Educația ne poate feri de demență, mai ales la maturitate
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu condus de cercetătorii japonezi de la Universitatea Tohoku din Sendai a stdiat asocierea dintre participarea la clase de educație pentru adulți și declinul cognitiv și riscul de demență la vârstnici, folosind date din cohorta UK Biobank între 2006 și 2010. Au fost incluse datele a 502.505 participanți.
Participarea la clasele de educație pentru adulți a fost evaluată printr-o întrebare specifică. Au fost luate în considerare variabile precum gen, vârstă, statut socio-economic, nivel de educație, venit, BMI, fumat, alcool, presiune sanguină etc. Pentru analizele statistice s-au utilizat modele ANCOVA și Cox proportional hazard.
Rezultatele studiului subliniază importanța educației continue pentru adulți ca mijloc de prevenire a declinului cognitiv și a demenței. Aceste descoperiri pot fi folosite pentru a ghida politicile publice și intervențiile în domeniul sănătății pentru a promova o îmbătrânire sănătoasă.
Participarea la clasele de educație pentru adulți a fost evaluată printr-o întrebare specifică. Au fost luate în considerare variabile precum gen, vârstă, statut socio-economic, nivel de educație, venit, BMI, fumat, alcool, presiune sanguină etc. Pentru analizele statistice s-au utilizat modele ANCOVA și Cox proportional hazard.
Rezultate
- Declinul cognitiv: Participarea la clasele de educație pentru adulți a fost asociată cu o retenție mai mare a scorului de inteligență fluidă.
- Risc de demență: Subiecții care au participat la clasele de educație pentru adulți au prezentat un risc semnificativ mai mic de demență la 5 ani distanță, comparativ cu cei care nu au participat.
- Analize de sensibilitate: Analizele de sensibilitate au confirmat rezultatele principale.
Concluzie
Participarea la clasele de educație pentru adulți precede o retenție mai mare a inteligenței fluide și un risc mai mic de a dezvolta demență după 5 ani. Această asociere nu s-a schimbat după ajustarea pentru funcția cognitivă la bază sau predispoziția genetică la demență. Prin urmare, participarea la astfel de clase ar putea reduce riscul de a dezvolta demență.Rezultatele studiului subliniază importanța educației continue pentru adulți ca mijloc de prevenire a declinului cognitiv și a demenței. Aceste descoperiri pot fi folosite pentru a ghida politicile publice și intervențiile în domeniul sănătății pentru a promova o îmbătrânire sănătoasă.
- sursa: News Medical
- foto: Frontiers
Data actualizare: 25-08-2023 | creare: 25-08-2023 | Vizite: 292
Bibliografie
Taking adult education classes may help prevent dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20230823/Taking-adult-education-classes-may-help-prevent-dementia.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Postul intermitent reduce inflamația cerebrală și declinul cognitiv legate de obezitate
- Schimbările climatice pot prelungi perioada de apariție a unor boli infecțioase
- Urmărirea programelor TV ori statul pe telefon, o problemă reală pentru părinții cu mai mulți copii
- Viermii paraziți ar putea preveni afecțiunile asociate îmbătrânirii? Un studiu recent susține această ipoteză
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni