Zona zoster sporește riscul de accident vascular cerebral: mecanismele din spatele legăturii dintre cele două condiții, descrise de cercetători

©

Autor:

Zona zoster sporește riscul de accident vascular cerebral: mecanismele din spatele legăturii dintre cele două condiții, descrise de cercetători
Prezența exozomilor protrombotici și proinflamatori în plasma pacienților cu zona zoster, observată chiar și la trei luni distanță de la infecția inițială, ar putea reprezenta motivul pentru care acești pacienți prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral, indică un studiu recent publicat în The Journal of Infectious Diseases.
Autorii studiului menționează faptul că deși majoritatea oamenilor știu despre erupția dureroasă asociată cu afecțiunea, „mulți nu știu faptul că riscul de accident vascular cerebral este crescut timp de un an după infecție”.

Zona zoster (sau herpesul zoster) este o afecțiune contagioasă acută determinată de virusul varicelo-zosterian, același virus care determină varicela. La majoritatea pacienților, virusul persistă la nivelul neuronilor ganglionari și se reactivează în anumite momente, provocând o serie de simptome extrem de supărătoare, inclusiv dureri și mâncărimi puternice. În plus, potrivit statisticilor, pacienții cu zona zoster, în special cei cu vârsta de sub 40 de ani, cărora nu li se recomandă vaccinarea împotriva zonei zostei, sunt mai predispuși să sufere un accident vascular cerebral. Riscul este în general mai mare la cei care prezintă erupții cutanate pe față, cel mai probabil din cauza apropierii de creier.

Pentru a înțelege mai bine asocierea dintre zona zoster și riscul mai mare de accident vascular, cercetătorii de la Universitatea din Colorado au efectuat un studiu la care au participat 23 de persoane, dintre care 13 pacienți cu zona zoster și la 10 fără. Fiecare participant la studiu a oferit probe de plasmă în două momente diferite de timp, din care cercetătorii au extras exozomi. Probele au fost prelevate la momentul infecției și ulterior la trei luni de urmărire.

La finalul perioadei de urmărire, la pacienții cu zona zoster, cercetătorii au identificat exozomi protrombotici care ar putea provoca cheaguri de sânge, cât și exozomi proinflamatori, care cresc riscul de accident vascular cerebral. Descoperirile sugerează că exozomii circulanți care induc o stare protrombotică prelungită pot persista chiar și după dispariția erupției cutanate. Potrivit autorilor, utilizarea pe termen lung a agenților antivirali, împreună cu agenți antiplachetari și antiinflamatori, ar putea reduce riscul de accident vascular.

sursa: Science Daily
foto: CU Anschutz Medical Campus News

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 892
Bibliografie
Researchers reveal why shingles can lead to stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221028111641.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Conform unui studiu, femeile aflate la menopauză au mai multe hiperdensități în substanța albă din creier
  • Stilul de viață sănătos, asociat cu o diminuare a riscului de AVC la persoanele cu risc genetic
  • Legătura dintre puiul de somn frecvent și hipertensiunea arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum