Oamenii s-ar putea să nu-și dorească ajutor pentru a-și respecta deciziile cu privire la un stil de viață mai bun

©

Autor:

Oamenii s-ar putea să nu-și dorească ajutor pentru a-și respecta deciziile cu privire la un stil de viață mai bun
Odată cu începutul unui nou an, mulți oameni decid să mențină un stil de viață sănătos, de exemplu prin abordarea unei diete sănătoase sau prin efectuarea de exerciții fizice. De cele mai multe ori, noile rezoluții nu pot fi menținute pe termen lung. Oamenii de știință interpretează frecvent un astfel de comportament ca o dovadă a unui conflict între două „personalități” ale unei persoane.
Un nou studiu a investigat cât de mult se identifică oamenii cu un tip de personalitate bazată pe autocontrol și una care răspunde tentațiilor de moment.

Studiul, desfășurat printr-un sondaj online, a implicat 240 de participanți. Fiecare participant a fost rugat să-și amintească și să scrie despre un anumit tip de episod anterior din viața lor. Pentru unii, aceasta a fost o masă memorabilă în timp căreia le-a plăcut în mod deosebit mâncarea, în timp ce, pentru alții, a fost un efort pe care l-au făcut, care a fost bun pentru sănătatea lor și care le-a produs un sentiment de mulțumire.

Participanților li s-a cerut apoi să spună cât de bine s-au recunoscut în diferite declarații. Acestea au inclus dorințe pentru mai mult autocontrol (de exemplu, „Mi-aș dori să fac mai mult exerciții fizice”), regret pentru lipsurile de autocontrol („După ce am comandat deserturi în restaurante, adesea simt regret”) și aprobarea autocontrolului ca o strategie de viață („În viață e important să poți rezista tentației”).

Un număr egal de afirmații exprimau dorințe pentru mai puțin autocontrol (de exemplu, „Mi-aș dori să existe mai puțină presiune socială pentru a face exerciții fizice”), regret că am exercitat autocontrolul („După ce am comandat un preparat sănătos, adesea mi-aș fi dorit să fi ales ceva mai gustos”) și aprobarea spontaneității („A avea gustări ocazionale este o sursă importantă de fericire pentru mine, chiar dacă sunt dăunătoare pentru sănătatea mea”).

În general, respondenții s-au recunoscut aproape la fel de des în declarațiile care favorizează spontaneitatea ca și în cele care favorizază autocontrolul. Răspunzând la afirmațiile despre ceea ce era important în viață, majoritatea participanților au susținut într-o măsură egală importanța unor planuri pe termen lung, cât și ale unor plăceri mici, ocazionale.

sursa: Science Daily
foto: Universities of East Anglia

Data actualizare: 02-02-2022 | creare: 02-02-2022 | Vizite: 499
Bibliografie
To keep or not to keep those New Year’s resolutions?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220131083842.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: