Instabilitatea cromozomială și relația sa cu îmbătrânirea celulară
Autor: Teodorescu Mihai
Cercetătorii au dezvăluit mecanismele prin care celulele intră în senescență (n.r. proces de îmbătrânire biologică) din cauza unui dezechilibru al numărului de cromozomi. Instabilitatea cromozomială este o trăsătură comună în majoritatea tumorilor solide, cum ar fi carcinomul, iar înțelegerea deplină a relației sale cu cancerul poate ajuta la identificarea de noi ținte terapeutice.
O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare în Biomedicină din Barcelona, condusă de Marco Milán, au dezvăluit legătura dintre instabilitatea cromozomială și senescența celulară. „Instabilitatea cromozomială și senescența sunt două caracteristici comune majorității tumorilor și, totuși, nu se știa cum se leagă una de cealaltă. Studiile noastre indică faptul că senescența poate fi una dintre legăturile intermediare dintre modificările cromozomiale și cancer”, spune Milan, șef al laboratorului de dezvoltare și control al creșterii la IRB Barcelona.
Studiul a fost realizat pe muștele din specia Drosophila, iar mecanismele descrise pot ajuta la înțelegerea contribuției instabilității cromozomiale și a senescenței la cancer. Cercetătorii au arătat că, într-un țesut epitelial cu niveluri ridicate de instabilitate cromozomială, celulele cu un echilibru modificat al numărului de cromozomi se detașează de celulele vecine și intră în senescență. Celulele senescente se caracterizează printr-un ciclu celular oprit permanent și prin secreția unui număr mare de proteine. Această secreție anormală de proteine modifică țesutul înconjurător, alertând sistemul imunitar și provocând inflamații.
Dacă celulele senescente nu sunt eliminate de organism imediat, favorizează creșterea anormală a țesutului înconjurător, ducând la tumori maligne. Celulele cu un număr dezechilibrat de cromozomi acumulează un număr mare de mitocondrii aberante și, prin urmare, un nivel ridicat de stres oxidativ, care la rândul său activează calea de semnalizare JNK, declanșând intrarea în senescență.
Descoperirile actuale deschid noi căi de cercetare pentru a găsi ținte terapeutice și pentru a reduce nivelurile de senescență cauzate de instabilitatea cromozomială în tumorile solide. Viitoarele lucrări de laborator vor continua să disece mecanismele moleculare responsabile pentru comportamentele celulare găsite în tumorile solide de origine epitelială produse de simpla inducere a instabilității cromozomiale.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Variațiile genetice ale unei enzime mitocondriale joacă un rol elementar în schimbările mobilității legate de vârstă
- Prevenirea răspândirii ADN-ului parazit în genom
- Mecanismul genetic asociat cu obezitatea: o genă poate influența apetitul pentru grăsimi și riscul de obezitate
- O nouă era a editării genomului mitocondrial
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni