Oamenii se așteaptă ca inteligența artificială să fie demnă de încredere

©

Autor:

Oamenii se așteaptă ca inteligența artificială să fie demnă de încredere

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Institutul Ludwig Maximilians din Munchen relevă faptul că oamenii sunt dispuși să coopereze și să facă compromisuri în relația cu inteligența artificială. Studiul publicat în revista iScience a constatat că, la prima întâlnire, oamenii au același nivel de încredere față de inteligența artificială ca și pentru om.
Folosind metode din teoria jocurilor comportamentale, o echipă internațională de cercetători de la Institutul Ludwig Maximilians din Munchen, împreună cu cercetători de la Universitatea din Londra, au efectuat studii online la scară largă pentru a vedea dacă oamenii s-ar comporta la fel de cooperativ cu sistemele de inteligență artificială, ca și cu alți oameni. Deși studiul demonstrează faptul că nivelul de încredere în AI este unul crescut, studiul identifică, de asemenea, o lipsă de dorință de a face compromisuri cu mașinile ca o nouă provocare pentru viitorul interacțiunilor om-AI. Oamenii sunt mult mai puțin pregătiți să răspundă la AI și, în schimb, exploatează bunăvoința ei în beneficiul lor.

„Am pus oamenii în pielea cuiva care interacționează cu un agent artificial pentru prima dată, așa cum s-ar putea întâmpla, de exemplu, în trafic”, explică primul autor al studiului, dr. Jurgis Karpus, filosof la Institutul Ludwig Maximilians. „Am modelat diferite tipuri de întâlniri sociale și am găsit un model consistent. Oamenii se așteptau ca agenții artificiali să coopereze la fel ca și semenii noștri. Cu toate acestea, nu au fost la fel de binevoitori și au exploatat AI mai mult decât oamenii.”

 

Descoperirile au fost reproduse în nouă experimente ce au inclus aproape 2. 000 de participanți umani. Fiecare experiment a examinat diferite tipuri de interacțiuni sociale și a permis omului să decidă dacă cooperează sau acționează egoist. În unul dintre jocuri, ce implica încrederea oamenilor în celelalte personale, oamenii au îmbrățișat riscul atât cu ceilalți oameni cât și cu AI, însă au trădat mai des încrederea AI, pentru a câștiga jocul.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-06-2021 | creare: 22-06-2021 | Vizite: 368
Bibliografie
Humans are ready to take advantage of benevolent AI, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210610135534.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificială realizează forme în mod independent
  • Ar putea un calculator să prezică riscul de demență?
  • Inteligenţa artificială prezice cu acurateţe cine va avea demenţă în următorii 2 ani
  •