Noul kit de reparare a ADN-ului remediază cu succes boli ereditare în celulele derivate de la pacienți

©

Autor:

Noul kit de reparare a ADN-ului remediază cu succes boli ereditare în celulele derivate de la pacienți
Terapia genică, cu precădere cea bazată pe utilizarea CRISPR/Cas, a avansat foarte mult în ultimul deceniu, fiind posibilă vindecarea anumitor boli ereditare prin modificarea genomului pacientului.
Recent, un nou studiu, publicat în jurnalul Nucleic Acids Research, descrie modul în care mutațiile genetice din cadrul unei boli renale ereditare au fost izolate în celulele renale derivate de la copii și adulții tineri bolnavi, utilizând un kit de reparare a ADN-ului.

Sindromului nefrotic rezistent la steroizi (SRNS) reprezintă o boală renală ereditară, determinată de formarea unei podocine defectuoase. Podocina este o proteină regăsită la suprafața celulelor renale specializate, fiind esențială pentru funcționarea corectă a rinichilor. Până în acest moment, nu au fost dezvoltate terapii medicamentoase utile pentru a trata SRNS, astfel încât terapia genică reprezintă unica șansă a pacienților către vindecare.

Terapia genică utilizează virusuri asemenea unui „cal troian” pentru a pătrunde în celule și pentru a repara mutațiile genetice apărute spontan. Drept agenți terapeutici, sunt utilizați lentivirusul (LV), adenovirusulul (AV) sau virusul adeno-asociat (AAV), cu un efect patogenic minim asupra organismului uman, fără efecte adverse severe. Limitările terapiei genice sunt determinate de faptul că virusurile nu pot insera în ADN-ul uman o cantitate mare de material genetic pentru repararea mutațiilor, domeniul aplicat fiind uneori insuficient pentru vindecare.

În experimentul de față, cercetătorii au utilizat drept agent terapeutic baculovirusul, un virus inofensiv pentru oameni, care afectează insectele. Avantajul acestui virus a fost eliminarea limitei de material genetic livrat, putând repara mutații întregi cu o singură administrare. Conform cercetătorilor, baculovirusul a fost inițial modificat pentru a putea pătrunde în interiorul celulelor umane, fiind echipat ulterior și cu bucăți de ADN specifice SRNS.

Livrarea materialului genetic prin intermediul baculovirusului s-a realizat la nivelul unei culturi de podocite derivate de la pacient. Kit-ul de reparare a ADN-ului a inclus, de asemenea, enzime specifice pentru inserarea materialului genetic corectat. Astfel, s-a observat o inversare a genotipului responsabil pentru apariția bolii renale ereditare, restabilind structura podocitară normală de la nivelul glomerulului renal.

sursa: Science Daily
foto: Dr Francesco Aulicino, University of Bristol

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 515
Bibliografie
New DNA repair-kit successfully fixes hereditary disease in patient-derived cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220729173207.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telomerii, mitocondriile și inflamația, trei elemente distincte ce lucrează împreună pentru a preveni cancerul
  • Inhibarea unui complex proteic poate îmbunătăți procesul de reparare a ADN-ului uman
  • Cercetătorii descoperă repararea ADN-ului uman prin metamorfoză nucleară
  •