Declinul cognitiv, asociat cu prea multe sau prea puține ore de somn

©

Autor:

Declinul cognitiv, asociat cu prea multe sau prea puține ore de somn
Adulții în vârstă care au dormit prea mult sau prea puțin au experimentat un declin cognitiv mai mare decât cei care au dormit un număr moderat de ore, chiar și atunci când au fost luate în considerare efectele bolii Alzheimer, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.
Slaba calitate a somnului și boala Alzheimer sunt ambele asociate cu declinul cognitiv, iar separarea efectelor fiecăreia s-a dovedit o provocare. Urmărind funcția cognitivă la un grup mare de adulți în vârstă de-a lungul mai multor ani și analizând-o în raport cu nivelurile de proteine ​​asociate cu Alzheimer și cu măsurile activității creierului în timpul somnului, cercetătorii au generat date cruciale care ajută la dezlegarea relației dintre somn, Alzheimer și funcția cognitivă.

„Studiul nostru sugerează că există un interval mediu pentru timpul total de somn, în care performanța cognitivă a fost stabilă în timp. Perioadele scurte și lungi de somn au fost asociate cu performanțe cognitive mai proaste, probabil din cauza somnului insuficient sau a calității slabe a somnului. O întrebare fără răspuns este dacă putem interveni pentru a îmbunătăți somnul și dacă o astfel de intervenție ar avea un efect pozitiv asupra performanțelor cognitive", a spus primul autor Brendan Lucey, profesor asociat de neurologie la Universitatea din Washington.

În cadrul studiului, cercetătorii au obținut date despre somn și Alzheimer de la 100 de participanți a căror funcție cognitivă a fost monitorizată în medie timp de 4 ani și jumătate. Majoritatea participanților nu au avut deficiențe cognitive, 11 au fost foarte ușor afectate și unul a avut o deficiență cognitivă ușoară.

Cercetătorii au descoperit o relație în formă de U între somn și declinul cognitiv. În general, scorurile cognitive au scăzut pentru grupurile care au dormit mai puțin de 4, 5 sau mai mult de 6, 5 ore pe noapte, în timp ce scorurile au rămas stabile pentru cei din mijlocul intervalului. Relația în formă de U s-a menținut pentru măsuri ale fazelor specifice de somn, inclusiv mișcarea rapidă a ochilor (REM) și somn non-REM. Mai mult, relația s-a menținut chiar și după ajustarea factorilor care pot afecta atât somnul, cât și cunoașterea, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul proteinelor Alzheimer și prezența APOE4.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-10-2021 | creare: 22-10-2021 | Vizite: 447
Bibliografie
Hit the sleep ‘sweet spot’ to keep brain sharp, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211020135920.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum