Produse care te pot îmbătrâni

©

Autor:

Produse care te pot îmbătrâni

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procesul de îmbătrânire este unul inevitabil și ireversibil, acesta având o etiologie multifactorială. Chiar dacă ne-am dori cât mai mult să ne păstrăm pielea și organismul tânăr, acesta va îmbătrânit treptat.
Desi nu putem controla și nu putem opri procesul de îmbătrânire, există totuși câteva soluții care țin de fiecare individ în parte și care pot preveni o îmbătrânire precoce, ajutântu-vă astfel să vă mențineți cât mai mult pielea și funcțiile organismului tinere. (1)

Există numeroase studii care au demonstrat că principalii agenți care contribuie la îmbătrânirea pielii, sunt reprezentați de expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui și de produșii finali de glicație avansată (AGE), ce provin adesea din anumite alimente. (1, 2)

În acest sens, există câteva alimente care odată eliminate pot avea beneficii în acest sens, dar este important să vă amintiți faptul că fiecare persoană în parte este diferită, iar beneficiile pot fi mai mult sau mai puțin evidente la fiecare. (1)

Alimente care afectează buna funcționare a organismului:

  • Cartofii prăjiți
  • Pâinea albă
  • Consumul crescut de zahăr alb
  • Margarina și untul
  • Carnea procesată
  • Lactatele
  • Consumul crescut de cofeină
  • Băuturile acidulate
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Fructoza
  • Prăjiturile pe bază de orez (1)


Produșii finali de glicație avansată (AGE)

Pentru a înțelege mai bine cum pot afecta unele produse alimentare și de ce ne pot îmbătrâni prematur, este important să știți ce înseamnă și ce rol au compușii de glicație avansată.

Aceștia se găsesc în alimentele care sunt foarte procesate și se produc prin intermediul unor reacții non-enzimatice între glucoză sau fructoză și proteine, lipide sau acizi nucleici. (3)

Cel mai frecvent acești compuși apar atunci când:

  • alimentele sunt preparate la temperaturi înalte
  • pentru durate scurte de timp
  • conținutul de apă este unul scăzut (3)


AGE are semnificație fiziologică, normală, într-un metabolism normal. Cantitățile crescute însă pot avea o semnificație patologică la bază, precum:

  • hiperglicemie
  • hiperlipidemie (lipide într-o cantitate foarte mare)
  • stres oxidativ (3)


Produșii finali de glicație avansată în cantități mari pot conduce adesea către:


1. Cartofii prăjiți

Consumul frecvent de cartofi prăjiți poate dăuna organismului prin prisma îmbătrânirii precoce din cauza modalității de preparare și din cauza produșilor finali de glicație avansată (AGE). (1, 3)

Prin prepararea la temperature înalte se eliberează radicali liberi care sunt toxici pentru organism, provocând leziuni celulare. Acestea, la rândul lor, pot contribui la îmbătrânirea precoce prin slăbirea elasticității pielii. (1, 2)

Cartofii dulci sunt bogați în cupru, cu rol anti-îmbătrânire prin stimularea producției de colagen, fiind recomandați în locul cartofilor prăjiți. (1)

2. Pâinea albă

Prin intermediul reacțiilor dintre carbohidrați și proteine se vor forma produșii finali de glicație avansată, favorizând îmbătrânirea precoce.

Pâinea albă este considerată a fi un aliment cu indice glicemic ridicat, ce poate provoca inflamații la nivelul organismul mult mai ușor comparativ cu alimentele cu indice glicemic scăzut. (1, 2)

Este recomandată consumarea produselor făinoase cu un conținut redus de zahăr. (1)

3. Zahărul

Zahărul este considerat a fi un compus foarte nociv pentru sănătate, care predispune la multe boli, inclusiv acneea care este frecvent întâlnită mai ales la tineri. Asemeni celorlalte alimente enumerate până acum, zahărul va forma și el AGE, afectând producția de colagen și astfel favorizând îmbătrânirea precoce. (1)

Nu este recomandat să eliminați zahărul, ci să îl consumați în limite normale sau să optați spre fructe sau ciocolată neagră. S-a dovedit în studii realizate pe animale faptul că afinele pot preveni pierderea de colagen. (1)

4. Margarina și untul

Consumul redus de margarină și unt asociază mai puține semne de îmbătrânire și riduri. Margarina este nocivă pentru organism din cauza conținutul bogat în uleiuri parțial hidrogenate, ce sensibilizează pielea în fața radiațiilor ultraviolete. (1)

Se recomandă înlocuirea margarinei sau a untului cu uleiul de măsline sau cu avocado, fiind bogate în antioxidanți anti-îmbătrânire. (1)

5. Carnea procesată

Exemplu de carne procesată pot fi reprezentate de:

  • Hot-dog
  • Pepperoni
  • Baconul
  • Cârnații (1, 2)


Acestea sunt produse cu conținut crescut în sodiu, grăsimi saturate și sulfiți, ce deshidratează organismul și pot provoca inflamații ce afectează structura colagenului.

Optați pentru carnea de pui sau de curcan, bogată în proteine și aminoacizi cu rol esențial în producția de colagen. (1, 2)

6. Consumul de lactate

În privința consumului de lactate, lucrurile diferă de la o persoană la alta. Astfel, sunt persoane care observă îmbunătățiri asupra tenului atunci când reduc produsele lactate din dietă, dar sunt și persoane care nu observă nicio modificare. (1)

Sunt date care confirmă faptul că lactatele pot proteja pielea expusă la soare prin reducerea apariției ridurilor. Cu toate acestea, lactatele sunt bogate în calciu, dar există și alte produse la fel de bogate, precum, fasole, migdale, verdeață cu frunze și smochine. (1)

7. Consumul de cafea și băuturi acidulate

Consumul acestor produse afectează tenul, în principal prin efectul lor asupra somnului. Cafeaua consumată pe întreg parcursul zilei poate perturba calitatea somnului noaptea, conducând consecutiv la îmbătrânirea tenului, asociat cu cearcăne, riduri și linii fine. (1)

8. Consumul de alcool

Alcoolul poate contribui la procesul de îmbătrânire prin epuizarea de nutrienți, de vitamina A și de apă din organism. Acesta consumat în cantitate mare, poate provoca roșeața tegumentelor, umflături, pierderea de colagen și riduri. (1)

Vitamina A este foarte importantă datorită rolului său în:

  • creșterea celulelor noi
  • stimularea producției de colagen (1)


Deoarece nu se recomandă eliminarea completă a unui produs, decât dacă suferiți de o boală care impune acest lucru, se recomandă să consumați cu moderație, astfel:

  • o băutură pe zi pentru femei
  • două băuturi pentru bărbați (1)


9. Fructoza

Se recomandă reducerea fructozei din dietă deoarece descompune colagenul cu o viteză mult mai mare față de glucoza din zahărul obișnuit. Acest proces poate îmbătrâni tenul prin apariția ridurilor. (1)

Alte câteva recomandări pentru prevenirea îmbătrânii care ar trebui aplicate zi de zi, în special pentru protejarea tenului:

  • Protejați-vă pielea de soare în fiecare zi
  • Înclinați spre utilizarea unui autobronzant în loc de bronzul natural sau evitați expunerea la soare când acesta e cel mai puternic
  • Utilizați SPF pe ten zilnic, nu doar atunci când mergeți la mare
  • Evitați expresiile faciale repetitive
  • Optați spre o dietă sănătoasă și echilibrată, având în vedere și recomandările enumerate mai sus
  • Consumați mai puțin alcool
  • Dacă fumați, încercați să vă lăsați
  • Faceți sport regulat
  • Obișnuiți-vă să va curățați tenul seara cu apă micelară, chiar dacă nu ați folosit produse de make-up în acea zi
  • Aplicați o cremă hidratantă de față în fiecare zi
  • Nu este recomandat să folosiți produse de îngrijire a pielii care vă ustură sau vă ard: dacă medicul dermatolog v-a recomandat anumite produse care ard pielea sau crează un disconfort, este bine să comunicați acest lucru pentru a beneficia de cel mai bun tratament (4)


Dacă deja aveți semne de îmbătrânire, nu este niciodată târziu să luați în calcul modificări în privința stilului de viață și a dietei, care ar putea aduce beneficii semnificative. Spre exemplu, renunțarea la fumat, protejarea de soare vă pot ajuta să aveți un ten mai sănătos. (4)

Dacă considerați că semnele de îmbătrânire sunt foarte accentuate sau vă deranjează, este recomandat să apelați la un dermatolog, deoarece la momentul de față există multe tratamente și proceduri medicale care vă pot ajuta ca tenul să arate cât mai bine. (4)


Data actualizare: 03-08-2022 | creare: 03-08-2022 | Vizite: 489
Bibliografie
1. 11 alimente care accelerează procesul de îmbătrânire al corpului, link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/food-cause-wrinkles
2. Te îmbătrânește dieta?, link: https://www.webmd.com/diet/features/is-your-diet-aging-you
3. Ce sunt produșii finali de glicație avansată (AGE)?, link: https://www.healthline.com/nutrition/advanced-glycation-end-products
4. 11 modalități de a reduce îmbătrânirea precoce, link: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •