Riscurile anticoncepționalelor și cine ar trebui să le evite

©

Autor:

Riscurile anticoncepționalelor și cine ar trebui să le evite

Anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt medicamente ușor de administrat, care determină îngroșarea mucusului cervical, subțierea mucoasei uterului și oprirea sau reducerea ovulației, prevenind astfel apariția unei sarcini nedorite. Anticoncepționalele se administrează pe cale orală, o singură dată pe zi, preferabil la ore fixe în fiecare zi. Administrate corect, pilulele contraceptive reduc probabilitatea unei sarcini cu 99%. (1, 2, 3)

Deși sunt folosite cu precădere pentru prevenirea sarcinilor, pilulele contraceptive pot ajuta, de asemenea, în prevenirea sau tratamentul unor afecțiuni hormonale sau ginecologice, dar și în reglarea ciclurilor. În majoritatea cazurilor, administrarea de anticoncepționale este sigură, efectele adverse fiind raportate rar. Atunci când există efecte adverse, acestea includ cel mai des greață, sensibilitate a sânilor și dureri de cap. (1, 2)

Riscurile anticoncepționalelor și principalele efecte adverse

La fel ca oricare alte medicamente, anticoncepționalele prezintă o serie de riscuri pentru sănătate. Există dovezi care sugerează că administrarea pilulelor contraceptive poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge și a hipertensiunii arteriale. De asemenea, unele cercetări sugerează că pilulele contraceptive cresc riscul de dezvoltare a unor forme de cancer, în timp ce riscul apariției altora este diminuat. Deși extrem de rare, riscurile asociate cu administrarea pilulelor contraceptive trebuie discutate cu medicul, înainte de începerea tratamentului. (1, 2, 3)

Utilizarea pentru perioade lungi de timp a pilulelor contraceptive crește riscul apariției cancerului de col uterin. În cazul cancerului mamar sau a altor tipuri de cancer, rezultatele sunt mixte, dovezile fiind insuficiente pentru o asociere. Riscul pentru oricare dintre tipurile de cancer scadă în timp după întreruperea administrării pilulelor contraceptive. În ceea ce privește riscurile cardiovasculare, acestea sunt semnificativ mai mari la femeile fumătoare, cu vârsta de peste 35 de ani, în special la cele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare. (1, 2, 4)

Pilulele contraceptive afectează nivelul hormonilor, ceea ce poate duce la apariția unor efecte secundare. În majoritatea cazurilor, efectele adverse dispar în decurs de două până la maximum trei luni. Efectele adverse care persistă pentru o perioadă mai lungă de trei luni sau care afectează calitatea vieții trebuie raportate medicului. (1, 3)

Principalele efecte adverse ale pilulei contraceptive

Sângerări vaginale anormale

Scurgerile de sânge în afara menstruației reprezintă principalul efect advers al utilizării anticoncepționalelor, acestea fiind declanșate de modificările hormonale apărute. Administrarea pilulelor conform indicațiilor medicului, la aceeași oră în fiecare zi, poate contribui la reglarea hormonală și la prevenirea sângerărilor între perioade. Sângerările neprevăzute apar adesea în prima lună de administrare a pilulelor anticoncepționale. (1, 2, 4)

Stări de greață

Însoțite în cazuri rare de vărsături, stările ușoare de greață sunt frecvente la primele administrări ale anticoncepționalelor. În majoritatea cazurilor, greața nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Consumul de băuturi la o temperatură mai mică decât cea a camerei și consumul de alimente anterior administrării pilulelor contraceptive ar putea ajuta. (1, 5)

Dureri de cap

Din cauza hormonilor din compoziție, pilulele contraceptive pot provoca migrene sau pot mări frecvența durerilor de cap. Simptomele depind de doza administrată, dar și de tipul pilulelor utilizate. Studiile arată că utilizarea pilulelor anticoncepționale poate avea un efect invers, reducând durerile de cap, la femeile cu sindrom premenstrual. (1, 6)

Sensibilitate a sânilor

Administrarea pilulelor contraceptive face ca sânii să devină semnificativ mai sensibili, sporind inclusiv riscul de apariție a durerilor ușoare. Sensibilitatea sânilor este frecventă în prima lună de administrare a pilulelor și mai puțin frecventă după aceea. O sensibilitate persistentă a sânilor este cauzată de întârzierea suprimarii funcției ovariene. Femeile care prezintă dureri severe sau modificări ale sânilor ar trebui să fie evaluați de către un medic specialist. Purtarea unui sutien de susținere poate ajuta la reducerea sensibilității sânilor. (1, 7)

Modificări ale stării de spirit

Adaptările hormonale de la debutul tratamentului cu pilule anticoncepționale determină modificarea stării emoționale și de spirit, cu riscuri de apariție a depresiei, conform unor cercetări. Când există modificări ale stării de spirit care nu se ameliorează în decurs de câteva săptămâni, poate fi indicată modificarea pastilelor. (1, 8)

Printre efectele adverse potențiale se numără și întârzierea ciclurilor menstruale, diminuarea libidoului, crampe musculare, amorțirea membrelor, modificări de tranzit intestinal, scurgeri vaginale sau modificări de vedere. (1, 2)

Cine ar trebui să evite anticoncepționalele?

Riscurile asociate cu administrarea contraceptivelor orale cresc semnificativ pentru persoanele fumătoare, supraponderale sau obeze, cât și pentru persoanele cu hipertensiune arterială, diabet sau colesterol ridicat. Anumite afecțiuni cardiovasculare, precum angina pectorală, accidentul vascular cerebral sau infarctul, împreună cu cancerul de sân, icterul sau tumorile hepatice, sporesc riscul de apariție reacțiilor adverse în urma utilizării anticoncepționalelor. (2, 3)

Pilulele contraceptive ar trebui evitate de către femeile cu hipertensiune arterială care nu se află în tratament, femeile fumătoare și cu vârsta de peste 35 de ani, cât și de femeile cu antecedente familiale de boli de inimă, cancer mamar sau cancer endometrial. În plus, pilulele contraceptive trebuie evitate de către femeile care au avut cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul plămânilor, tumoră hepatică, sângerări vaginale inexplicabile, icter, cât și de către cele cu sarcină cunoscută sau suspectată. (1, 2, 3, 4)


Data actualizare: 15-09-2021 | creare: 15-09-2021 | Vizite: 1151
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  • Studiu care atestă efectul nociv al pilulelor anticoncepționale asupra sănătății femeilor
  • Anticoncepționale și tromboza venoasa profundă - indicații, recomandări și precauții
  •