Tendința spre singurătate – moștenită genetic?

Tendința spre singurătate – moștenită genetic?

©

Autor:

Tendința spre singurătate – moștenită genetic?

Singurătatea este un factor de risc pentru sănătate (mentală și fizică), fiind asociată cu un risc de moarte prematură.


Pentru a o înÈ›elege mai bine È™i a vedea care sunt categoriile la risc, o echipă de cercetători de la University of California San Diego School of Medicine a realizat un studiu privind singurătatea ca trăsătură genetică, nu ca o stare temporară.


Studii anterioare au mai vizat moÈ™tenirea genetică a singurătății, pe copii, adulÈ›i È™i gemeni, sugerând că singurătatea este determinată de gene în proporÈ›ie de 37-55% È™i că genele legate de neurotransmițători precum dopamina È™i serotonina ar fi implicate în mecanismul singurătății. Însă aceste studii au fost realizate pe eÈ™antioane mici.


În schimb, autorii cercetării de față au analizat informaÈ›iile genetice È™i despre sănătate a 10 760 de persoane cu vârsta de minimum 50 de ani. Aceste date au provenit de la un studiu longitudinal amplu privind sănătatea, pensionarea È™i îmbătrânirea, finanÈ›at de National Institute on Aging at the National Institutes of Health. Trei dintre întrebări vizau È™i singurătatea:

  • Cât de des simÈ›iÈ›i că vă lipseÈ™te compania?
  • Cât de des vă simÈ›iÈ›i lăsat pe dinafară?
  • Cât de des vă simÈ›iÈ›i izolat de ceilalÈ›i?


Pe lângă acestea, s-au avut în vedere informaÈ›iile privind genul, vârsta È™i statutul marital.


Autorii au observat că singurătatea (văzută ca tendinÈ›a unei persoane de a se simÈ›i singură pe parcursul vieÈ›ii) este determinată genetic într-o mai mică măsură decât au estimat studiile anterioare, doar 14-27% comparativ cu 37-55%. DiferenÈ›a ar putea fi explicată de metoda folosită în cercetarea de față, care captează doar variaÈ›iile genetice comune, nu È™i cele rare.


Printre concluziile studiului este inclus È™i faptul că în timp ce sentimentul de singurătate este parÈ›ial moÈ™tenit genetic, mediul joacă un rol mult mai important, iar riscul de singurătate este asociat cu simptome nevrotice È™i depresive.


Autorii consideră că la fel cum durerea fizică este un semnal din partea organismului privind potenÈ›iale afecÈ›iuni, care ne motivează să ne îngrijim corpul, È™i singurătatea (stimulată de discrepanÈ›a dintre preferinÈ›ele individului È™i relaÈ›iile lui sociale) face parte din sistemul biologic de avertizare care ne semnalează posibilele pericolele din punct de vedere social.


Cercetătorii lucrează acum la identificarea unui predictor genetic pentru singurătate.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 06-11-2022 | creare: 21-09-2016 | Vizite: 1753
Bibliografie
Do these genes make me lonely? Study finds loneliness is a heritable trait, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-genes-lonely-loneliness-heritable-trait.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate creÈ™te riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea creÈ™te riscul de tulburări mentale
  • Singurătatea, la fel de periculoasă ca obezitatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum