Grăsimile sănătoase din dietă, un ajutor în combaterea bolilor inflamatorii intestinale
Grăsimile din dietă ar putea conduce la modificări ale florei intestinale, modificări ce joacă un rol vital în combaterea inflamației caracteristică bolii Crohn – aceasta fiind concluzia principală a cercetătorilor din cadrul Case Western Reserve University School of Medicine.
Studiul a fost realizat pe modele animale și a revelat faptul că, administrarea grăsimilor așa-numite „sănătoase” de origine vegetală, inclusiv uleiul de cocos și untul de cacao, a redus drastic diversitatea microflorei bacteriene și implicit inflamația la șoriceii care prezentau semne și simptome inflamatorii similare bolii Crohn – cu circa 30%.
Validarea acestor date prin studii clinice pe oameni ar putea conduce la identificarea și testarea ca probiotic a speciilor bacteriene ce mediază procesele inflamatorii în Boala Crohn, mediere dependentă de aportul doar al anumitor tipuri de grăsimi din dietă.
Concluziile studiului trebuie tratate cu precauție, spun cercetătorii, deoarece reacțiile organismului atât la aportul de grăsimi alimentare, dar și impactul asupra compoziției florei intestinale, sunt unice pentru fiecare individ. Altfel spus, nu toate grăsimile „sănătoase” sunt „bune” pentru toate persoanele.
În același timp, aceste rezultate sunt promițătoare pentru că dieta este un factor facil modificabil pentru ameliorarea stării de sănătate a pacienților cu boală Crohn, fără efectele secundare și riscurile pe care le pot implica terapia farmacologică a patologiei, de e exemplu. Provocarea care rămâne este identificarea factorilor ce stabilesc dacă un tip de grăsime din dietă este „bun” sau „rău” în boala Crohn.
Sursa: News-Medical.Net
Studiul a fost realizat pe modele animale și a revelat faptul că, administrarea grăsimilor așa-numite „sănătoase” de origine vegetală, inclusiv uleiul de cocos și untul de cacao, a redus drastic diversitatea microflorei bacteriene și implicit inflamația la șoriceii care prezentau semne și simptome inflamatorii similare bolii Crohn – cu circa 30%.
Rezultatele acestui studiu sunt primele care asociază modificările la nivelul microbiomului intestinal sub influența grăsimilor dietetice cu ameliorarea inflamației din boala Crohn. Citește mai multe despre boala Crohn în articol.
Validarea acestor date prin studii clinice pe oameni ar putea conduce la identificarea și testarea ca probiotic a speciilor bacteriene ce mediază procesele inflamatorii în Boala Crohn, mediere dependentă de aportul doar al anumitor tipuri de grăsimi din dietă.
Concluziile studiului trebuie tratate cu precauție, spun cercetătorii, deoarece reacțiile organismului atât la aportul de grăsimi alimentare, dar și impactul asupra compoziției florei intestinale, sunt unice pentru fiecare individ. Altfel spus, nu toate grăsimile „sănătoase” sunt „bune” pentru toate persoanele.
În același timp, aceste rezultate sunt promițătoare pentru că dieta este un factor facil modificabil pentru ameliorarea stării de sănătate a pacienților cu boală Crohn, fără efectele secundare și riscurile pe care le pot implica terapia farmacologică a patologiei, de e exemplu. Provocarea care rămâne este identificarea factorilor ce stabilesc dacă un tip de grăsime din dietă este „bun” sau „rău” în boala Crohn.
Sursa: News-Medical.Net
Data actualizare: 26-04-2020 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 2006
Bibliografie
Study shows how high fat diets can alter gut bacteria to combat harmful inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20170622/Study-shows-howc2a0high-fatc2a0diets-can-alter-gut-bacteria-to-combat-harmful-inflammation.aspx©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O pierdere mai mare în greutate influențează pozitiv sănătatea metabolică
- Adoptarea unei diete sănătoase poate reduce severitatea durerii cronice
- Promovarea de bacterii E.coli reduce riscul de boli inflamatorii intestinale
- Bioingineria miceliului comestibil sporește valoarea nutritivă, culoarea și aroma
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Crohn
- Rectocolita ulcero-hemoragica
- Etiopatogenia bolilor inflamatorii intestinale
- Bolile inflamatorii intestinale - manifestarile extradigestive
- Boala Crohn și sarcina
- Boala Crohn la copii
- Bolile inflamatorii intestinale
- Regim boala Crohn
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Grăsimile benefice sănătății
- Omega 3. Surse si beneficii
- Uleiuri vegetale
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala crohn si sansele de a avea copiii
- Alimente interzise in boala CROHN
- Diagnosticat cu boala Crohn
- Boala Crohn
- Diagnosticat cu boala Crohn
- Boala Crohn sau nu ?