De ce întârzie menstruația?

©

Autor:

De ce întârzie menstruația?
Sarcina este primul lucru care îi vine în mine oricărei femei când îi întârzie menstruația, dar trebuie să știi că pot fi și alte cauze care pot duce la decalarea și întârzierea menstruației.

Cât durează un ciclu menstrual normal?

Un ciclu menstrual este perioada de timp din prima zi de sângerare menstruală până la ultima zi înainte de următoarea menstruație. Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile. Cu toate acestea, un ciclu normal poate fi mai scurt sau mai lung, între 21-35 zile. Majoritatea perioadelor menstruale (sângerări) durează între 3-5 zile, dar și 2 -7 zile este considerată perioadă normală.

Iată tot ce trebuie să știi despre CICLUL MENSTRUAL.

Cum se definește întârzierea menstruației?

O menstruație este considerată întârziată dacă nu se declanșează în a 5-a zi sau mai mult după ziua preconizată. Lipsa menstruației pe termen lung este definită ca lipsa prezenței menstruației în ultimele 6 sau mai multe săptămâni de la ultima perioadă menstruală.

Află ce e normal și ce nu în menstruație.

Care ar putea fi cauzele pentru întârzierea menstruației?

Menstruațiile nu sunt întotdeauna regulate, mai ales în perioada adolescenței. Aceasta se reglează în timp, fără să indice anumite probleme de sănătate. Principala cauză a pentru întârzierea menstruației rămâne însă sarcina.

Sarcina

În cazul femeilor active sexual, sarcina este poate cea mai comună cauză pentru întârzierea menstruației. Pentru a reduce posibila sarcină de pe lista cauzelor, efectuează un test de sarcină pentru depistarea unei eventuale concepții.

În prezent, testele de sarcină sunt variante ieftine și la îndemâna oricui pentru a verifica posibilitatea unei eventale sarcini. Acestea analizează anumiți hormoni prezenți în cantitate crescută după concepție. Unele prezintă precizie crescută încă din primele zile după întârzierea menstruației. După efectuarea unui test de sarcină, adresează-te medicului dacă testul este pozitiv. Dacă nu ești însărcinată, medicul va putea depista cauza pentru întârzierea menstruației.

Deși sarcina este o posibilă sursă a acestor întârzieri dacă ești activă sexual, pot fi și alte explicații. Iată câteva cauze ale decalărilor menstruale, altele decât sarcina:

Stresul

Uneori, din cauza stresului, scade concentrația unui hormon din organism, numit GnRH (hormonul care eliberează gonadotropină), care poate afecta ovulația sau menstruația. Stresul exagerat și prelungit poate afecta sănătatea, iar stresul emoțional prelungit poate afecta menstruațiile. Afectează nivelul hormonilor, modifică rutina zilnică și poate afecta chiar regiunea creierului responsabilă de reglarea ciclului menstrual, și anumite hipotalamusul. În timp, stresul poate duce la afecțiuni sau fluctuații de greutate care afectează ciclul menstrual.

Fluctuațiile de greutate

Restricțiile severe de calorii și nutrienți pot afecta producția de hormoni necesari pentru ovulație. De asemenea, supraponderalitatea și obezitatea pot afecta ciclul menstrual. Organismul poate produce estrogen în exces, un hormon care reglează funcționalitatea sistemului reproducător feminim.

Sportul excesiv

În cazul antrenamentelor fizice intense, ciclul menstrual poate fi afectat. Mai ales în cazul sportivelor de performanță, pot să apară menstruații mai ușoare, mai puțin frecvente sau cu pauze lungi. Efectul este dat de faptul că organismul conservă energie pe durata perioadelor de activitată intensă. De obicei, menstruația revine la normal după încetarea perioadei de activitate fizică intensă.

Alimentația

Consecințele tulburărilor alimentare, de la anorexie nervoasă, la bulimie, pot afecta considerabil sănătatea, putând chiar opri menstruația. Anorexia nervoasă, scăderea constantă în greutate și creșterea nivelului de activitate fizică pot întrerupe pentru o anumită perioadă de timp menstruația.

Dezechilibrele hormonale și afecțiuni

Hormonii joacă un rol vital în menstruație, iar un dezechilibru poate fi cauza întârzierii menstruației. Dezechilibrele hormonale pot fi date de administrarea de anticoncepționale, alte metode contraceptive, afecțiuni ca sindromul ovarelor polichistice, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni ale glandei pituitare, grandelor adrenale, ovarelor etc.

  • Sindromul ovarelor polichistice - femeile cu o afecțiune a sistemului endocrin pot avea menstruații neregulate pe măsură ce ovarele își măresc dimensiunea și formează acumulări de fluid – numite foliculi – localizate la nivelul ovarelor.
  • Insuficiența ovariană prematură – se referă la pierderea funcției ovariene normale după 40 de ani. Femeile afectate de această problemă pot avea menstruații neregulate sau menstruații ocazionale.
  • Boala inflamatorie pelvină – este o infecție a organelor reproducătoare care cauzează sângerări menstruale neregulate și anormale.
  • Afecțiuni tiroidiene - o tiroidă supra-activă sau sub-activă poate cauza întârzieri sau absența menstruației. Tiroida reglează metabolismul organismului, astfel că nivelul hormonilor poate fi afectat. Afecțiunile tiroidei de obicei se tratează medicamentos.

Administrarea pilulelor contraceptive

Deși pilulele anticoncepționale sunt prescrise pentru reglarea perioadelor menstruale, pot cauza și întârzieri ale ciclului menstrual, mai ales când vorbim de anticoncepționale pe bază de progesteron. Pilulele anticoncepționale conțin hormoni ca estrogen sau progesteron care previn ca ovarele să elibereze ovule.

Menopauza precoce

Menstruațiile pot întârzia în apropierea perioadei de menopauză, deoarece nivelul de estrogen începe să scadă și ovulația devine mai puțin regulată.

Sfaturi!

Realizează un calendar al menstruațiilor, notând data de începere a menstruație și durata, pentru a putea
gestiona eficient eventualele întârzieri. Poți utiliza un calendar normal sau una dintre aplicațiile variate disponibile pentru smartphone. Consumă alimente sănătoase, asigură-te că ai o dietă echilibrată și variată, adoptă un stil de viață activ, menține-te la o greutate normală și redu stresul.

Prezintă-te la medic dacă:
  • menstruația a întârziat mai mult de 90 zile;
  • ai efectuat un test de sarcină și acesta este pozitiv;
  • nu ești însărcinată și nu știi cauza întârzierii menstruale;
  • menstruația devine neregulată după ce a fost regulată o perioadă de timp;
  • ciclul menstrual este mai mic de 21 zile sau mai lung de 35 zile.

Data actualizare: 22-10-2019 | creare: 07-02-2018 | Vizite: 28191
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  •