Consumul de ceai poate duce la modificări epigenetice la femei
©
Autor: Costin Oana
Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala (Suedia) în colaborare cu grupuri de cercetători din Europa, a arătat că un consum de ceai de către femei a dus la modificări epigenetice la nivelul genelor despre care se cunoaște că ar interacționa cu cancerul și metabolismul estrogenului.
Modificările epigenetice se referă la schimbările chimice care au loc la nivelul genelor, acestea putând fi determinate de factorii de mediu și de cei care țin de stilul nostru de viață (fumatul, alimentația, expunerea la substanțe chimice).
În cadrul cercetării, autorii au dorit să investigheze în ce măsură ceaiul și cafeaua produc astfel de modificări la consumatori, pentru că studii anterioare sugeraseră că ambele tipuri de băuturi ar fi implicate în influențarea riscului de boală, prin stoparea evoluției tumorii, scăderea inflamației și influențarea metabolismului estrogenului, procese care pot fi mediate de modificările epigenetice.
Cercetătorii au observat modificări epigenetice doar în cazul femeilor care consumau ceai, în special la nivelul genelor implicate în cancer sau metabolismul estrogenului, dar nu și la bărbați. O explicație ar putea fi că aceștia nu consumă la fel de mult ceai precum femeile, fapt care a permis identificarea acestei asocieri în cazul femeilor. În ceea ce privește consumul de cafea, nu s-a identificat nicio asociere cu modificărle epigenetice.
Rezultatele studiului nu arată dacă este benefic sau nu să consumăm ceai în acest context, de aceea e nevoie de studii suplimentare, mai ales pentru o mai bună înțelegere a acestor modificări epigenetice.
Studiul a fost publicat în jurnalul medical Human Molecular Genetics.
Sursa: Science Daily
Modificările epigenetice se referă la schimbările chimice care au loc la nivelul genelor, acestea putând fi determinate de factorii de mediu și de cei care țin de stilul nostru de viață (fumatul, alimentația, expunerea la substanțe chimice).
În cadrul cercetării, autorii au dorit să investigheze în ce măsură ceaiul și cafeaua produc astfel de modificări la consumatori, pentru că studii anterioare sugeraseră că ambele tipuri de băuturi ar fi implicate în influențarea riscului de boală, prin stoparea evoluției tumorii, scăderea inflamației și influențarea metabolismului estrogenului, procese care pot fi mediate de modificările epigenetice.
Cercetătorii au observat modificări epigenetice doar în cazul femeilor care consumau ceai, în special la nivelul genelor implicate în cancer sau metabolismul estrogenului, dar nu și la bărbați. O explicație ar putea fi că aceștia nu consumă la fel de mult ceai precum femeile, fapt care a permis identificarea acestei asocieri în cazul femeilor. În ceea ce privește consumul de cafea, nu s-a identificat nicio asociere cu modificărle epigenetice.
Rezultatele studiului nu arată dacă este benefic sau nu să consumăm ceai în acest context, de aceea e nevoie de studii suplimentare, mai ales pentru o mai bună înțelegere a acestor modificări epigenetice.
Studiul a fost publicat în jurnalul medical Human Molecular Genetics.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-06-2017 | creare: 21-06-2017 | Vizite: 1649
Bibliografie
Tea consumption leads to epigenetic changes in women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170531092458.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum