Probleme medicale care pot pune în pericol o sarcină
Autor: Teodorescu Mihai
Întârzierile în dezvoltarea și venirea pe lume a fătului, malformațiile congenitale sau chiar avortul spontan pot fi urmarea unor probleme de sănătate ale mamei. Există o serie întreagă de afecțiuni materne care pot să apară în timpul sarcinii și care necesită o atenție deosebită, dar și multiple afecțiuni preexistente care trebuie ținute sub control pe tot parcursul perioadei gestației. Fie că este vorba de o afecțiune maternă existentă dinainte de sarcină sau care se dezvoltă pe parcursul sarcinii, este necesar ca viitoarea mamă să se afle sub supravegherea medicului și să aplice întocmai sfaturile acestuia. Datorită progresului înregistrat în domeniul medical, prognosticul unei sarcini cu complicații este mult îmbunătățit, existând la momentul actual multiple modalități de gestionare a problemelor medicale apărute în timpul sarcinii.
Care sunt cele mai comune probleme de sănătate care pot pune în pericol o sarcină?
Afecțiunile cardiovasculare
Majoritatea femeilor care se confruntă cu o tulburare cardiacă pot da naștere unui copil sănătos, fără efecte permanente asupra funcției cardiace. Există, însă, riscuri asociate nașterii, în special pentru femeile diagnosticate cu defecte congenitale ale inimii. De asemenea, femeile cu tensiune arterială crescută (hipertensiune) au risc crescut de preeclampsie și anomalii placentare, dar și o probabilitate mai mare de a naște prematur. Pe tot parcursul sarcinii, cât și în momentul expulziei fătului, inima maternă va fi supusă unui efort suplimentar, astfel că există riscuri crescute de apariție a unor complicații grave, care pot cauza moartea mamei. Cele mai frecvente complicații sunt edemul pulmonar, accidentul vascular cerebral și aritmia cardiacă. Anumite afecțiuni cardiace, precum tulburările valvei mitrale, sunt tratate chirurgical înainte ca femeia să rămână gravidă, pentru a reduce riscurile de apariție a complicațiilor. Tensiunea arterială crescută din timpul sarcinii este de obicei ușor de controlat, prin evaluări prenatale periodice. (1) (4) (5)
Afecțiunile tiroidiene
Funcționarea tiroidei într-un mod deficitar ar putea reprezenta o amenințare pentru viață fătului. Hipertiroidismul necontrolat îi poate provoca mamei insuficiență cardiacă și poate determina nașterea fătului cu o greutate sub cea optimă. Hipotiroidismul necontrolat reprezintă, de asemenea, un pericol pentru sarcină, deoarece este direct asociat cu malformațiile congenitale. (1)
Anemia
Apare atunci când cantitatea de hemoglobină din sânge scade sub valoarea normală, cauza fiind adesea un deficit de fier. Considerată una dintre afecțiunile frecvent apărute pe parcursul sarcinii, anemia se manifestă prin oboseală, aspect palid, senzație de leșin sau dificultăți de respirație. În cazul anemiei feriprive (cauzată de deficitul de fier din organism), tratamentul constă în administrarea de suplimente de fier și acid folic. (1) (2) (3)
Astmul
Atunci când este slab controlat, astmul bronhic poate pune în pericol sănătatea mamei, cât și pe cea a fătului. În lipsa medicamentației, un Astm ușor poate să devină sever pe parcursul sarcinii, fiind dificil de anticipat dacă simptomele se vor îmbunătății sau se vor înrăutății de-a lungul celor nouă luni. Astmul slab controlat crește riscul de naștere a unui copil cu o greutate mai mică decât cea recomandată, riscul de preeclampsie sau de naștere prematură. (1) (10) (11)
Diabetul
În timpul sarcinii, diabetul zaharat poate avea consecințe grave asupra mamei și a fătului, severitatea problemelor depinzând într-o mare măsură de severitatea bolii diabetice a mamei. Dacă nu este ținut sub control, diabetul poate crește riscul de apariție a malformațiilor congenitale la nou-născut sau de naștere prematură. De asemenea, există riscuri crescute pentru copil să dezvolte în viitor Diabet sau să se confrunte cu probleme de greutate. Diabetul poate să fie diagnosticat înainte de sarcină sau poate să apară în timpul sarcinii, situație în care este vorba de diabet gestațional. Femeile cu diabet gestațional pot fi dependente de insulină sau non-insulină, organismul acestora dezvoltând o rezistență la insulină din cauza modificărilor hormonale. Comparativ cu celelalte tipuri de diabet, cel gestațional dispare la o perioadă scurtă de la naștere. (1) (8) (9)
Epilepsia
Tulburările neurologice ce se manifestă prin crize epileptice pot dăuna fătului, riscul de avort fiind mai crescut pentru mamele bolnave de epilepsie. Nu doar crizele convulsive ar putea să reprezinte un factor de risc, ci și modificările hormonale cu care se poate confrunta o femeie afectată de epilepsie și care se află sub tratament. Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre femeile care suferă de epilepsie și care își gestionează afecțiunea pe parcursul perioadei gestaționale reușesc să dea naștere unor copii perfect sănătoși. Cu toate acestea, medicii recomandă viitoarelor mame bolnave de epilepsie să plănuiască sarcina doar după un control amănunțit. Colaborarea dintre pacient, medicul obstetrician și medicul neurolog este esențială pentru sarcină. Vizitele la medic în timpul sarcinii sunt mai frecvente. (15)
Fibroamele uterine
Reprezintă tumori necanceroase crescute la nivelul uterului. Aproximativ 40%-60% dintre femei au cel puțin un fibrom uterin până la vârsta de 35 de ani, această incidență crescând până la 80% în grupul femeilor ajunse la 50 de ani. Dificil de diagnosticat în timpul unei sarcini, fibroamele apar destul de rar în perioada ultimelor două trimestre ale sarcinii. Șansele de întrerupere prematură a sarcinii sunt de 14% pentru femeile care prezintă fibroame uterine (comparativ cu 7. 6% pentru femeile care nu au această problemă). (1) (16)
Hepatita B
Virusul hepatitei B este unul dintre cele mai frecvente virusuri hepatice întâlnite în timpul sarcinii și totodată unul dintre cele mai ușor transmisibile virusuri. Șansele ca nou-născutul să dezvolte hepatita B cronică pe parcursul vieții sunt de aproximativ 90%, atunci când aceștia nu primesc un tratament corespunzător, imediat după naștere. Hepatita B cronică poate să scurteze perioada de viață a viitorului adult, astfel că viitoarelor mame le este recomandată testarea în vederea diagnosticării boli, înainte de concepție. Virusurile hepatice nu sunt considerate o amenințare reală pentru sarcină, chiar dacă anumite studii au asociat hepatita C cu un risc crescut de naștere prematură sau anomalii congenitale. (13) (14)
Hyperemesis gravidarum
Apărută în timpul sarcinii, această afecțiune se manifestă prin greață și vărsături incontrolabile, care au ca rezultat scăderea în greutate, deshidratarea și cetoza (cantitatea de carbohidrați din organism scade dramatic, conducând la o creștere a producției corpilor cetonici în sânge). Vărsăturile apar de obicei dimineața, la aproximativ cinci săptămâni de gestație și durează până în cea de-a 16 sau 18 săptămână. Pentru femeie, cât și pentru copil, hyperemesis gravidarum poate să reprezinte o reală amenințare. (17)
Infecțiile cu transmitere sexuală
Asociate cu travaliul prematur, infecțiile cu transmitere sexuală precum chlamydia, gonoreea, herpes sau HIV pot să se transmită la făt în momentul travaliului și a livrării. În cazul HIV, șansele de transmitere a virusului sunt de 25% pentru sarcinile care nu au fost monitorizate și de doar 2% în cazul sarcinilor controlate. Conform unor studii, riscurile pot fi chiar mai mici de 1% pentru femeile aflate sub tratament împotriva bolii. Printr-o bună îngrijire prenatală pot fi reduse substanțial riscurile de a da naștere unui copil cu probleme de sănătate. (1) (2) (9)
Infecțiile urinare
Pe perioada sarcinii sunt crescute riscurile de apariție a unei infecții a tractului urinar, cauza fiind modificările hormonale și mecanice care favorizează stagnarea urinară. În lipsa unui tratament, infecțiile urinare pot evolua și pot da complicații, pielonefrita și blocajul renal fiind cele mai grave efecte adverse. Pentru copil, există riscuri crescute de naștere prematură, mortalitate prenatală și de naștere cu o greutate sub cea considerată normală. Pentru tratarea infecțiilor urinare se folosesc antibiotice, acestea urmând a fi administrate doar la recomandarea medicului ginecolog. Pentru a preveni îmbolnăvirea, se recomandă hidratarea corespunzătoare, golirea frecventă a vezicii, practicarea unei igiene corespunzătoare, spălarea din față în spate, evitarea produselor de igienă parfumate, păstrarea unui regim alimentar sănătos. (17) (18)
Lupusul
În majoritatea cazurilor, femeile care suferă de lupus dau naștere unui copil sănătos, complicațiile fiind relativ rare. Multe dintre problemele asociate lupusului și care pot apărea pe parcursul sarcinii sunt în prezent ușor de prevenit sau de tratat. Pentru a diminua riscurile de apariție a unor complicații este recomandat ca înainte de concepție să fie programată o vizită la medicul specialist. În aproximativ 1% dintre cazuri, copilul născut poate suferi de lupus neonatal, simptomele acestei afecțiuni incluzând erupții cutanate, malformații congenitale, anomalii hematologice sau insuficiență hepatică. (7)
Obezitatea
Devenită o problemă globală din cauza incidenței în creștere, obezitatea sporește riscurile obstetricale. De asemenea, studiile confirmă faptul că femeile cu un indice corporal peste limită sunt mai predispuse să solicite asistență medicală în timpul unei sarcini. (1) (2)
Stresul
Emoțiile resimțite de către mamă pe parcursul sarcinii pot să influențeze într-o mod direct fătul. Nivelurile crescute de stres sporesc șansele de naștere prematură. Stresul poate, de asemenea, să constituie cauza principală pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare, a insomniei sau a migrenelor persistente. Conform studiilor, nivelurile ridicate de stres în timpul sarcinii pot influența inclusiv dezvoltarea copilului pe termen lung. (6)
Toxiinfecțiile alimentare
Salmonella, listeria, escherichia coli și campylobacter sunt principalele microorganisme dăunătoare cu care femeia gravidă poate intra în contact, în urma consumării unor alimente contaminate sau insuficient gătite. Simptomele resimțite de către gravidă pot să nu fie unele foarte severe, deoarece sistemul imunitar al acesteia funcționează la capacitatea sa maximă. În schimb, atunci când bacteria sau virusul contractat se transmite fătului, simptomele cu care acesta se poate confrunta îi pot pune în pericol viața. Meningita și pneumonia reprezintă afecțiunile care se pot dezvolta la copil, șansele acestuia de a supraviețuii fiind scăzute dramatic. Pentru prevenirea infectării se recomandă gătirea cu atenție a alimentelor crude ce provin din surse animale, spălarea legumelor crude înainte de consum, evitarea laptelui nepasteurizat sau a alimentelor obținute din lapte crud, spălarea regulată a mâinilor, cât și a cuțitelor și a tuturor celorlalte instrumente folosite pentru manipularea alimentelor crude. (1) (19)
Tulburările de alimentație
Considerate condiții severe de sănătate mintală, afecțiuni precum anorexia sau bulimia se pot agrava în timpul unei sarcini. Aflate în strânsă legătură cu multiple complicații ale sarcinii, tulburările alimentare trebuie eliminate sau îmbunătățite înainte de sarcină. Medicii recomandă femeilor care suferă de o tulburare de alimentare sau care au suferit de o tulburare de alimentare în trecut să consulte medicul înainte de a rămâne gravide. Nașterea unui copil mort este una dintre cele mai severe complicații întâlnite și este mai frecventă la femeile anorexice. În schimb, femeile care suferă de bulimie au un risc crescut de avort spontan. (1) (4) (12)
(2) Pregnancy Complications, link: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html
(3) What health problems can develop during pregnancy? link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/preconceptioncare/conditioninfo/health-problems
(4) What are some common complications of pregnancy? link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/complications
(5) Heart Disorders During Pregnancy, link: https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/pregnancy-complicated-by-disease/heart-disorders-during-pregnancy
(6) Stress and pregnancy, link: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/stress-and-pregnancy.aspx
(7) Lupus and pregnancy, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/lupus-and-pregnancy
(8) Diabetes During Pregnancy, link: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/diabetes-during-pregnancy.htm
(9) Medical Conditions and Pregnancy, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=medical-conditions-and-pregnancy-85-P01200
(10) Asthma and pregnancy, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/asthma-pregnant
(11) Drugs, medication and birth defects, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/drugs-medication-and-birth-defects
(12) Eating disorders and pregnancy, link: https://www.marchofdimes.org/complications/eating-disorders-and-pregnancy.aspx
(13) Pregnancy and Hepatitis B, link: https://www.hepb.org/treatment-and-management/pregnancy-and-hbv
(14) HCV in Pregnancy, link: https://www.hcvguidelines.org/unique-populations/pregnancy
(15) Epilepsy and Pregnancy, link: https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/women/epilepsy-and-pregnancy
(16) I’m Pregnant. What If I Have Fibroids? link: https://www.webmd.com/women/uterine-fibroids/what-if-i-have-uterine-fibroids-while-pregnant
(17) Hyperemesis Gravidarum, link: https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/abnormalities-of-pregnancy/hyperemesis-gravidarum
(18) UTIs During Pregnancy: Symptoms, Treatment & Prevention of Urinary Tract Infections, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/uti
(19) Food Poisoning While Pregnant? What to Do, link: https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/food-poisoning-while-pregnant
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ciprolen in timpul sarcinii.. trebuie sa intrerup sarcina?
- Uter mai mic reprezinta un risc pentru sarcina?
- Mediu toxic... pentru fat
- Medicamente in sarcina.. ii fac rau la fat?
- Ar trebui sa fac o intrerupere de sarcina?
- Mediu toxic...pentru fat
- Tinctura de soc si sarcina
- Electrostimularea si parafango in sarcina
- Risc pentru embrion.