Dieta bazată pe plante și riscul redus de infecție cu COVID-19
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu publicat în revista BMJ Nutrition Prevention & Health a descoperit că o dietă predominant bazată pe plante sau vegetariană este asociată cu o reducere cu 39% a probabilității de infectare cu COVID-19. Cercetarea sugerează că o dietă bogată în legume, leguminoase È™i nuci, È™i săracă în produse lactate È™i carne, ar putea contribui la prevenirea infecÈ›iei.
Studiul a evaluat impactul potenÈ›ial al modelelor alimentare asupra incidenÈ›ei, severității È™i duratei infecÈ›iei COVID-19 într-un grup de 702 voluntari adulÈ›i recrutaÈ›i între martie È™i iulie 2022. ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri dietetice: omnivori (424) È™i predominant pe bază de plante (278), incluzând flexitarieni/semi-vegetarieni È™i vegetarieni/vegani.
Cei care urmau diete predominant pe bază de plante sau vegetariene consumau în mod regulat mai multe legume, leguminoase È™i nuci È™i mai puÈ›ine sau deloc produse lactate È™i carne. Nu au fost diferenÈ›e semnificative între grupuri în ceea ce priveÈ™te sexul, vârsta sau rata vaccinării, dar grupul pe bază de plante avea un nivel mai ridicat de educaÈ›ie postuniversitară.
Grupul omnivor a raportat o rată mai mare de afecțiuni medicale și rate mai scăzute de activitate fizică, precum și o prevalență mai mare a supraponderalității și obezității, factori asociați cu un risc mai mare de infecție cu COVID-19 și simptome/complicații mai severe.
Dintre participanÈ›i, 47% au declarat că au avut infecÈ›ie COVID-19, iar omnivorii au raportat o incidență semnificativ mai mare a COVID-19 (52%) comparativ cu grupurile pe bază de plante (40%). Nu a existat o diferență semnificativă în durata simptomelor între grupuri.
După ajustarea pentru factori influenÈ›i, cum ar fi greutatea, condiÈ›iile medicale preexistente È™i nivelurile de activitate fizică, nu a existat o diferență generală în severitatea simptomelor între omnivori È™i grupurile cu dietă pe bază de plante. TotuÈ™i, cei care urmau o dietă predominant pe bază de plante sau vegetariană/vegană aveau cu 39% mai puÈ›ine È™anse de a se infecta decât omnivorii.
Cercetătorii sugerează că dietele pe bază de plante pot oferi mai mulÈ›i nutrienÈ›i care stimulează sistemul imunitar È™i ajută la combaterea infecÈ›iilor virale, datorită conÈ›inutului bogat în antioxidanÈ›i, fitosteroli È™i polifenoli.
Studiul este observațional și, prin urmare, nu poate stabili factori cauzali. De asemenea, cercetătorii recunosc că studiul s-a bazat pe amintirea personală și evaluarea subiectivă, ambele predispuse la erori.
În concluzie, cercetătorii recomandă practicarea dietelor pe bază de plante sau a modelelor alimentare vegetariene, adăugând la dovezile existente care sugerează că dieta poate avea un rol în susceptibilitatea la infecÈ›ia cu COVID-19. Shane McAuliffe, de la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, subliniază că acesta este un domeniu de cercetare care necesită investigaÈ›ii mai riguroase È™i de înaltă calitate înainte de a se putea trage concluzii ferme despre legătura dintre modelele dietetice specifice È™i riscul de infecÈ›ie cu COVID-19.
sursa: News Medical
Studiul a evaluat impactul potenÈ›ial al modelelor alimentare asupra incidenÈ›ei, severității È™i duratei infecÈ›iei COVID-19 într-un grup de 702 voluntari adulÈ›i recrutaÈ›i între martie È™i iulie 2022. ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri dietetice: omnivori (424) È™i predominant pe bază de plante (278), incluzând flexitarieni/semi-vegetarieni È™i vegetarieni/vegani.
Cei care urmau diete predominant pe bază de plante sau vegetariene consumau în mod regulat mai multe legume, leguminoase È™i nuci È™i mai puÈ›ine sau deloc produse lactate È™i carne. Nu au fost diferenÈ›e semnificative între grupuri în ceea ce priveÈ™te sexul, vârsta sau rata vaccinării, dar grupul pe bază de plante avea un nivel mai ridicat de educaÈ›ie postuniversitară.
Grupul omnivor a raportat o rată mai mare de afecțiuni medicale și rate mai scăzute de activitate fizică, precum și o prevalență mai mare a supraponderalității și obezității, factori asociați cu un risc mai mare de infecție cu COVID-19 și simptome/complicații mai severe.
Dintre participanÈ›i, 47% au declarat că au avut infecÈ›ie COVID-19, iar omnivorii au raportat o incidență semnificativ mai mare a COVID-19 (52%) comparativ cu grupurile pe bază de plante (40%). Nu a existat o diferență semnificativă în durata simptomelor între grupuri.
După ajustarea pentru factori influenÈ›i, cum ar fi greutatea, condiÈ›iile medicale preexistente È™i nivelurile de activitate fizică, nu a existat o diferență generală în severitatea simptomelor între omnivori È™i grupurile cu dietă pe bază de plante. TotuÈ™i, cei care urmau o dietă predominant pe bază de plante sau vegetariană/vegană aveau cu 39% mai puÈ›ine È™anse de a se infecta decât omnivorii.
Cercetătorii sugerează că dietele pe bază de plante pot oferi mai mulÈ›i nutrienÈ›i care stimulează sistemul imunitar È™i ajută la combaterea infecÈ›iilor virale, datorită conÈ›inutului bogat în antioxidanÈ›i, fitosteroli È™i polifenoli.
Studiul este observațional și, prin urmare, nu poate stabili factori cauzali. De asemenea, cercetătorii recunosc că studiul s-a bazat pe amintirea personală și evaluarea subiectivă, ambele predispuse la erori.
În concluzie, cercetătorii recomandă practicarea dietelor pe bază de plante sau a modelelor alimentare vegetariene, adăugând la dovezile existente care sugerează că dieta poate avea un rol în susceptibilitatea la infecÈ›ia cu COVID-19. Shane McAuliffe, de la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, subliniază că acesta este un domeniu de cercetare care necesită investigaÈ›ii mai riguroase È™i de înaltă calitate înainte de a se putea trage concluzii ferme despre legătura dintre modelele dietetice specifice È™i riscul de infecÈ›ie cu COVID-19.
sursa: News Medical
Data actualizare: 11-01-2024 | creare: 11-01-2024 | Vizite: 394
Bibliografie
Plant-based diets pack an antiviral punch against COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20240109/Plant-based-diets-pack-an-antiviral-punch-against-COVID-19.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Sărbătorile vă afectează greutatea? Cântarul nu vă spune chiar totul
- Orele meselor ar putea fi la fel de importante ca și alimentele consumate
- Compoziția fenolică, capacitatea antioxidantă și alte proprietăți funcționale ale smochinelor
- Noi descoperiri despre absorbția colesterolului din alimente ar putea duce la crearea de noi medicamente
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni