Care este rolul alcoolului în apariția anevrismului de aortă abdominală?

©

Autor:

Care este rolul alcoolului în apariția anevrismului de aortă abdominală?
Potrivit unei analize sistematice publicate în British Journal of Surgery, reducerea cantității de alcool consumate până la maximum 15 – 20 g/zi a fost asociată cu scăderea riscului de anevrism de aortă abdominală, respectiv creșterea riscului odată cu depășirea limitei de alcool.

De asemenea, creșterea riscului a fost mult mai mare în rândul bărbaților, comparativ cu al femeilor atunci când s-au depășit cele 2 unități de alcool/zi recomandate. O unitate de alcool a fost stabilită la 8 g/alcool pur. (1)

Aorta este principala arteră a organismului și pornește de la inimă, străbate toracele și abdomenul, unde se bifurcă, în partea inferioară, în cele două artere iliace, având rolul de a vasculariza abdomenul, pelvisul și membrele inferiore.

Prin anevrismul aortei abdominale înțelegem balonizarea acestui vas de o importanță majoră. Astfel, artera se dilată treptat, evoluând în mod natural spre rupură prin creșterea diametrului vasului. Ruptura de aortă poate fi fatală: dacă anevrismul este descoprit înainte de a se rupe șansele de supraviețuire sunt mai mari de 95%, acestea scăzând dramatic la circa 20% în cazul în care acesta se rupe și se intervine chirurgical, majoritatea pacienților decedând înainte să ajungă la spital. (2)

Principalii factori de risc implicați în apariția anevrismului de aortă abdominală sunt vârsta, sexul masculin și fumatul – însă rolul alcoolului rămâne incert.
În acest scop, meta-analiza reunește rezultatele a 9 studii ample, prospective, ce au implicat 11 cohorte care includ la rândul lor peste 3,500 de cazuri identificate la aproximativ 500,000 de participanți, monitorizați între 5 și 34 de ani.

Conform concluziilor studiului, asocierea nu este una foarte puternică în ceea ce privește rolul alcoolului în reducerea sau majorarea riscului pentru anevrismul de aortă abdominală. Totuși, ghidurile pentru un stil de viață sănătos menționează abstinența pentru reducerea riscului de cancer, respectiv moderația pentru reducerea morbi-mortalității generale. De asemenea, Darren Greenwood, investigatorul principal al studiului afirmă că „pentru a avea o stare de sănătate optimă și o speranță de viață mai lungă, cea mai importantă decizie este renunțarea la fumat.

Relația doză-efect dintre consumul de alcool și anevrismul de aortă abdominală remarcată în studiu este similară cu cea observată în cazul bolilor cardiace ischemice. Despre consumul moderat de alcool și sănătatea cardiovasculară aflați mai multe din articol.

Sursa: News-Medical.Net (3)

Data actualizare: 09-07-2019 | creare: 18-09-2017 | Vizite: 2827
Bibliografie
(1) Meta-analysis of the association between alcohol consumption and abdominal aortic aneurysm, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bjs.10674/full
(2) Abdominal Aortic Aneurysm Prognosis, link: https://www.news-medical.net/health/Abdominal-Aortic-Aneurysm-Prognosis.aspx
(3) New analysis explores role of alcohol in development of abdominal aortic aneurysm, link: https://www.news-medical.net/news/20170911/New-analysis-explores-role-of-alcohol-in-development-of-abdominal-aortic-aneurysm.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecțiile dentare latente pot crește riscul de boli cardiovasculare
  • Pietrele la fiere pot crește cu o cincime riscul apariției bolilor de inimă
  • Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum