Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță
©
Autor: Airinei Camelia
În cadrul unui studiu clinic randomizat s-a comparat efectele unei diete cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi (LCHF), una cu carbohidrați înalti și indice glicemic ridicat (HIGH-GI), și una cu carbohidrați înalti și indice glicemic scăzut (LOW-GI), pe parcursul a 10 săptămâni, cu scopul de a explora impactul dietelor asupra performanței în antrenamentele de anduranță.
Cercetătorii au testat ipoteza că dieta cu indice glicemic scăzut poate îmbunătăți flexibilitatea metabolică și performanța în timpul testelor de anduranță, fără a limita oxidarea carbohidraților la fel ca dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi. Rezultatele au arătat că dieta cu indice glicemic scăzut a menținut stocurile de glicogen muscular, a redus concentrațiile de lactat în sânge și a îmbunătățit performanța în timpul unui test de alergare de cinci kilometri.
Dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi a crescut oxidarea grăsimilor, dar a limitat capacitatea de oxidare a carbohidraților și restaurarea glicogenului muscular, afectând adaptările la antrenamentele de intensitate mai mare. Dieta cu indice glicemic ridicat a îmbunătățit performanța la intensități ridicate și a crescut conținutul de glicogen muscular, dar a împiedicat oxidarea eficientă a grăsimilor după 10 săptămâni.
Un aspect important subliniat de studiu este că dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi, deși are efecte promițătoare asupra oxidării grăsimilor și compoziției corporale, ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra stării de sănătate din cauza aportului scăzut de macronutrienți esențiali și conținutului ridicat de grăsimi.
În concluzie, dieta cu indice glicemic scăzut pare să ofere cele mai favorabile schimbări în oxidarea substraturilor pe durata exercițiilor prelungite și să îmbunătățească performanța de anduranță, sugerând necesitatea unei abordări mai nuanțate și personalizate a dietei în antrenamentele de performanță. Studiul a identificat de asemenea limitări legate de auto-raportarea consumului alimentar și necesitatea unor cercetări viitoare care să includă diferite sexe și periodizări ale aportului de macronutrienți.
sursa: News Medical
Cercetătorii au testat ipoteza că dieta cu indice glicemic scăzut poate îmbunătăți flexibilitatea metabolică și performanța în timpul testelor de anduranță, fără a limita oxidarea carbohidraților la fel ca dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi. Rezultatele au arătat că dieta cu indice glicemic scăzut a menținut stocurile de glicogen muscular, a redus concentrațiile de lactat în sânge și a îmbunătățit performanța în timpul unui test de alergare de cinci kilometri.
Dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi a crescut oxidarea grăsimilor, dar a limitat capacitatea de oxidare a carbohidraților și restaurarea glicogenului muscular, afectând adaptările la antrenamentele de intensitate mai mare. Dieta cu indice glicemic ridicat a îmbunătățit performanța la intensități ridicate și a crescut conținutul de glicogen muscular, dar a împiedicat oxidarea eficientă a grăsimilor după 10 săptămâni.
Un aspect important subliniat de studiu este că dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi, deși are efecte promițătoare asupra oxidării grăsimilor și compoziției corporale, ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra stării de sănătate din cauza aportului scăzut de macronutrienți esențiali și conținutului ridicat de grăsimi.
În concluzie, dieta cu indice glicemic scăzut pare să ofere cele mai favorabile schimbări în oxidarea substraturilor pe durata exercițiilor prelungite și să îmbunătățească performanța de anduranță, sugerând necesitatea unei abordări mai nuanțate și personalizate a dietei în antrenamentele de performanță. Studiul a identificat de asemenea limitări legate de auto-raportarea consumului alimentar și necesitatea unor cercetări viitoare care să includă diferite sexe și periodizări ale aportului de macronutrienți.
sursa: News Medical
Data actualizare: 19-04-2024 | creare: 19-04-2024 | Vizite: 247
Bibliografie
Study finds low and high GI diets boost endurance performance over low-carb diets, link: https://www.news-medical.net/news/20240416/Study-finds-low-and-high-GI-diets-boost-endurance-performance-over-low-carb-diets.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Activitatea fizică previne aproape patru milioane de decese premature în fiecare an
- Antrenamentele de forță ar putea contracara efectele negative ale dietei cu un conținut ridicat de proteine
- O condiție fizică bună în copilărie are ecouri în dezvoltarea creierului în adolescență
- Activitatea fizică viguroasă intermitentă poate reduce mortalitatea din orice cauză
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni