Semne că îmbătrânești - și pe care poți să le întârzii

©

Autor:

Semne că îmbătrânești - și pe care poți să le întârzii

Îmbătrânirea reprezintă un proces normal și ireversibil, în urma căruia se produc modificări treptate ale fiziologiei, transformările de ordin fizic fiind cele care trădează de regulă vârsta. Odată cu îmbătrânirea se vor diminua și capacitățile cognitive și motrice, în timp ce anumite organe interne vor avea o funcționare improprie. În ciuda tuturor informațiilor publicate de diverse companii, studiile nu confirmă faptul că îmbătrânirea ar putea fi întârziată, speranța de viață maximă fiind de 110 ani, conform cercetătorilor din domeniul medical.

Cu toate acestea, datorită progreselor realizate în știința medicală, durata de viață din prezent este de aproape două ori mai mare decât în secolul trecut. Obiectivul principal al medicinei în ceea ce privește întârzierea îmbătrânirii este acela de a-i oferi omului soluțiile pentru ca acesta să rămână activ și eficient din punct de vedere biologic pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Medicina anti-îmbătrânire studiază și tratează cauzele care stau la baza îmbătrânirii, cu scopul final de a prelungi viața. Pentru a putea încerca o întârziere a îmbătrânirii este important să fie cunoscute primele semne ale acestui proces și să se realizeze anumite schimbări în stilul de viață. Vârsta reprezintă un important factor de risc în dezvoltarea unor afecțiuni cronice, iar în general nu există posibilitatea stopării îmbolnăvirii, atunci când aceasta survine din cauza vârstei.

Bolile cardiovasculare, considerate cauza principală de deces pe glob, sunt responsabile de moartea a peste 3,5 milioane de oameni pe an. Boala cardiacă ischemică sau accidentul vascular cerebral devin probabile odată cu înaintarea în vârstă, mai bine de o treime dintre oamenii care își pierd viața din cauza unei afecțiuni cardiace fiind trecuți de 65 de ani. (1) (2)
Tocmai din acest motiv, un prim semn al îmbătrânirii poate fi reprezentat de unul dintre simptomele afecțiunilor cardiace. Durerile resimțite la nivelul toracelui, bătăile neregulate ale inimii, dificultățile respiratorii, amorțelile de la nivelul membrelor sau orice disconfort toracic ar putea trăda o afecțiune cardiacă. O diagnosticare corectă, realizată într-o fază de debut a bolii ar putea asigura un trai normal și ar prelungi perioada de viață. În ciuda faptului că vârsta reprezintă un factor de risc principal, prin evitarea factorilor de risc direct influențabili (greutatea corporală peste limita normală, consumul de alcool în cantități mari, fumatul, o dietă bogată în zaharuri, sare sau grăsimi) este scăzută considerabil posibilitatea agravării problemelor cardiace. Prevenția este esențială, astfel că, pentru a menține inima și vasele sanguine sănătoase este necesar ca în fiecare zi să facem mișcare, să consumăm fructe și legume, să evitatăm zaharurile şi sărurile în cantități mai mari decât cele recomandate, să evităm, de asemenea, fumatul și stresul, dar și să avem un somn sănătos, de minimum 7-8 ore pe noapte. (3) (4)

Un alt semn al îmbătrânirii poate fi și pierderea acuității auditive, jumătate dintre cei trecuți de 75 de ani având probleme de auz. De regulă, pierderile de auz ce apar odată cu îmbătrânirea sunt puse pe seama modificărilor care se produc la nivelul urechii interioare sau a celei medii, ori de anumite afecțiuni sau medicamente. Expunerea la sunete puternice pe termen lung ar putea, de asemenea, să contribuie la pierderea acuității auditive. Deoarece este vorba de o condiție medicală ce nu poate fi stopată, singura metodă de prevenție rămâne protejarea urechilor de sunetele puternice, care ar putea dăuna. (5)

Acuitatea vizuală se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, cataracta și glaucomul fiind două dintre afecțiunile oculare ce pot apărea după vârsta de 40 de ani. O capacitate vizuală scăzută poate face extrem de dificile sarcinile zilnice. In anumite situații, lentilele de contact sau ochelarii nu-i pot oferi bolnavului posibilitatea de a vedea. Pentru prevenirea unor situații grave, este recomandată efectuarea unui examen complet al ochilor înaintea împlinirii vârstei de 50 de ani. (6)

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele încep să devină tot mai fragile și mai slăbite. Articulațiile se vor simți mai fragile, deoarece cartilajele încep să se degradeze. Prin asigurarea unei cantități suficiente de calciu și vitamina D ar putea fi evitate probleme majore cu oasele și astfel toate simptomele supărătoare care ar putea apărea. Vitamina D poate fi obținută prin simpla expunere regulată la razele soarelui, în timp ce calciul poate fi obținut din alimentele consumate, dar și din suplimentele de calciu.

Pielea își va pierde elasticitatea și se va simți mai uscată. Transpirațiile vor fi mai reduse, în timp ce ridurile sau creșteri ale pielii nu vor putea fi evitate, însă vor putea fi întârziate. Pot fi utilizate creme sau pot fi încercate metode tradiționale, însă doar după solicitarea opiniei unui cadru medical.

Apariția problemelor dentare, în lipsa unei igiene orale. Statisticile ne spun că mai bine de 80% din populația globului prezintă probleme dentare, cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului dento-maxilar fiind cariile dentare, responsabile în multe cazuri de distrugerea țesutului dentar. Prezente atât la tineri cât și la bătrâni, problemele dentare se pot agrava pe măsură ce trece timpul, în lipsa unui tratament.

Incontinența urinară apare la 1 din 10 persoane trecute de vârsta de 65 de ani, controlul vezicii urinare făcându-se mai greu, din cauza slăbirii capacității musculaturii pubococcigiană, a unei prostate mărite (la bărbați) sau din cauza menopauzei (la femei). Exercițiile Kegel sunt recomandate pentru întărirerea musculaturii pelviene, acestea fiind eficiente de cele mai multe ori.

Viața sexuală, afectată și ea. În cazul femeilor, odată cu începerea menopauzei, țesuturile vaginale sunt tot mai puțin elastice și mai uscate, ceea ce îi va provoca acesteia dureri în timpul contactului sexual. În cazul bărbaților, obținerea și păstrarea unei erecții devine dificilă, medicamentele fiind la un moment dat unica soluție pentru ca aceștia să-și poată satisface partenera.

Pierderile de memorie, dificultatea în a găsi cuvintele potrivite, neatenția la lucrurile din jur sau capacitatea scăzută de a realiza în mod simultan mai multe sarcini reprezintă semnele tardive ale unor schimbări cognitive. Pe măsură ce îmbătrânim vor apărea modificări la nivel neurologic, creierului nemaifiind capabil să lucreze la capacitatea sa maximă. Un stil de viață sănătos ar putea preveni apariția unei probleme neurologice. (4)


Data actualizare: 20-12-2018 | creare: 20-12-2018 | Vizite: 2039
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum facem față îmbătrânirii?
  • Biologii au identificat o genă care poate încetini îmbatranirea
  • Scanarea facială oferă informații despre rapiditatea cu care îmbătrânim
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum