Analiza compoziției nutriționale a alternativelor de carne gata de utilizare în Belgia
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu a analizat tranziția crescută a consumatorilor belgieni către alternativele vegetariene și vegane la carne, pe fondul preocupărilor ecologice, etice și de sănătate. Acesta evidențiază că un număr tot mai mare de belgieni alege să includă alimente vegetariene în dietă cel puțin o dată pe săptămână, reflectând o scădere graduală a consumului zilnic de carne și pește.
Impactul producției de alimente pe bază de carne asupra mediului este semnificativ, contribuind cu aproximativ 25% la emisiile globale de gaze cu efect de seră, defrișări și consum ridicat de terenuri și apă. Studiile subliniază beneficiile unei diete bazate pe plante, care include reducerea riscului de boli cronice non-comunicabile precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, bolile renale cronice și anumite tipuri de cancer.
În ciuda promovării dietelor bazate pe plante prin programe naționale și internaționale, schimbarea comportamentelor alimentare rămâne o provocare, influențată de tradiții culinare, preferințe gustative, neofobia alimentară și credințe religioase. Deși leguminoasele sunt acceptate ca principala sursă de proteine alternative, insectele și carnea cultivată în laborator sunt mai puțin populare.
Studiul analizat a evaluat compoziția nutrițională a alternativelor comerciale la carne disponibile pe piața belgiană, comparându-le cu produsele din carne reală în ceea ce privește profilul macro- și micronutrientilor. A fost dezvoltată o bază de date cu alternativele la carne pregătite pentru consum imediat, vândute în supermarketurile belgiene, cuprinzând compoziția nutrițională și prețul acestora.
Rezultatele studiului arată că, deși alternativele vegetariene la carne, cum ar fi carnea tocată vegetală și baconul vegan, au adesea o compoziție nutrițională favorabilă, cu un conținut mai mare de fibre și mai scăzut de grăsimi saturate, alte produse, cum ar fi burgerii de leguminoase sau burgerii de nuci, prezintă un conținut proteic mai scăzut și sunt bogate în grăsimi totale. Îmbogățirea cu fier și vitamina B12 crește valoarea nutrițională a acestor alternative.
În concluzie, studiul sugerează că diferitele tipuri de proteine vegetale oferă beneficii substanțiale pentru sănătate și pot contribui la reducerea riscului de comorbidități. Acesta subliniază importanța evaluării continue a calității nutriționale a alimentelor pe măsură ce alternativele la carne devin mai populare.
sursa: News Medical
Impactul producției de alimente pe bază de carne asupra mediului este semnificativ, contribuind cu aproximativ 25% la emisiile globale de gaze cu efect de seră, defrișări și consum ridicat de terenuri și apă. Studiile subliniază beneficiile unei diete bazate pe plante, care include reducerea riscului de boli cronice non-comunicabile precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, bolile renale cronice și anumite tipuri de cancer.
În ciuda promovării dietelor bazate pe plante prin programe naționale și internaționale, schimbarea comportamentelor alimentare rămâne o provocare, influențată de tradiții culinare, preferințe gustative, neofobia alimentară și credințe religioase. Deși leguminoasele sunt acceptate ca principala sursă de proteine alternative, insectele și carnea cultivată în laborator sunt mai puțin populare.
Studiul analizat a evaluat compoziția nutrițională a alternativelor comerciale la carne disponibile pe piața belgiană, comparându-le cu produsele din carne reală în ceea ce privește profilul macro- și micronutrientilor. A fost dezvoltată o bază de date cu alternativele la carne pregătite pentru consum imediat, vândute în supermarketurile belgiene, cuprinzând compoziția nutrițională și prețul acestora.
Rezultatele studiului arată că, deși alternativele vegetariene la carne, cum ar fi carnea tocată vegetală și baconul vegan, au adesea o compoziție nutrițională favorabilă, cu un conținut mai mare de fibre și mai scăzut de grăsimi saturate, alte produse, cum ar fi burgerii de leguminoase sau burgerii de nuci, prezintă un conținut proteic mai scăzut și sunt bogate în grăsimi totale. Îmbogățirea cu fier și vitamina B12 crește valoarea nutrițională a acestor alternative.
În concluzie, studiul sugerează că diferitele tipuri de proteine vegetale oferă beneficii substanțiale pentru sănătate și pot contribui la reducerea riscului de comorbidități. Acesta subliniază importanța evaluării continue a calității nutriționale a alimentelor pe măsură ce alternativele la carne devin mai populare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-06-2024 | creare: 04-06-2024 | Vizite: 188
Bibliografie
The nutritional value of ready-to-use meat alternatives in Belgium, link: https://www.news-medical.net/news/20240531/The-nutritional-value-of-ready-to-use-meat-alternatives-in-Belgium.aspxImage by Engin Akyurt on Pexels
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta ce poate fi de ajutor în tratamentul migrenelor
- Alegerile alimentare ale taților au efecte de lungă durată asupra sănătății copiilor
- Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală
- Dieta occidentală bogată în grăsimi poate cauza dureri cronice, potrivit unui nou studiu
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni