Pericolul fructelor de mare la copii

Pericolul fructelor de mare la copii

©

Autor:

Pericolul fructelor de mare la copii
MoluÈ™tele, inclusiv moluÈ™tele, stridiile È™i crustaceele, sunt cunoscute pentru conÈ›inutul lor ridicat de antioxidanÈ›i, proteine ​​și acizi graÈ™i omega-3. Cu toate acestea, pe măsură ce ratele de consum de crustacee au crescut la nivel mondial, la fel a crescut È™i prevalenÈ›a alergiilor la crustacee. O revizuire recentă publicată în Nutrients se concentrează pe epidemiologie, patogeneză, semne È™i simptome clinice, diagnostic È™i management al alergiilor la crustacee, cu un accent special pe copii.
Aproximativ 2,5% din populaÈ›ia lumii este afectată de alergii la crustacee, anumite regiuni, precum Thailanda, Taiwan, Singapore È™i Vietnam, înregistrând rate mai mari. Cercetarea explorează semnele È™i simptomele clinice ale alergiilor la crustacee, remarcându-se că manifestările variază mult între copii È™i adulÈ›i. Copiii prezintă adesea simptome cutanate, în timp ce adulÈ›ii au de obicei simptome orofaringiene. Revizuirea discută, de asemenea, atât reacÈ›iile alergice mediate de IgE, cât È™i cele non-IgE la copii, acest din urmă tip fiind recunoscut mai frecvent. ReacÈ›iile adverse la crustacee pot fi cauzate È™i de contaminarea virală È™i bacteriană, precum È™i de acumularea de alge toxice în crustaceele hrănite cu filtrare.

Diagnosticul È™i gestionarea alergiilor la crustacee sunt subliniate, clinicienii recomandând o abordare treptată care include teste de alergie, cum ar fi testele cutanate (SPT) È™i testele sIgE din sânge. Alte teste de diagnostic, cum ar fi diagnosticul rezolvat pe componente (CRD) È™i testele de activare a bazofilelor (BAT), pot fi utilizate în anumite cazuri. Este evidenÈ›iată importanÈ›a luării în considerare a reactivității încruciÈ™ate È™i a efectuării unei analize alergice pentru diferite tipuri de alergeni de crustacee. Metoda de diagnostic standard de aur este provocarea alimentară orală dublu-orb controlată cu placebo (DBPCFC).

Cercetarea menÈ›ionează, de asemenea, potenÈ›ialul imunoterapiei cu alergeni alimentari (FAI) în îmbunătățirea calității vieÈ›ii persoanelor cu alergii la crustacee, dar notează că sunt necesare mai multe cercetări, în special pentru populaÈ›ia pediatrică. Se încheie prin a sublinia necesitatea unor studii de cohortă la scară largă pentru a valida eficacitatea clinică a imunoterapiilor specifice alergenilor È™i a îmbunătăți acurateÈ›ea diagnosticului, testele in vitro fiind promițătoare în acest sens.

sursa: News Medical
foto: Lesterman / Shutterstock.com

Data actualizare: 14-06-2023 | creare: 14-06-2023 | Vizite: 295
Bibliografie
From delicacy to danger: The rising tide of shellfish allergies in children revealed, link: https://www.news-medical.net/news/20230613/From-delicacy-to-danger-The-rising-tide-of-shellfish-allergies-in-children-revealed.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum