Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive

Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive

©

Autor:

Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive
Studiul condus de cercetătorii de la University College London (UCL) propune o perspectivă nouă asupra relaÈ›iei dintre calitatea somnului È™i simptomele depresive, argumentând că relaÈ›ia este mai complexă decât se credea anterior. Publicată în revista Translational Psychiatry, cercetarea a analizat date de la 7.146 de persoane cu o vârstă medie de 65 de ani, recrutate în cadrul English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).
Autorul principal, Odessa S. Hamilton de la UCL Institute of Epidemiology & Health Care, subliniază o dilemă „oul sau găina” între durata suboptimală a somnului È™i depresie. Cu ajutorul susceptibilității genetice la boală, echipa de cercetare a concluzionat că somnul insuficient este mai degrabă un precursor al simptomelor depresive decât invers.

Datele studiului sugerează că persoanele cu o predispoziÈ›ie genetică puternică la somn scurt (mai puÈ›in de cinci ore pe noapte) sunt mai susceptibile să dezvolte simptome depresive într-o perioadă de 4-12 ani. Interesant este că predispoziÈ›ia genetică la depresie nu a crescut probabilitatea de a avea un somn scurt.

Pentru a evalua tăria predispoziÈ›iei genetice, cercetătorii au folosit informaÈ›ii din studii anterioare asociaÈ›ioniste la nivelul genomului, care au identificat mii de variante genetice asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta depresie È™i un somn scurt sau lung. Ei au efectuat È™i analize separate pentru a investiga robusteÈ›ea rezultatelor lor, examinând È™i asociaÈ›ii non-genetice între simptomele depresive È™i durata somnului.

Cercetarea a dezvăluit că persoanele care dorm cinci ore sau mai puțin sunt de 2,5 ori mai susceptibile de a dezvolta simptome depresive. Persoanele cu simptome depresive sunt cu o treime mai susceptibile să sufere de somn scurt. Rezultatele au fost ajustate pentru o serie de factori precum educația, bogăția, fumatul, activitatea fizică și bolile cronice.

Studiul a observat È™i o legătură între durata somnului lung (peste nouă ore) È™i dezvoltarea simptomelor depresive. Persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte sunt cu 1,5 ori mai susceptibile să dezvolte simptome depresive comparativ cu cele care dorm în medie È™apte ore.

În ceea ce priveÈ™te ereditatea, cercetările anterioare pe gemeni au sugerat că depresia este aproximativ 35% moÈ™tenită È™i diferenÈ›ele genetice reprezintă 40% din variaÈ›ia duratei somnului.

În concluzie, studiul pune bazele pentru investigaÈ›ii viitoare legate de intersecÈ›ia dintre genetica, somn È™i simptomele depresive, evidenÈ›iind necesitatea unei înÈ›elegeri mai bune a mecanismelor care leagă aceste aspecte, mai ales în contextul îmbătrânirii populaÈ›iei la nivel global.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 610
Bibliografie
Consistent lack of sleep may raise the risk of developing depressive symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Consistent-lack-of-sleep-may-raise-the-risk-of-developing-depressive-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Programul de somn al oamenilor este mai scurt între 30 È™i 50 de ani: persoanele din România dorm în medie cu 20-40 minute mai mult decât media
  • Privarea de somn influenÈ›ează negativ calitatea vieÈ›ii copiilor
  • Locuitorii din suburbii au un risc de depresie mai mare decât cei din ​​centrele oraÈ™elor, arată o nouă cercetare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum