Eritritolul crește riscul de evenimente cardiovasculare (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia
![Eritritolul crește riscul de evenimente cardiovasculare (studiu)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47795.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a inclus 20 de voluntari sănătoși care au consumat doze de eritritol echivalente cu cantitățile găsite în băuturi și alimente „fără zahăr”, cum ar fi sucurile sau brioșele dietetice. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a formării cheagurilor de sânge după consumul de eritritol, dar nu și după consumul de glucoză.
Aceste descoperiri vin în contextul în care eritritolul este clasificat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ca fiind GRAS („generally recognized as safe” - general recunoscut ca sigur), permitând utilizarea sa fără restricții în produsele alimentare. Totuși, studiile recente sugerează că siguranța eritritolului ar putea necesita reevaluare, dată fiind posibilitatea efectelor adverse pe termen lung, în special pentru persoanele cu risc ridicat de evenimente trombotice.
Cercetările anterioare ale echipei din Cleveland Clinic au arătat că pacienții cardiaci cu niveluri ridicate de eritritol în sânge au avut o probabilitate dublă de a suferi un eveniment cardiac major în următorii trei ani. Studiul curent consolidează aceste constatări și subliniază necesitatea unor studii clinice pe termen lung pentru a evalua în mod adecvat siguranța cardiovasculară a eritritolului și a altor substituenți de zahăr.
Dr. Stanley Hazen, conducătorul studiului, recomandă prudență în utilizarea eritritolului și a altor alcooli de zahăr, mai ales pentru persoanele cu risc ridicat de boli cardiovasculare, diabet sau sindrom metabolic. Evidențiind necesitatea unor alegeri alimentare conștiente, Dr. Hazen sugerează că ocazional, consumul de produse îndulcite natural, în cantități mici, ar putea fi o opțiune mai sigură decât consumul frecvent de alimente și băuturi îndulcite cu eritritol și alți îndulcitori artificiali. Această cercetare face parte dintr-un efort mai larg al echipei de a identifica factorii care contribuie la riscul cardiovascular rezidual.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-08-2024 | creare: 12-08-2024 | Vizite: 161
Bibliografie
Consuming foods with erythritol increases risk of cardiovascular events, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240808/Consuming-foods-with-erythritol-increases-risk-of-cardiovascular-events-study-shows.aspxImage from Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum