Copilul nu mănâncă - cauze și sfaturi utile
Autor: Vasiliu Alina
Este obișnuit pentru copii să consume doar cantități mici de mâncare sau să refuze să mănânce.
Copilul nu mănâncă - posibile cauze
Mulți copii își exprimă independența prin mâncare. Așadar, aproape toți copiii pot fi descriși drept mofturoși. Dacă copiilor nu le place mâncarea, nu o vor mânca.
La fel se întâmplă și dacă un copil simte presiunea să mănânce sau simte că, în calitate de părinte, ești nerăbdător în timpul mesei. Dacă îl urmărești în timp ce mănâncă, îi înlocuiești mereu mâncarea de pe farfurie sau încerci să îl hrănești cu lingurița - acestea sunt toate forme de presiune indirectă.
Cercetările au arătat că un motiv pentru care copilul nu mănâncă este pentru că nu îl implici în cumpărături, pregătirea și servirea mesei. (1) Și chiar dacă părinții ar trebui să fie, în cele din urmă, responsabili de ceea ce se gătește, copiii vor simți că au control asupra meselor lor.
După vârsta de doi ani, procesul de creștere se stabilizează, ceea ce înseamnă că cei mici nu mai sunt la fel de flămânzi. (2) Trebuie să acorzi atenție dietei acestora și să te asiguri că au mese regulate.
Permițându-le copiilor să se uite la televizor sau să se joace cu jucării la masă este o rețetă pentru distragerea atenției. În ambele cazuri, riscul este ca cei mici să-și concentreze atenția pe alte lucruri și să nu acorde atenție la ceea ce mănâncă. Astfel, există riscul ca aceștia să mănânce mai mult decât simt nevoia.
Un alt motiv pentru care copilul nu mănâncă apare atunci când îi oferi porții prea mari de mâncare. De asemenea, atunci când copilul tău este bolnav, tinde să mănânce mai puțin. (3) În general, boala este pe termen scurt și nu este o îngrijorare, deoarece pofta de mâncare tinde să reapară atunci când cel mic începe să se simtă mai bine.
O altă explicație pentru reducerea apetitului la copii o reprezintă consumul de prea multe gustări, motiv pentru care are un apetit scăzut la mese.
Cauze medicale
- Probleme ale intestinului - cum ar fi constipația sau intestinul iritabil.
- Infecții - cum ar fi gastroenterita (care provoacă vărsături și diaree) sau infecții ale urinei.
- Esofagita eozinofilică: Această afecțiune este cauzată de acumularea unui anumit tip de celule ale sistemului imunitar în esofagul copilului (cauzată de alergii / sensibilități alimentare sau reflux de acid). Esofagita eozinofilică poate determina umflarea gâtul, astfel încât este dureros să mănânci.
- Anorexia nervoasă sau alte tulburări alimentare: Deși majoritatea oamenilor consideră că aceasta este o problemă care privește, mai ales adolescenții, anorexia nervoasă a fost identificată la copii de la 6 sau 7 ani.
- Alergii, intoleranțe sau intoxicații alimentare. În acest caz, copiii pot avea mai multe restricții alimentare. (4)
Copilul nu mănâncă - Sfaturi
- Nu poți forța copilul să mănânce. Cu toate acestea, poți oferi alimente nutritive, poți stabili obiceiuri alimentare sănătoase și un program pentru mesele din cursul zilei.
- Servește cantitatea potrivită. Pentru fiecare an pe care îl are copilul tău, oferă-i o lingură de mâncare. Spre exemplu, dacă are 3 ani, servește 3 linguri din fiecare aliment. Porțiile mici îi oferă șansa de a cere mai mult.
- Fii răbdător. Oferă alimente noi, pentru a diversifica dieta. Este posibil să fie necesar să oferi un aliment de 10 până la 15 ori înainte ca cel mic să fie de acord să îl încerce.
- Lasă-l să te ajute. Implică-l pe cel mic în cumpărături, apoi găsește un mod prin care acesta poate ajuta la pregătirea mesei. Aceste obiceiuri îl vor încuraja să mănânce mai mult.
- Fă lucrurile distractive. Taie mâncarea folosind forme de prăjituri și servește-o într-un mod creativ.
- Fii un bun exemplu. Dacă copilul tău vede că mănânci o varietate de alimente sănătoase, acesta va fi mai predispus să le încerce.
- Stabilește o rutină. Copiilor le place când lucrurile au o rutină. Stabilește ore regulate pentru mesele zilei sau hotărăște un loc pentru fiecare la masă.
- Fă-ți timp pentru a mânca și a petrece timp cu familia. Nu lăsa copilul să se joace cu jucării sau dispozitive electronice la masă. Nu-i lăsa să citească o carte sau să se uite la televizor. Explică-i copilului importanța meselor în familie.
- Nu negocia. Este bine să-i încurajați pe copii să „încerce o mușcătură”, dar nu negocia. Pregătește și servește mese sănătoase și lăsați-i să decidă ce să mănânce.
- Copiii ar trebui să înceapă să încerce să folosească furculița sau lingura până la 15-18 luni. Încurajează-i să se hrănească singur, dar asigură-te că mănâncă suficient.
- Nu oferi un desert pe post de recompensă: Ar putea trasmite mesajul că desertul este cel mai bun aliment, care este asociat de copil cu sentimente pozitive, ceea ce ar putea crește predispoziția pentru dulciuri.
Dacă copiii nu vor să mănânce la o masă
Mulți copii trebuie să mănânce des - de șase ori pe zi, inclusiv trei mese și două sau trei gustări. Ține cont de acest lucru, pe măsură ce stabilești un program. Însă, ia în considerare că planul tău alimentar nu va include numeroasele ocazii în care copii reușesc să mănânce și alte gustări.
Dacă copilului nu-i este foame, nu forța o masă sau o gustare. De asemenea, nu obliga copilul să mănânce anumite alimente sau să-și golească farfuria. În acest mod, copilul va asocia masa cu anxietatea și frustrarea sau ar putea să nu mai fie sensibil la propriile senzații de foame și de sațietate.
Așadar, le poți permite să nu mănânce la o masă, deoarece aceștia răspund la propriile semnale de foame, o abilitate vitală atunci când vine vorba de menținerea unei greutăți sănătoase.
Evită mâncarea nesănătoasă
Copiii trebuie să mănânce sănătos pentru a obține nutrienții de care au nevoie organismele lor în creștere. Bomboanele, chipsurile de cartofi și alte alimente cu un conținut scăzut de nutrienți nu ar trebui să facă parte din dieta lor. De asemenea, preferințele alimentare sunt stabilite la începutul vieții, așa că nu pierde oportunitatea de a inocula copilului preferința pentru alimente hrănitoare.
Dacă copilul tău cere bomboane, nu ceda rugăminților lui. În schimb, oferă-i două alternative de gustări sănătoase din care să aleagă.
2. Toddler not eating? Ideas and tips. Url: https://raisingchildren.net.au/toddlers/nutrition-fitness/common-concerns/toddler-not-eating
3. Toddlers at the Table: Avoiding Power Struggles. Url: https://kidshealth.org/en/parents/toddler-meals.html
4. Abdominal pain. Url: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Abdominal_pain/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bebe 3 luni nu mananca
- Bebe 2 luni nu mănâncă
- Bebelusul meu de 2 luni jumate refuza formula de lapte
- Bebelus nu mananca
- Bebeluș de 1luna jumatate, nu vrea să mănânce.
- Alimentatie sugar 9 luni
- Bebe 11 luni, nu bea lapte