O terapie de editare genetică are potențialul de a îmbunătăți semnificativ viețile persoanelor cu angioedem ereditar

©

Autor:

O terapie de editare genetică are potențialul de a îmbunătăți semnificativ viețile persoanelor cu angioedem ereditar
În cadrul unui studiu inovator axat pe angioedemul ereditar, o boală genetică rară care provoacă atacuri severe și imprevizibile de umflare, s-a evaluat eficacitatea NTLA-2002, o terapie de editare genetică in vivo bazată pe tehnologia CRISPR-Cas9. NTLA-2002 vizează gena KLKB1, cu scopul de a controla pe viață atacurile de angioedem după o singură doză. Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Centrul Medical Universitar din Amsterdam și Spitalele Universitare Cambridge au tratat cu succes mai mult de zece pacienți, cu rezultate intermediare publicate recent într-un jurnal de specialitate.
În această porțiune de escaladare a dozei din faza 1 a unui studiu combinat de faza 1-2, pacienții adulți cu angioedem ereditar au primit NTLA-2002 în doze unice de 25 mg, 50 mg sau 75 mg. Principalele puncte de evaluare au inclus siguranța și profilul efectelor secundare ale terapiei NTLA-2002, împreună cu farmacocinetica, farmacodinamica și eficacitatea clinică, măsurată pe baza crizelor de angioedem confirmate de investigatori.

Rezultatele au arătat că, la toate nivelurile de doză, cele mai comune evenimente adverse au fost reacțiile legate de infuzie și oboseala. Nu s-au observat efecte toxice limitative de doză, evenimente adverse grave sau modificări laboratoristice clinic importante. S-au observat reduceri dependente de doză ale nivelului total de kallikrein plasmatic, cu o schimbare procentuală medie de -67% în grupul de 25 mg, -84% în grupul de 50 mg și -95% în grupul de 75 mg. Schimbarea procentuală medie a numărului de atacuri de angioedem pe lună între baza de plecare și săptămânile 1-16 (perioada principală de observație) a fost de -91% în grupul de 25 mg, -97% în grupul de 50 mg și -80% în grupul de 75 mg. În rândul tuturor pacienților, schimbarea procentuală medie a numărului de atacuri de angioedem pe lună de la baza de plecare până la ultima evaluare a fost de -95%.

Această cercetare preliminară sugerează că o singură doză de NTLA-2002 poate conduce la reduceri robuste, dependente de doză și durabile ale nivelurilor de kallikrein plasmatic total, fără observarea unor evenimente adverse severe. În analizele exploratorii, s-au observat reduceri ale numărului de atacuri de angioedem pe lună la toate nivelurile de doză.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-02-2024 | creare: 05-02-2024 | Vizite: 361
Bibliografie
Gene-editing offers hope for people with hereditary disorder, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240202115141.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Enzimele de editare genică observate în acțiune prin imagistică 3D
  • Studiul reparării ADN-ului crește perspectivele pentru tehnologia de editare a genelor
  • Editarea genelor cu CRISPR devine mai sigură, după reproiectarea proteinei Cas9
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum