O inimă sănătoasă, un creier sănătos
Autor: Teodorescu Mihai
Relația dintre sănătatea cardiovasculară și cea a sistemului nervos a fost analizată de către oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Emory, rezultatelor anchetelor acestora fiind publicate recent în Jurnalul bolii Alzheimer, una dintre cele mai importante reviste medicale din SUA.
Prevenirea factorilor de risc cardiovasculari, prin promovarea unui stil de viață sănătos, ar putea aduce rezultate pentru promovarea sănătății cognitive. Studiul cercetătorilor demonstrează că o bună sănătate cardiovasculară nu doar că scade riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare, ci aduce totodată îmbunătățiri ale stării de sănătate a sistemului nervos. Îmbunătățirea scorurilor cardiovasculare, ce indică o mai bună sănătate a inimii, are potențialul de a reduce povara demenței la nivel global.
Sănătatea cardiovasculară, definită de Asociația Americană a Inimii folosind factori de risc modificabili, precum colesterolul seric, tensiunea arterială, indicele de masă, activitatea fizică, nivelul de zahăr din sânge, dieta sau fumatul, indică probabilitatea de apariție a unor boli cardiovasculare. Conform studiului actual, factorii menționați ar putea să indice inclusiv nivelul de îmbătrânire cognitivă și scorul sănătății creierului. Pentru a putea oferi o imagine concludentă asupra acestui mecanism, anchetatorii și-au dorit să înțeleagă dacă genele joacă un rol în relația dintre factorii de risc cardiovascular și declinul cognitiv.
Relația dintre sănătatea cardiovasculară și performanțele cognitive, ce ar putea fi explicate de genetică la membrii aceleiași familii, au fost studiate la perechi de frați gemeni. Deoarece gemenii identici împărățesc 100% din materialul genetic, iar gemenii frateni au în medie 50% din materialul genetic, studiile epidemiologice efectuate pe perechi de frați gemeni le permit cercetătorilor să examineze rolul genelor și al mediului într-o trăsătură de comportament sau o tulburare. Astfel, atunci când este remarcată o anumită trăsătură sau afecțiune medicală, orice asemănare excesivă existentă între gemeni este cel mai probabil determinată de genă, nu de mediu.
Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Emory au folosit gemeni identici și fraterni, descoperind că asocierea dintre scorurile cardiovasculare și funcția cognitivă au fost similare pentru ambele perechi de gemeni. Din acest motiv, genetica ar putea fi un precursor mai puțin important al sănătății cardiovasculare și a creierului, comparativ cu mediul familial precoce, statutul socio-economic precoce, educația și părinții.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni