)

Alimentele procesate și ultraprocesate

Aimentele procesate și ultraprocesate, cum ar fi snack-urile ambalate, conservele, mezelurile, cerealele rafinate și alimentele de tip fast-food, sunt adesea bogate în aditivi alimentari, grăsimi trans și zahăr adăugat. Din acest motiv, alimentele procesate au un conținut nutrițional scăzut și pot contribui la creșterea riscului de obezitate, cancer, boli cardiovasculare și diabet. Un amplu studiu publicat recent în jurnalul Lancet, la care au participat peste jumătate de milion de persoane, sugerează faptul că înlocuirea a 10% din alimentele ultra-procesate cu alimente minim procesate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special de colon și de ficat. (3, 6)

Sosurile și dressing-urile

Frecvent utilizate pentru a adăuga gust și savoare mâncărurilor, sosurile pot conține cantități ridicate de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase. Consumul excesiv de sosuri și dressing-uri, fie că este vorba de ketchup, maioneză sau sos de soia, poate contribui la creșterea în greutate, creșterea tensiunii arteriale și creșterea riscului de boli cronice. (8)

Carnea procesată

Alimentele din carne procesată fac parte, de asemenea, din categoria de produse care îţi fac rău şi le consumi frecvent. Alimentele din carne care au fost procesate înainte de consum, precum cârnații, șunca, salamurile și hamburgerii din carne măcinată, sunt adesea tratate cu conservanți, arome artificiale și cantități mari de sare. Consumul regulat al produselor procesate din carne poate crește riscul de boli cardiovasculare, cancer colorectal și hipertensiune arterială. De asemenea, deoarece carnea procesată poate conține grăsimi saturate și grăsimi trans dăunătoare, există un risc mai mare de creștere a nivelului de colesterol. (3, 6, 9)

Pâinea albă și produsele de patiserie rafinate

Alimente precum prăjiturile, fursecurile și covrigii au un conținut ridicat de carbohidrați rafinați și zahăr adăugat. Ele au un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că pot determina creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Consumul frecvent al produselor de patiserie poate contribui la creșterea în greutate și implicit la creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiometabolice. (10, 11)

Sosurile și condimentele picante

Consumul excesiv de condimente picante, sosuri iuți și mâncăruri foarte condimentate poate irita sistemul digestiv și poate agrava problemele gastrointestinale existente. Din acest motiv, persoanele cu afecțiuni gastrice pot experimenta o exacerbare a simptomelor lor în urma consumului excesiv de alimente picante. De asemenea, condimentele picante pot avea un efect iritant asupra mucoasei stomacului și a esofagului, contribuind uneori inclusiv la apariția ulcerelor și a inflamației gastrice. (8, 12)

Efecte pe termen lung ale consumului alimentelor nesănătoase

Consumul cu regularitate și pe termen lung al alimentelor regăsite în lista anterioară poate avea multiple efecte negative asupra sănătății. Printre altele, consumul frecvent al alimentelor care îți fac rău crește riscul de:

  • obezitate (alimentele procesate, bogate în grăsimi și zahăr, precum și băuturile îndulcite, pot contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității);
  • boli cardiovasculare (dieta bogată în grăsimi saturate și colesterol poate crește riscul de boli de inimă, precum boala coronariană, ateroscleroză și hipertensiune arterială);
  • diabet de tip 2 (consumul frecvent de alimente cu un conținut ridicat de zahăr contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2, o afecțiune cu potențiale complicații grave);
  • boli hepatice (unele alimente procesate și băuturile îndulcite pot conține substanțe chimice și aditivi care pot afecta sănătatea ficatului pe termen lung);
  • probleme dentare (deoarece conțin zahăr și acizi care pot afecta smalțul dinților, băuturile îndulcite și alimentele procesate pot crește riscul de carii dentare și afecțiuni ale gingiilor).
  • probleme digestive (alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, pot contribui la iritații ale sistemului digestiv, indigestie, constipație sau diaree);
  • tulburări metabolice (consumul frecvent de alimente procesate, snacks-uri și băuturi îndulcite poate duce la dezechilibre metabolice, cum ar fi creșterea nivelului de colesterol LDL, creșterea trigliceridelor și rezistența la insulină, tulburări metabolice care pot crește riscul de boli cardiovasculare și diabet).


În plus, deoarece alimentele menționate sunt adesea sărace în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele alimentare, consumul acestora cu regularitate poate duce la deficiențe nutriționale și poate afecta negativ funcționarea sistemului imunitar și a altor sisteme ale organismului. (3, 5, 6, 9, 11, 12)


Data actualizare: 03-07-2023 | creare: 03-07-2023 | Vizite: 584
Bibliografie
(1) Healthy eating and diet, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/healthy-eating
(2) Healthy eating basics, https://www.heartandstroke.ca/healthy-living/healthy-eating/healthy-eating-basics
(3) How do processed foods affect your health? https://www.medicalnewstoday.com/articles/318630
(4) Aspartame and Cancer Risk, https://www.cancer.org/cancer/risk-prevention/chemicals/aspartame.html
(5) The sweet danger of sugar, https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar
(6) Food processing and cancer risk in Europe: results from the prospective EPIC cohort study, https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00021-9/fulltext
(7) Sugary Drinks, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks
(8) Get savvy about sauces, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/get-savvy-about-sauces
(9) Why Processed Meat is Bad For You, https://www.healthline.com/nutrition/why-processed-meat-is-bad
(10) Is bread healthful or should I avoid it? https://www.medicalnewstoday.com/articles/295235
(11) Eating more refined grains increases risk of heart attack, early death, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210219155857.htm
(12) Is Hot Sauce Good for You? What to Know, https://www.healthline.com/nutrition/is-hot-sauce-good-for-you
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: