Extractul de ceai verde poate dăuna ficatului la persoanele cu anumite variații genetice
Autor: Zamfir Andreea
Utilizarea de doze mari de extract de ceai verde pe o perioadă îndelungată de timp poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a obezității și a diabetului de tip 2, dar are, de asemenea, potențialul de a afecta ficatul unui mic procent de persoane.
Cercetările de la Rutgers, publicate în The Journal of Dietary Supplements, oferă un prim indiciu solid: două variante genetice care prezic o parte din risc.
Echipa de cercetători a examinat datele din Minnesota Green Tea Trial, un studiu de amploare privind efectul ceaiului verde asupra cancerului de sân. Conform datelor, s-a putut examina dacă persoanele cu anumite variații genetice erau mai predispuse decât altele să prezinte semne de stres hepatic după un an de consum a 843 mg pe zi din principalul antioxidant din ceaiul verde, o catehină numită galat de epigalocatechină.
Analiza cercetătorilor a arătat că o variație a genotipului catecol-O-metiltransferazei (COMT) și o variație a genotipului uridinei 5‘-difosfo-glucuronosiltransferazei 1A4 (UGT1A4) au fost ambele puternic predictive pentru semnele timpurii de afectare a ficatului la femei.
După nouă luni de administrare a suplimentului de ceai verde, nivelurile participantelor la această enzimă care semnalează stresul hepatic au crescut, în medie, cu aproape 80% la cele cu genotipul UGT1A4 cu risc ridicat și cu 30% la cele cu genotipuri cu risc scăzut.
Hamed Samavat, autorul principal al studiului și profesor asistent de științe nutriționale la Rutgers School of Health Professions a subliniat că, pericolul de toxicitate hepatică este legat exclusiv de nivelurile ridicate de suplimente de ceai verde și nu de consumul de ceai verde sau chiar de administrarea unor doze mai mici de extract de ceai verde, adăugând că „suntem încă departe de a putea prezice cine poate lua în siguranță doze mari de extract de ceai verde”.
Cu toate acestea, echipa crede că a reușit să localizeze o piesă crucială a puzzle-ului și că a făcut progrese în determinarea persoanelor care pot profita în siguranță de orice beneficii pentru sănătate pe care le oferă extractul de ceai verde în doze mari.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nucile braziliene reduc inflamația și îmbunătățesc sănătatea intestinală la femeile cu dietă restrictivă
- Antioxidanți eficienți în ameliorarea oboselii și prevenirea demenței, găsiți în cantități crescute în diferite tipuri de carne
- Consumul de pește pentru prevenția bolii Parkinson
- Oamenii de știință descoperă cum consumul excesiv de carne roșie crește riscul de cancer colorectal
- Ceaiul verde - efecte adverse
- Menstruatie intarziata si ceaiul verde
- Ceai verde cu iasomie
- Slabesti cu ceai verde?
- Probleme cu ceaiul verde
- Modul de preparare si valabilitatea ceaiului verde
- Ceaiul verde interactioneaza cu ac?
- Consum ceai verde zilnic, de 3 ani - risc de cancer de colon?
- Ce pot pati daca beau ceai verde luând totodată tratament psihotrop?
- Înlocuitoare pentru cafea dar cu același efect.De ce nu as putea folosi ceaiul verde?