Un stil de viață activ crește probabilitatea de a avea o alimentație sănătoasă și de a aborda alte comportamente sănătoase
Autor: Teodorescu Mihai
Rezultatele unui studiu recent au arătat că nu numai activitatea fizică persistentă din timpul liber din copilărie până la maturitate, ci È™i o tendință tot mai mare de implicare în activități fizice după copilărie sau adolescență, se asociază cu alte comportamente legate de sănătate la vârsta adultă.
Adoptarea unui stil de viață general sănătos este importantă din perspectiva sănătății publice. Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Sport È™i ȘtiinÈ›e ale Sănătății de la Universitatea din Jyväskylä a investigat dacă comportamentele legate de sănătate la vârsta adultă diferă în funcÈ›ie de diverse grupuri de activitate fizică în timpul liber, studiate de la copilărie până la vârsta adultă la bărbaÈ›i È™i femei. Comportamentele legate de sănătate supuse investigaÈ›iei au inclus dieta, timpul petrecut pe ecran, fumatul, consumul excesiv de alcool, dificultățile de somn È™i durata somnului.
Nu doar activitate fizică persistentă pe parcursul vieÈ›ii, ci È™i activitatea fizică crescută după copilărie sau adolescență, a fost asociată cu o alimentaÈ›ie sănătoasă la ambele sexe, dar È™i cu mai puÈ›ine dificultăți de somn la femeile de vârstă mijlocie È™i o perioadă mai redusă petrecută folosind dispozitive electronice în timpul liber la bărbaÈ›ii din ce în ce mai activi. Rezultatele au fost încurajatoare, deoarece au sugerat că pentru a fi activ fizic la vârsta adultă nu este necesară întotdeauna iniÈ›ierea unui stil de viață activ fizic deja din copilărie.
„Este important să înÈ›elegem cum pot fi create È™i susÈ›inute comportamente sănătoase pe tot parcursul vieÈ›ii”, declară autorii. În viitor, sunt necesare mai multe cercetări pentru identificarea factorilor care explică de ce anumiÈ›i oameni au reuÈ™it să-È™i crească nivelul de activitate fizică, dar È™i pentru a afla care sunt factorii care explică asocierile dintre comportamentele specifice legate de sănătate È™i dezvoltarea unui program de exerciÈ›ii fizice persistente.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reducerea timpului sedentar s-a dovedit eficientă în prevenirea agravării durerilor de spate
- Expresiile faciale ale copiilor în urma privării de somn pot fi folosite pentru a prezice probleme sociale dezvoltate ulterior în viață
- Noi definiții și comportamente legate de sex observate la generația actuală de adolescenți
- Venitul familiei ca predictor important al sănătății și rezultatelor educaționale în adolescență
- Sportul ca ultima speranța în ameliorarea sau vindecarea creierului??
- Mișcarea fizica ajuta la creier?
- Voi faceți sport/mișcare ?Va ajuta la psihic?
- La ce ajuta miscarea?
- Puteți face sport/mișcare?