Potrivit unui studiu, exercițiile fizice îmbunătățesc memoria pentru până la 24 de ore
©
Autor: Airinei Camelia
![Potrivit unui studiu, exercițiile fizice îmbunătățesc memoria pentru până la 24 de ore](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=48785.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii de la University College London au investigat, într-o grupă mică de persoane cu vârste între 50 È™i 83 de ani, cum activitatea fizică, somnul È™i timpul petrecut în repaus influenÈ›ează memoria È™i viteza de reacÈ›ie cognitivă.
Rezultatele au indicat că o creÈ™tere a perioadelor de activitate moderată sau intensă, cum ar fi mersul alert, dansul ori urcatul scărilor, se asociază cu performanÈ›e mai bune la testele de memorie în ziua următoare față de valorile medii ale participanÈ›ilor. În plus, persoanele care au dormit mai mult de È™ase ore È™i au avut o proporÈ›ie mai mare de somn profund (cu unde lente) au prezentat îmbunătățiri suplimentare ale memoriei. ObservaÈ›ia este susÈ›inută È™i de faptul că perioadele mai lungi de sedentarism s-au corelat cu o memorie de lucru mai slabă a doua zi.
Cercetătorii au folosit o abordare „micro-longitudinală”: timp de opt zile, 76 de participanÈ›i au purtat dispozitive de monitorizare a activității fizice È™i a somnului È™i au efectuat zilnic teste cognitive. Pentru a elimina influenÈ›ele obiceiurilor pe termen lung, analiza a ajustat rezultatele în funcÈ›ie de nivelul mediu de activitate È™i calitatea somnului fiecărui individ pe parcursul întregii perioade de studiu.
Potrivit autorilor, mecanismele fiziologice care explică persistenÈ›a acestor efecte peste noapte pot fi variate. Pe termen scurt, exerciÈ›iul intensifică fluxul sangvin cerebral È™i eliberarea unor neurotransmițători precum noradrenalina È™i dopamina, asociaÈ›i cu îmbunătățirea funcÈ›iilor cognitive. În plus, activitatea fizică este cunoscută pentru efectele pozitive asupra dispoziÈ›iei, care pot dura până la 24 de ore, favorizând astfel condiÈ›iile necesare unor performanÈ›e cognitive optime È™i a doua zi.
DeÈ™i studiul a implicat un eÈ™antion relativ redus È™i format din persoane fără tulburări cognitive, rezultatele semnalează potenÈ›ialul ca exerciÈ›iul cotidian È™i somnul de calitate să aibă impact nu doar imediat, ci È™i asupra funcÈ›iei cognitive din ziua următoare. În viitor, cercetări mai extinse, care să includă populaÈ›ii mai numeroase È™i persoane cu diferite nivele de sănătate cognitivă, ar putea confirma È™i detalia aceste concluzii. Dacă aceste constatări sunt replicate, ele pot orienta strategii de prevenÈ›ie È™i intervenÈ›ie menite să susÈ›ină sănătatea cognitivă la vârstnici prin promovarea activității fizice È™i a unei igiene a somnului adecvate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-12-2024 | creare: 12-12-2024 | Vizite: 98
Bibliografie
Exercise enhances memory for up to 24 hours, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20241209/Exercise-enhances-memory-for-up-to-24-hours-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit
- Activitate fizică susținută sau sporadică - același beneficiu în reducerea riscului de deces
- Cercetările arată că exercițiile fizice intense pot suprima pofta de mâncare la persoanele sănătoase
- Kinetoterapia ar putea preveni dependența de opioide la persoanele supuse operației de înlocuire a genunchiului
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tanakan sau nootropil
- Cum pot sa rezolv problema?:( E deranjant si suparator:(
- Ce m-ar ajuta sa retin mai repede + sa devin mai concentrat?
- Memorez greu
- Probleme de memorie dupa operatie de tiroidectomie
- Pastile pentru memorie
- Ginkobiloba - bun pentru memorie?
- Despre memorie si uitare