Tendința spre singurătate – moștenită genetic?
Autor: Costin Oana
Singurătatea este un factor de risc pentru sănătate (mentală și fizică), fiind asociată cu un risc de moarte prematură.
Pentru a o înÈ›elege mai bine È™i a vedea care sunt categoriile la risc, o echipă de cercetători de la University of California San Diego School of Medicine a realizat un studiu privind singurătatea ca trăsătură genetică, nu ca o stare temporară.
Studii anterioare au mai vizat moÈ™tenirea genetică a singurătății, pe copii, adulÈ›i È™i gemeni, sugerând că singurătatea este determinată de gene în proporÈ›ie de 37-55% È™i că genele legate de neurotransmițători precum dopamina È™i serotonina ar fi implicate în mecanismul singurătății. Însă aceste studii au fost realizate pe eÈ™antioane mici.
În schimb, autorii cercetării de față au analizat informaÈ›iile genetice È™i despre sănătate a 10 760 de persoane cu vârsta de minimum 50 de ani. Aceste date au provenit de la un studiu longitudinal amplu privind sănătatea, pensionarea È™i îmbătrânirea, finanÈ›at de National Institute on Aging at the National Institutes of Health. Trei dintre întrebări vizau È™i singurătatea:
- Cât de des simÈ›iÈ›i că vă lipseÈ™te compania?
- Cât de des vă simÈ›iÈ›i lăsat pe dinafară?
- Cât de des vă simÈ›iÈ›i izolat de ceilalÈ›i?
Pe lângă acestea, s-au avut în vedere informaÈ›iile privind genul, vârsta È™i statutul marital.
Autorii au observat că singurătatea (văzută ca tendinÈ›a unei persoane de a se simÈ›i singură pe parcursul vieÈ›ii) este determinată genetic într-o mai mică măsură decât au estimat studiile anterioare, doar 14-27% comparativ cu 37-55%. DiferenÈ›a ar putea fi explicată de metoda folosită în cercetarea de față, care captează doar variaÈ›iile genetice comune, nu È™i cele rare.
Printre concluziile studiului este inclus È™i faptul că în timp ce sentimentul de singurătate este parÈ›ial moÈ™tenit genetic, mediul joacă un rol mult mai important, iar riscul de singurătate este asociat cu simptome nevrotice È™i depresive.
Autorii consideră că la fel cum durerea fizică este un semnal din partea organismului privind potenÈ›iale afecÈ›iuni, care ne motivează să ne îngrijim corpul, È™i singurătatea (stimulată de discrepanÈ›a dintre preferinÈ›ele individului È™i relaÈ›iile lui sociale) face parte din sistemul biologic de avertizare care ne semnalează posibilele pericolele din punct de vedere social.
Cercetătorii lucrează acum la identificarea unui predictor genetic pentru singurătate.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Potențialul terapeutic al moleculelor chimerice ce targetează țintit proteoliza (PROTAC) și dimerizarea indusă chimic
- 36 gene implicate în apariția bolilor cardiovasculare
- Terapia genică ameliorează durerile de spate și repară discurile deteriorate la șoareci
- De ce organul transplantat este uneori respins de către organism?
- Sunt singur si nu am viata sociala deloc, nu am prieteni, ma simt trist si melancolic
- Noi NU suntem bolnavi. suntem un pic MÂHNIŢI că nu ne-am găsit perechea
- Tulburari de comportament și anxietate
- Singur in lume!! foarte rau ma simt!
- Singur, trist, bolnav
- Fobie sociala si singuratate
- Depresie/ singuratate
- Mari probleme. Singur. Bolnav trist
- Ma simt singur