Pasta de dinți pentru copiii mici - riscuri și sfaturi utile

Pasta de dinți pentru copiii mici - riscuri și sfaturi utile

©

Autor:

Periajul dentar la copii este recomandat atunci când primul dinte erupe, încă de la 6 luni, iar prima vizită dentară trebuie să apară cel târziu la vârsta de un an.

Utilizarea pastei de dinÈ›i cu fluor este unul dintre principalii factori responsabili de scăderea prevalenÈ›ei È™i gravității cariilor. Cu toate acestea, ingestia de prea mult fluor poate duce la modificări vizibile detectabile în structura smalÈ›ului, cum ar fi decolorarea sau colorarea dinÈ›ilor la copii.

Fluorul se adaugă la pastele de dinți, deoarece:

  • previne cariile
  • întăreÈ™te smalÈ›ul dinÈ›ilor
  • limitează creÈ™terea bacteriilor orale
  • încetineÈ™te pierderea mineralelor din smalÈ›ul dinÈ›ilor


Există unele dezbateri cu privire la siguranÈ›a fluorului, inclusiv a pastei de dinÈ›i cu fluor, dar American Dental Association recomandă, în continuare, utilizarea pastei de dinÈ›i, atât pentru copii, cât È™i pentru adulÈ›i, atâta timp cât este folosită în mod corect. (1)

Prevenirea cariilor dentare la copii este un procedeu suficient de simplu, bazat pe reducerea consumului de zahăr și periajul dinților cu regularitate.

 

Recomandări

Centers for Disease Control and Prevention recomandă copiilor să înceapă să folosească pasta de dinÈ›i cu fluor la vârsta de doi ani. Copiii cu vârsta mai mică de trei ani ar trebui să folosească pasta de dinÈ›i de mărimea unui bob de orez, iar copiii cu vârsta peste trei ani trebuie să folosească, cel mult o cantitate de pastă de dinÈ›i de mărimea unui bob de mazăre (0,25 g) până la vârsta de È™ase ani, timp în care reflexul de înghiÈ›ire s-a dezvoltat suficient pentru a preveni ingestia accidentală. (2)

De asemenea, este indicat să periezi dinÈ›ii copilului timp de două minute, de câte două ori pe zi È™i să-i determini să scuipe, dar să nu clătească. Noaptea, nu-i lăsa să mănânce sau să bea după periaj, lucru care ar putea interfera cu proprietatea fluorului de a consolida dinÈ›ii peste noapte.

 

Care este cea mai bună variantă de pastă de dinți?

Este important pentru părinÈ›i să cumpere o marcă de pastă de dinÈ›i care are cantitatea potrivită de fluor pentru copilul lor (exprimată în ppmF). CiteÈ™te ingredientele de pe spatele tuburilor de pastă de dinÈ›i. Brandurile pentru copii variază de la 500 ppmF la 1.450 ppmF, în timp ce mărcile pentru adulÈ›i variază de la 1.000 ppmF la 1.450 ppmF.

 

Riscurile pastei de dinți pentru copii

Pe baza unor dovezi puternice oferite de UK Department of Health and the Scottish Intercollegiate Guidelines Network, pentru a obÈ›ine beneficii optime, copiii sub trei ani ar trebui să folosească o pastă de dinÈ›i cu 1.000 ppmF, în timp ce toÈ›i ceilalÈ›i au nevoie de 1.450 ppmF.

Analiza datelor din 2013-2016 a constatat că peste 38% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 È™i 6 ani au folosit mai multă pastă de dinÈ›i decât cea recomandată. În plus, 80% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 È™i 15 ani au început să folosească pasta de dinÈ›i mai târziu decât este recomandat.

 

ReÈ›ine că pasta de dinÈ›i nu este concepută pentru a fi înghiÈ›ită. Dacă copilul tău înghite ocazional mai mult decât o cantitate de mazăre de pastă de dinÈ›i, s-ar putea să întâmpine probleme la stomac, caz în care National Capital Poison Center recomandă consumul lapte sau alte produse lactate, deoarece calciu se leagă de fluor. (3) Atunci când fluorul este ingerat, acesta poate provoca iritaÈ›ii care duc la greață, vărsături È™i diaree.

De asemenea, fluorul poate deteriora smalÈ›ul dinÈ›ilor È™i poate provoca fluoroză dentară, ceea ce determină apariÈ›ia petelor albe pe dinÈ›i. Riscul de deteriorare a dinÈ›ilor depinde de cantitatea de fluor pe care copiii o ingerează È™i perioada în care continuă să facă acest lucru.

Dacă te preocupă conÈ›inutul de fluor din pasta de dinÈ›i a copiilor, există variante fără fluor. În mod similar, acestea ajută la curățarea dinÈ›ilor, dar nu oferă aceeaÈ™i putere de protecÈ›ie împotriva cariilor precum pastă de dinÈ›i cu fluor.

Supravegherea atentă a cantității de fluor folosită de copii îmbunătățeÈ™te beneficiile preventive ale fluorului, reducând în acelaÈ™i timp È™ansa ca aceÈ™tia să ingereze prea mult fluor în perioadele critice de formare a smalÈ›ului dinÈ›ilor.


Data actualizare: 16-10-2019 | creare: 16-10-2019 | Vizite: 1760
Bibliografie
1. Oral Health Topics. Toothpastes. Url: https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/toothpastes
2. Use of Toothpaste and Toothbrushing Patterns Among Children and Adolescents — United States, 2013–2016. Url: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6804a3.htm
3. My Child Ate Toothpaste. Url: https://www.poison.org/articles/2015-dec/toothpaste
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea pe termen lung la fluor a adolescenÈ›ilor poate duce la deficienÈ›e neurologice
  • Cea mai bună pastă de dinÈ›i pentru prevenirea cariilor - fluorul ca ingredient nu se mai află în top
  • Un nivel ridicat de fluor în apa de băut a fost asociat cu deficite cognitive la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum