Este dieta fără gluten necesară în sindromul de ovar polichistic?

©

Autor:

Este dieta fără gluten necesară în sindromul de ovar polichistic?

În ultimii ani popularitatea dietelor ce conțin alimente fără gluten a luat un avânt surprinzător chiar și pentru persoanele fără boală celiacă dovedită, mai ales în cazul pacientelor ce suferă de sindromul de ovar polichistic. Un studiu derulat în Statele Unite ale Americii a arătat că, deși boala celiacă afectează aproximativ 1% din populație, 30% dintre americani au demonstrat un interes crescut în evitarea alimentelor ce prezintă gluten în compoziție, considerând că aceste produse sunt mai sanătoase sau pentru ajutor în încercarea de scădere în greutate. (1)


Dar ce este glutenul?

Glutenul este un mix complex de proteine (în principal gliadină și gluteină) de depozitare întâlnit în cereale precum grâu, orz și secară. Glutenul asigură textura, reține umiditate și oferă elasticitate pâinii și altor produse de panificație. Dintre produsele ce conțin gluten putem să menționăm: pâinea, pastele, biscuiții, cereale, berea, produsele de patiserie. Glutenul este folosit de asemenea și ca aditiv în unele alimente procesate cum ar fi sosuri, mezeluri, condimente. (2)


Beneficiile dietei fără gluten în sindromul de ovar polichistic

Sindromul de ovar polichistic este o afecțiune endocrină caracterizată prin anomalii hormonale, de reproducere și metabolice. Cauza sindoromului de ovar polichistic nu este complet cunoscută, dar factori de mediu, cum ar fi obiceiurile alimentare, prezintă un important rol, iar modificarile în stilul de viată la aceste paciente fac parte din strategia de tratament pe termen lung. Scopul tratamentului dietetic la pacientele cu sindrom de ovar polichistic este îmbunătățirea rezistenței la insulină, a funcțiilor metabolice și de reproducere, obiectiv ce poate fi realizat prin trecere la o dietă hipocalorică, limitarea aportului de carbohidrati rafinați, consumul de alimente cu indice glicemic scăzut, evitarea aportului de acizi grași saturați, precum și corectarea posibilelor carențe de vitamina D, crom si acizi omega 3. (3)

Deși nu există dovezi clare care să arate o relație între sindomul de ovar polichistic și consumul de gluten, multe femei raportează o reducere a simptomelor după eliminarea glutenului din dieta lor.

Pacientele cu sindrom de ovar polichistic prezintă markeri de inflamație la un nivel mai ridicat față de femeile care nu au această afecțiune, iar una dintre explicațiile pentru îmbunătățirea manifestărilor sindomului după adoptarea acestei diete este faptul că a fost studiat că un consum regulat de gluten poate să contribuie la inflamație cronică și boli autoimune. (4)

Produsele din grâu, cum sunt pastele și pâinea, tind să fie bogate în carbohidrați, calorii și cu indice glicemic ridicat, iar o dietă care evită acest tip de alimente poate duce la scădere în greutate, cu un efect semnificativ pe obezitate, rezistența la insulină, nivelurile ridicate de androgeni și fertilitate la pacientele cu sindrom de ovar polichistic. (3)

Un beneficiu real al eliminarii glutenului din alimentație îl au pacientele cu sindorm de ovar polichistic ce prezintă și sensibilitate la gluten. Sensibilitatea la gluten non-celiacă este un termen ce descrie persoanele care nu au boală celiacă, dar au simptome intestinale și extra-intestinale legate de ingestia de gluten. Între aceste simptome regăsim: balonare, disconfort abdominal, diaree, flatulență, erupții cutanate, fatigabilitate, cefalee, iritabilitate, dureri articulare, dureri osoase. (5)


Dezavantajele unei diete fară gluten

Un regim alimentar fără gluten nu este ușor de urmat și prezintă o serie de inconveniente. Daca nu există o atenție sportită la ingredientele alimentelor alese, o dietă fără gluten poate să crească riscul unor deficiențe nutriționale deoarece cerealele procesate fară gluten au frecvent un conținut scăzut de fier, zinc și potasiu. (1)

Compoziția nutrițională a alimentelor procesate ce nu conțin gluten poate să includă mai des un conținut ridicat de grăsimi, zaharuri, sare și un conțiut scăzut de fibre, cu implicații negative asupra greutații și rezistenței la insulină, factori ce pot sa înrăutățească simptomele din sindromul de ovar polichistic. (6)

Decizia de a elimina glutenul din dietă trebuie individualizată de la caz la caz pentru a aduce beneficii pentru starea de sănătate. Se recomandă consumul de alimente neprocesate, ce nu conțin în mod natural gluten cum ar fi fructe, legume, seminte, nuci, orez brun, hrișcă, quinoa, alături de exerciții fizice regulate și suplimentarea cu minerale, în cazul unor carențe dovedite.


Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 1810
Bibliografie
1. Jones AL. The gluten-free diet: fad or necessity?. Diabetes Spectr. 2017;30(2):118-123. doi:10.2337/ds16-0022
2. Biesiekierski JR. What is gluten? J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar;32 Suppl 1:78-81. doi: 10.1111/jgh.13703. PMID: 28244676
3. Faghfoori Z, Fazelian S, Shadnoush M, Goodarzi R. Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes Metab Syndr. 2017 Nov;11 Suppl 1:S429-S432. doi: 10.1016/j.dsx.2017.03.030. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28416368.
4. De punder K, Pruimboom L. The dietary intake of wheat and other cereal grains and their role in inflammation. Nutrients. 2013;5(3):771-87. doi:10.3390/nu5030771
5. Niland B, Cash BD. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non-Celiac Disease Patients. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2018;14(2):82-91.
6. Rostami K, Bold J, Parr A, Johnson MW. Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges. Nutrients. 2017;9(8):846. Published 2017 Aug 8. doi:10.3390/nu9080846
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum