Prevenirea diabetului

©

Autor:

Prevenirea diabetului

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică caracterizată prin modificări ale valorilor glucozei din sânge.

De câte tipuri este diabetul zaharat?

Principalele subtipuri de diabet zaharat sunt reprezentate de diabet zaharat tip I și tip II, însă există mai multe categorii:

  • Diabet zaharat tip I - prezent la copii și adolescenți;
  • Diabet zaharat tip II - prezent la persoanele adulte și vârstnici;
  • Diabet gestațional - prezent doar pe perioada sarcinii;
  • Diabet neonatal - diagnosticat în primele șase luni de viață;
  • Diabet MODY - diabetul de tip adult al tânărului (sub 25 de ani).


Poate fi prevenit diabetul zaharat?

Având în vedere mecanismele fiziopatologice diferite prin care subtipurile mai sus enumerate își pot face apariția, răspunsul la această întrebare este diferit, în funcție de tipul de diabet.

Diabet zaharat tip I

Diabetul zaharat tip I este o afecțiune cronică, autoimună ce poate fi tratată, dar nu vindecată. În pofida numeroaselor încercări de a identifica strategii de prevenție pentru persoanele la risc sau cu istoric familial de diabet zaharat, nu au fost demonstrate metode eficiente de prevenție (1).

Diabet zaharat tip II

Diabetul zaharat tip II apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau nu poate folosi insulina produsă. Acesta poate fi prevenit sau întârziat prin modificări ale stilului de viață. Conform studiilor riscul de diabet zaharat tip II poate fi redus cu până la 58% la persoanele care își modifică stilul de viață. Un studiu japonez ce a cuprins 458 de participanți, a demonstrat reducerea riscului de diabet zaharat tip II cu 67, 4% prin intervenții asupra stilului de viață precum: scăderea în greutate, creșterea consumului de legume și includerea în programe de antrenament fizic (2).

Scăderea în greutate are efecte benefice asupra metabolismului glucozei, fiind o piatră de temelie în prevenirea diabetului zaharat tip II. Cu toate acestea, scăderea în greutate nu este singura metodă de reducere a riscului de diabet zaharat tip II la persoanele supraponderale sau obeze, întrucât aceasta este asociată cu modificarea activității fizice și a dietei (3). Exercițiile fizice și dieta mediteraneeană sunt asociate cu o reducere semnificativă a greutății corporale și cu îmbunătățirea metabolismului glucozei, reducerea nivelului de trigliceride și HDL-colesterol.

Dieta

Principalele alimente asociate cu creșterea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip II sunt considerate a fi carnea roșie, orezul alb și băuturile cu conținut ridicat de zahăr. La polul opus, legumele, produsele lactate, cerealele integrale, fructele de pădure, strugurii, merele, perele, nucile, consumul de cafea și alcool în cantități moderate au fost asociate cu un risc scăzut pentru diabet zaharat tip II.

Tipul de alimentație, precum și frecvența și orarul meselor sunt factori esențiali în determinarea riscului de diabet zaharat tip II. Astfel, dieta occidentală, ce implică consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr, cereale rafinate și carne procesată este asociată cu un risc crescut de a dezvolta această afecțiune, în timp ce dieta mediteraneeană și cea vegetariană comportă un risc scăzut. De asemenea, orarul meselor este un alt factor predictiv. Persoanele care sar peste micul dejun sunt mai predispuse la diabet zaharat tip II comparativ cu persoanele care iau mese la intervale regulate și care evită gustările din timpul zilei (3).

Adoptarea unui stil alimentar corespunzător, cu un aport redus de grăsimi saturate și bogat în fructe și legume este benefic pentru scăderea în greutate și prevenirea diabetului zaharat tip II, în special atunci când este asociată cu activitatea fizică. Aportul de grăsimi trebuie să fie moderat, ținând cont de calitatea grăsimilor alimentare. În acest sens se recomandă consumul de acizi grași nesaturați care au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și previn apariția diabetului zaharat tip II. Utilizarea uleiului de măsline extravirgin poate preveni apariția acestei afecțiuni chiar în absența scăderii în greutate.

Sfaturi practice

Prevenirea diabetului zaharat tip II poate fi realizata prin modificări ale stilului alimentar, selectând calitatea și cantitatea alimentelor. Persoanelor la risc li se recomandă:

  • 1. consumul de carbohidrați sub formă de amidon – porum, orez, fasole, cartofi;
  • 2. evitarea consumului alimentelor bogate în glucoză și zaharoză (băuturi răcoritoare, dulciuri);
  • 3. utilizarea îndulcitorilor nenutritivi – zaharina;
  • 4. reducerea aportului de sare chiar și la persoane cu valori normale ale tensiunii arteriale;
  • 5. evitarea fumatului și a consumului de alcool;
  • 6. consumul de legume (roșii, ceapă, castraveți, salată de legume), ceai, cafea, băuturi hipocalorice;
  • 7. consumul de fructe previne deficitul de vitamina A și C, fiind o sursă de vitamine, minerale și fibre alimentare;
  • 8. evitarea produselor de origine animală care conțin grăsimi saturate și sunt asociate cu risc crescut pentru dezvoltarea bolilor de inimă și agravarea problemelor renale;
  • 9. evitarea uleiurilor vegetale și a grăsimilor, a alimentelor prăjite în ulei. Fiecare gram de ulei sau grăsime conține nouă calorii, spre deosebire de un gram de carbohidrați care conține patru calorii.
  • 10. consumul alimentelor cu indice glicemic scăzut. Indicele glicemic identifică alimentele care cresc rapid glicemia.
  • 11. reducerea consumului de sare, eventual folosirea condimentelor (ierburi, usturoi). De asemenea, sucul de lămâie pune în evidență salinitatea naturală a alimentelor. Se recomandă evitarea conservelor sau a condimentelor precum muștarul.
  • 12. reducerea consumului de alcool, precum și consumul acestuia la masă, nu pe stomacul gol, eventual diluat pentru că vinurile dulci conțin cantități semnificative de zahăr.
  • 13. reducerea consumului de cafea la maxim 4 căni de cafea pe zi;
  • 14. micul dejun trebuie să conțină 1/3 fructe, 1/3 alimente bogate în amidon și 1/3 proteine;
  • 15. masa de prânz și cina trebuie să conțină ½ legume, ¼ alimente bogate în amidon și ¼ proteine.

Ce alimente pot fi consumate?

  • 1. produsele din cereale integrale – orez brun, biscuiți cu conținut redus de grăsimi, cereale integrale cu conținut scăzut de zahăr, fulgi de ovăz, hrișcă, produse de patiserie cu conținut scăzut de grăsimi;
  • 2. legume și fructe proaspete sau congelate;
  • 3. produse lactate cu un conținut de grăsimi sub 1%;
  • 4. Carne de pește, fructe de mare, carne de pui și curcan, carne slabă (4).


Diabet gestațional

Diabetul gestațional este o un subtip al acestei afecțiuni, caracterizat prin valori crescute ale glicemiei în timpul sarcinii, la o femeie care nu avea anterior diabet și normalizarea valorilor după naștere. Pentru prevenirea acestui subtip de diabet, persoanelor la risc (femei supraponderale, cu istoric familial de diabet zaharat sau care au avut diabet în cursul unei sarcini anterioare) li se recomandă schimbarea stilului de viață și în principal modificarea dietei.

Studiile demonstrează faptul că modificarea dietei la o persoană supraponderală sau obeză reduce riscul de apariție al diabetului gestațional, această ipoteză fiind susținută de către rezultatele cercetării conform cărora: în absența modificării dietei, 16 din 100 de femei supraponderale sau obeze, au fost diagnosticate cu diabet zaharat, iar în rândul femeilor care și-au modificat dieta, doar 6 din 100 de femei au fost diagnosticate cu diabet gestațional. Recomandările specialiștilor sunt de a menține o dietă echilibrată pe parcursul sarcinii, astfel încât să se asigure necesarul de nutrienți fătului. Cu toate acestea, întrucât carbohidrații pot crește nivelul glicemiei, se recomandă reducerea aportului de carbohidrați. Modificările dietei vor fi luate cu ajutorul unui specialist care va ține cont de greutatea femeii și de activitatea fizică pe care o desfășoară.

Exercițiile fizice sunt esențiale în prevenirea diabetului gestațional, fiind demonstrat faptul că femeile care sunt active încă din primele săptămâni de sarcină, au un risc scăzut de a dezvolta diabet pe parcursul sarcinii. Studiile au demonstrat că un program activitate fizică (înot, alergat, mers pe bicicletă) timp de 30 de minute, trei zile pe săptămână este suficient pentru a reduce nivelul glicemiei. Se recomandă consultarea medicului care urmărește evoluția sarcinii înainte de a iniția un program de exerciții fizice, pentru a identifica riscul de naștere prematură.

Un alt mod de prevenire a diabetului gestațional este administrarea suplimentelor alimentare: a. mio-inozitol - acest compus sporește acțiunea insulinei și ajută la reducerea nivelului de glucoză din sânge. b. vitamina D - nivelul redus al vitaminei D poate fi asociat cu riscul de diabet gestațional, iar administrarea suplimentelor de vitamina D poate fi benefică. Administrarea suplimentelor alimentare trebuie realizată doar în urma discuției cu medicul ginecolog care monitorizează parcursul sarcinii (5).

Diabet neonatal

Diabetul neonatal este cauzat de o mutație genetică și în prezent nu există modalități eficiente de prevenție sau vindecare. Persoanele cu diabet ce a debutat în primele luni de viață pot efectua anliza genetică pentru diabet neonatal în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias din București, gratuit, indiferent de vârsta actuală.

Diabet MODY

Diabetul de tip adult al tânărului (MODY) este datorat unei mutații autosomal dominantă, transmisă de la părinți copiilor. Această formă de diabet nu poate fi prevenită sau vindecată, dar poate fi controlată (6).


Data actualizare: 16-11-2022 | creare: 16-11-2022 | Vizite: 582
Bibliografie
1. Skyler J. S. (2013). Primary and secondary prevention of Type 1 diabetes. Diabetic medicine : a journal of the British Diabetic Association, 30(2), 161–169. https://doi.org/10.1111/dme.12100
2. Kosaka, K., Noda, M., & Kuzuya, T. (2005). Prevention of type 2 diabetes by lifestyle intervention: a Japanese trial in IGT males. Diabetes research and clinical practice, 67(2), 152–162. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2004.06.010
3. Uusitupa, M., Khan, T. A., Viguiliouk, E., Kahleova, H., Rivellese, A. A., Hermansen, K., Pfeiffer, A., Thanopoulou, A., Salas-Salvadó, J., Schwab, U., & Sievenpiper, J. L. (2019). Prevention of Type 2 Diabetes by Lifestyle Changes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 11(11), 2611. https://doi.org/10.3390/nu11112611
4. Asif M. (2014). The prevention and control the type-2 diabetes by changing lifestyle and dietary pattern. Journal of education and health promotion, 3, 1. https://doi.org/10.4103/2277-9531.127541
5. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What can help prevent gestational diabetes? [Updated 2020 Oct 22]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441575/
6. Juszczak, A., Pryse, R., Schuman, A., & Owen, K. R. (2016). When to consider a diagnosis of MODY at the presentation of diabetes: aetiology matters for correct management. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 66(647), e457–e459. https://doi.org/10.3399/bjgp16X685537
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bazată pe consumul de fructe reduce riscul de diabet
  • Putem preveni diabetul?
  • Blocarea unui hormon recent descoperit ar putea preveni diabetul de tip 1 și de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum